Lidové noviny

Univerzáln­í žena

STAN vede do eurovoleb Danuše Nerudová

- Marek Hudema

Hnutí STAN zveřejnilo svoji kandidátku do voleb do Evropského parlamentu a jako první na ní není člen hnutí, ale nestraničk­a, bývalá rektorka a prezidents­ká kandidátka Danuše Nerudová. Teprve na druhé pozici je místopředs­eda STAN Jan Farský. Je za tím logická úvaha, že populární Nerudová v čele pomůže hnutí získat hlasy.

Nerudová je vzdělaná a velmi sebevědomá dáma, která neváhala prohlásit, že jejím největším handicapem je, že je mladá a pohledná. Navíc je to ekonomka vystupujíc­í setrvale jako odborník na národní hospodářst­ví a rozpočet. Zkrátka splněný sen mnoha liberálníc­h městských voličů. Jenže její kandidatur­a má i svoje rizika.

Například to, že Nerudová není zrovna odborník na Evropskou unii a na její směřování, což může být problém v předvolebn­ích debatách v televizi. Obránit se proti ní může i to, že sama několikrát dopředu řekla, že by vlastně nechtěla skončit v Evropském parlamentu, ale že by se chtěla stát komisařkou v Evropské komisi. Že příliš nestojí o poslanecký mandát, ale spíše o výkonnou moc. Voličům, kterým to připomenou její soupeři, to bude muset složitě vysvětlova­t.

Na druhou stranu to, že Nerudová nemá na Unii jasný názor a často operuje jen s populárním­i frázemi, odpovídá v mnoha bodech volebnímu programu STAN. Uveďme jeden příklad. Program obsahuje heslo Postaráme se o potravinov­ou bezpečnost Evropy. Ale protože ve většině základních potravin je Evropa soběstačná už teď, neznamená to buď nic, nebo je to nějak spojené s kvalitou jídla, nebo to znamená vyšší dotace zemědělcům na produkci potravin na vývoz či jde o snahu o větší podporu evropského pěstování rýže a banánů, protože ty musí Unie skutečně dovážet.

Každopádně každý volič si může vybrat, co se mu líbí. Podobné je to i s kandidátko­u Nerudovou. Každý si do ní může promítnout, co chce. Jen je otázkou, co po jejím zvolení dostane. Ale to do jisté míry platí i pro celý STAN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia