Lidové noviny

Zlí hnojaři

Vláda počítá, že se zemědělci zamete

- Martin Zvěřina

Premiéra Petra Fialu rozčílil hnůj před Strakovou akademií natolik, že zemědělcům začal vyhrožovat tím, že nedostanou slíbené dvě miliardy: „Vláda musí tedy přemýšlet nad tím, že jsou i jiné oblasti, kde by tyto peníze byly dobře využity.“Je to zvláštní, zejména ve srovnání s tím, jak vláda jednala s lékaři na sklonku loňského roku. Ti také vyhrožoval­i, dávali výpovědi, přesto jejich protest neoznačil premiér za vydírání, naopak, na poslední chvíli „přihodil“lékařům skoro deset miliard, a dokonce jim ani nespílal.

Jenže co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. Zemědělci jsou zkrátka malá a politicky, přinejmenš­ím proti lékařům, nevýznamná a nepočetná skupina, a tak se vláda chystá je za drzost potrestat.

Možná je v pozadí kalkul, že jsou to beztak venkované, a tedy víceméně též dezoláti, což vyplývá i z jejich negativníh­o postoje k dovozům ukrajinské­ho obilí. Snahu o delegitimi­zaci protestů farmářů jsme mohli ze strany vlády pozorovat už u předešlých akcí. Ministr zemědělstv­í Výborný již arbitrárně rozhodoval, kdo se smí považovat za zemědělce a kdo nikoli. O naprosté supremaci vládní optiky svědčí i jeho výrok, že není pravda, že nebyla naplněna očekávání Agrární komory a Zemědělské­ho svazu. O tom, jak se mají cítit zemědělci, přeci rozhodne ministr. Trochu to připomíná tvrzení premiéra Fialy, že už se všichni máme lépe a to nejhorší je za námi. Jen ty naše peněženky a obří účty za energie a bydlení tenhle politický apel nechápou.

Vláda počítá jaksi samozřejmě s averzí městského elektorátu k „hnojařům“. Možná ta úvaha bude fungovat a zemědělci se po čase unaví a přestanou vládu „otravovat“. Co může na leckoho působit neblaze či elitářsky, je fakt, že koalice se chová k jednotlivý­m segmentům společnost­i velmi účelově. Na vrcholku zájmu jsou lékaři, možná někde uprostřed učitelé a ještě níž zemědělci. Jestli toto je politika hodnot, pak asi krajina i někteří lidé nemají pro vládu cenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia