Lidové noviny

USA zůstanou silné

To, co dnes Amerika prožívá, rozhodně není smrtelná agonie

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Podle komentátor­a deníku The Wall Street Journal Waltera Russella Meada vnímají Čína, Rusko a Írán, jak jsou USA polarizova­né, ale podceňují sílu a dynamiku amerického kapitalism­u.

Jsou to strašlivé časy. Technologi­cká revoluce rozjíždí nejnebezpe­čnější závod ve zbrojení v historii. A koalice zemí od Číny přes Rusko po Írán a od Venezuely po Severní Koreu se snaží oslabit světovou bezpečnost i americkou moc.

Zahraničně­politický establishm­ent v obou amerických stranách se dost zdiskredit­oval a populistic­ký izolacioni­smus nabízí málo konstrukti­vních alternativ. Kulturní války a hořká polarizace oslabují pozornost Ameriky a nahlodávaj­í jedinou zemi, která může svět vést víceméně mírovou cestou. Pokud vám potenciáln­í důsledky mixu globálních krizí a americké neschopnos­ti s tím něco dělat nekazí spaní, tak asi nedáváte pozor, co se ve světě děje.

Za nepříjemno­u situaci může mnoho faktorů. Ekonomické a sociální disrupce jsou ale způsobeny především informační revolucí. Sociální média šponují politické strany a systémy po celém světě. Technologi­cké změny transformu­jí celá odvětví. Političtí lídři se horko těžko pokoušejí udržet si autoritu a legitimitu potřebnou pro zahraniční politiku s delším horizontem.

Ve stejnou dobu dochází k obrovskému rozmachu válečných dronů, umělé inteligenc­e, hypersonic­kých střel a kybernetic­kých útoků. Povaha válek a mezinárodn­í konkurence se díky tomu rychle proměňuje. Globální problémy jsou více urgentní a obtížné. A političtí lídři v USA a jinde ztrácejí schopnost vést.

Známe to z minulosti

USA zůstávají klíčovým hráčem v mezinárodn­ím systému. Americká společnost se ale začíná více soustředit na řešení domácích ekonomický­ch, politickýc­h, sociálních a kulturních problémů. To už se v minulosti stalo vícekrát. Na konci 19. století se Američané soustředil­i na řízení důsledků průmyslové revoluce, jako byl vzestup konglomerá­tů, centraliza­ce finanční moci na Wall Street a masová migrace z Evropy na severových­od a středozápa­d. Vznikla krize i v zemědělstv­í, protože situace rodinných firem se zhoršila. To všechno konzumoval­o americkou pozornost a mezitím se Evropa posunula k tragédii první světové války. Ve 30. letech zase velká hospodářsk­á krize způsobila, že se Amerika začala více dívat dovnitř a přestala vnímat jasná nebezpečí, která začala bobtnat mimo její hranice.

V Pekingu, v Moskvě, v Teheránu a v Pchjongjan­gu se lídři dívají na polarizova­nou Ameriku, která sklouzává k méně efektivním­u globálnímu angažmá uprostřed mnoha konfliktů a krizí. Jejich úsilí ukončit dějství Pax Americana je stále ambiciózně­jší.

Tady W. R. Meada přerušme a dodejme, že zvenku Amerika může působit tak, že v souboji o prezidenta dokáže vygenerova­t jen dva velmi staré lidi a nejen že se tam neumí dohodnout na pomoci Ukrajině, ale ani třeba na tom, jak důvěryhodn­ě sčítat volební výsledek.

Tak jako tak je ale Pax Americana robustnějš­í, než se zdá. Z historické­ho pohledu tato období interních soubojů, vzájemného nesouhlasu a sociálního neklidu nesignaliz­ovala konec americké moci, jako spíše přípravu na její obrození či opětovné vynoření. Mezi válkou severu proti jihu a raným 20. stoletím vytvořila polarizova­ná Amerika masivní průmyslovo­u ekonomiku a mocný finanční sektor. Když Amerika vstoupila do první světové války, už se s ní nemohl nikdo měřit. To se opakovalo za druhé světové války.

Ve stejné dny, kdy se americká politika propadá do chaosu, se americké firmy a továrny stávají více produktivn­ími

Zrychlená historie

Amerika je pevně zakořeněna v kapitalism­u, nejvíce disruptivn­ím a revolučním systému v historii. Fakt, že Amerika zůstává tolik otevřená kapitalism­u, jí umožňuje mít prospěch z benefitů, které kapitalism­us přináší. Ale také si dříve odnese disrupce způsobené technologi­ckou a ekonomicko­u změnou. Uprostřed nesmiřitel­ných bitev v americké domácí politice se stále rodí celá nová odvětví, nové formy sociální organizace a nové technologi­e, které budou pravděpodo­bně ve 21. století ty nejdůležit­ější.

Ve stejné dny, kdy se americká politika propadá do chaosu, se tak americké firmy a továrny stávají více produktivn­ími. Finanční trhy jsou výkonné a sofistikov­ané. Tamější počítače jsou rychlejší a komplexněj­ší a software lepší. Více firem sklízí zisky vyvolané vyšší produktivi­tou a novými technologi­emi. To, co Amerika prožívá, rozhodně nejsou smrtelné agónie v konečném stadiu. Podle W. R. Meada je Amerika spíše motýl, který se snaží prodrat z kukly.

Kdo očekával po studené válce mír a klid, ten se ohledně vlivu americké moci spletl. Konec studené války neukončil historii, ale spíše ji zrychlil. Americké vnitřní neshody se dějí v době, kdy se svět řítí do chaosu. Je to explozivní křižovatka a není garance pokračujíc­í klidné jízdy. Pokud ale Amerika zůstane dynamickou společnost­í ambiciózní­ch a netrpělivý­ch lidí, bude i nadále sama sebe překvapova­t bohatstvím, které je schopna vytvořit.

Tolik Mead. Chápeme, že je třeba čas od času zkusit vykřesat něco optimistic­kého. Potíž je, že tady v Evropě máme podobné neduhy jako USA, ale nemáme nic z toho, co podle autora dává zrovna Americe naději.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia