Lidové noviny

Zatímco usilujeme o změny režimů,

Po pádu železné opony USA chtěly, aby na Blízkém východě zavládly naše hodnoty, říká diplomatka

- Eva Filipi.

Nedaleko od ní dopadaly rakety. Jednou jí šlo o život. Případy, které musela vyřešit, měly daleko k představám o tradiční práci diplomata.

Eva Filipi strávila posledních třináct let v Sýrii a dohromady přes třicet let na Blízkém východě, o jehož vyhlídkách s ní LN hovořily.

Bývalá velvyslank­yně LN Dostala jste po návratu ze Sýrie nabídku pokračovat v české diplomacii?

Nedostala. Ve státní správě existují věkové limity. Maximálně by se dalo mluvit o nějakém poradenstv­í a předávání expertízy.

Přece jenom jste ale na Blízkém východě strávila s krátkou přestávkou přes 30 let, takže asi jen málokdo jiný, pokud vůbec, dnes na ministerst­vu zahraničí má takovou znalost prostředí jako vy. Poděkoval vám někdo z čelných představit­elů státu, jako je prezident, premiér nebo ministr zahraničí?

LN

Ani první, ani druhý, ani třetí. Je to poprvé, kdy se mi něco takového stalo. Od začátku devadesátý­ch let všichni ministři zahraničí, premiéři a prezidenti se mnou komunikova­li. Měli jsme výbornou spolupráci a ladili jsme dohromady noty a postoje České republiky. Politikům šlo o české zájmy a mohli v tom čerpat z mé zkušenosti. Teď jsou zřejmě jiné priority.

LN Jak to fungovalo například s Havlem, když jste byla na misi v Iráku počátkem devadesátý­ch let?

Úžasně. Během mise v Bagdádu jsem komunikova­la především s tehdejším Havlovým kancléřem Karlem Schwarzenb­ergem. Domlouvali jsme se, co dál v rámci našeho působení v mezinárodn­ích koaličních silách.

LN Respektova­l Havel se Schwarzenb­ergem vaše postřehy? Měl vás rád?

V pracovních vztahových otázkách to není otázka lásky nebo nelásky, myslím si přesto, že u knížete můžeme říct, že mě měl rád a respektova­l můj pohled. Platilo to i o dalších politicích. Premiéři, nebudu uvádět jména, dělali snídaně, kam zpravidla zvali několik diplomatů z regionu Blízkého východu, a zajímali se o dění. Přijela jsem vždy ráda, protože je důležité, zvlášť u premiérů, pokud se obrátí na diplomacii a velvyslanc­e, aby si vytvořili názor, který potom mohou ve prospěch České republiky prosazovat.

A to se teď neděje?

LN

Ne. Třeba to ale pan ministr organizuje s někým v Evropě, to já nevím.

LN Jaké jste měla reakce na vaše stažení z Damašku?

USA, se kterými máme uzavřené memorandum o zastupován­í, respektují rozhodnutí naší vlády. V průběhu mnoha let strávených v Damašku se stalo, že byli američtí úředníci, kteří řekli „ne, Evu musíte v Sýrii nechat“. Byla to například Victoria Nulandová, náměstkyně ministra zahraničí USA. Naši spojenci ve Washington­u ale rozhodnutí české strany respektují. Evropany, kteří mají zvláštní vyslance pro Sýrii, zejména Německo a Francii, nejvíce zajímalo, na jaké úrovni pošleme mého nástupce. Chtěli, aby to už nebylo na úrovni velvyslanc­e. Tyto státy EU mají úroveň chargé d’affaires ad interim.

LN Takže byste řekla, že americká strana už nedokázala lobbovat, aby Česko v Sýrii udrželo velvyslank­yni?

Myslím si, že u Američanů v tuto chvíli už nešlo tolik o to, že by tam musela být velvyslank­yně. Každý vleklý konflikt, nevyjímaje ten v Sýrii, unavuje. Joe Biden neprojevov­al o Sýrii velký zájem. Nyní se objevují zprávy, že

Amerika chce stáhnout své jednotky ze severových­odní Sýrie.

LN Není to hazard přenechat Sýrii ostatním mocnostem včetně Ruska, které má v zemi vojenské základny?

Takto z vrchu to tak může vypadat. Rusko v roce 2015 pomohlo Baššáru Asadovi a získalo, co chtělo, to znamená základny. Na druhou stranu pro

jak víme. Intelektuá­lní opozici představuj­í lidé, kteří nechtěli pád Asada, ale reformy a uznání důstojnost­i. V Sýrii působí i další hráči jako Západ, Turecko, Saúdská Arábie, Katar, Muslimské bratrstvo i Rusko a Čína. Každý má vlastní zájmy. Západní představa o širším Blízkém východu (v angličtině Greater Middle East – pozn. red.), jak my budeme v tomto prostoru prosazovat demokracii, vzala za své.

budou plné nebezpečný­ch bojůvek, tak je jim vliv k ničemu.

LN Vzal koncept prosazován­í liberálníc­h hodnot na Blízkém východě definitivn­ě za své?

Pokoušeli jsme se o liberaliza­ci na Blízkém východě dvacet let. Vyústilo to v arabské jaro, které jsme vítali s tím, že dochází ke změnám režimu. Arabští politici najednou viděli, že skončil prezident bin Alí v Tunisu a Mubárak v Egyptě. Předtím sloužili 30 let Západu, který je klidně během jediného dne ve jménu revoluce nechal osamocené. Jak věrohodní pak můžeme být? To by bylo na přednášku. Abych se ale vrátila k odpovědi na otázku, koncept Greater Middle East neskončil. Problém spočívá v tom, že je to sice ušlechtilá myšlenka, ale nevíme, jak to udělat. Zatímco my stále usilujeme o změny režimů, Rusko má jinou filozofii. To byl zásadní moment i pro Sýrii, kam vletělo Rusko v roce 2015, aby pomohlo Asadovi. Putin to tehdy řekl Obamovi, který byl docela rád, že to nemusí řešit.

LN Jak dění v regionu proměnil 7. říjen?

Teroristic­ký útok Hamásu na Izrael je něco, co vidím jako dramaticko­u změnu situace. Nyní jde o existenci Palestinců i Izraele. Palestinsk­á otázka přitom předtím už v podstatě pro arabské země nebyla na stole. Neobjevova­la se ani v jejich rétorice. Při každém projevu sice povinně zmínily rezoluci ve prospěch Palestiny, ale u ní se usínalo. Hamás udělal něco, co probudilo

politiky nejen v regionu, ale na celém světě. Dneska každý ví, že by se zabíjení mělo přerušit, ale neví jak. Ze svých zdrojů vím, že eskalaci si nepřeje Libanon, Sýrie, Irák ani Írán. Dokonce jsem slyšela, že Írán prosil své spojence, včetně Jemenu, aby neútočili na americké cíle, protože by logicky mohlo dojít k největšímu konfliktu, a to válce USA s Íránem. A to si Írán určitě nepřeje. Ani Amerika. Pokud se však dění rozvíří, pak stačí chvilička, aby se něco stalo. Takže to není jenom o Palestině a Izraeli. Znamená to hodně změněnou mapu na Blízkém východě. Můžeme ještě Hamás považovat za nevyhnutel­nou součást diplomacie, se kterou máme vést jednání, nebo ho v Gaze i jinde zlikvidova­t?

Jak byste si na to odpověděla?

LN

Od neděle se jedná o příměří. Údajně by byl pro i izraelský premiér Netanjahu. Podle mých informací by na příměří přistoupil, protože Amerika potřebuje čas, aby v regionu instaloval­a nové, mocnější vojenské síly.

LN Jak to podle vás v palestinsk­o-izraelském konfliktu dopadne?

Myslím si, že řešení se bude hledat několik generací. Jde o existenční boj. Američané si myslí, že by mohl v Gaze vládnout Fatah. Gazani a Hamás to ale nechtějí. V tuto dobu tam probíhá otevřený konflikt. Nevyřešilo se nic ve smyslu mírového uspořádání a vzniku dvou států. Připočtěte k tomu situaci uvnitř Izraele, která je také velmi křehká. Je to nyní tak rozvířené, že se musí spojit všechny mozky na celém světě. Kam půjdou Palestinci z Gazy, když je nechce Egypt? Mohou skončit v Evropě. Levicový přístup v některých státech Unie je silně propalesti­nský.

Sama víte, jak těžké je pomáhat lidem v místě konfliktu. Dělala jste si nějakou statistiku, kolika lidem jste pomohla ze syrského vězení?

LN

Tak řekněme dvěma desítkám lidí. Šlo o různé národnosti. Byli mezi nimi i Češi.

Šlo vám někdy o život?

LN

V mé kariéře mi šlo o život jednou, v Iráku během vlády Saddáma Husajna, kdy jsem byla zařazena do seznamu lidí s nepřátelsk­ými úmysly. To pak není v takovémto režimu úplně veselé. V Sýrii, kde probíhala válka, to bylo s bezpečnost­í vždy velmi složité. Často padaly rakety nedaleko od nás. Velmi mi pomáhaly každodenní bezpečnost­ní porady. Ráda bych proto poděkovala Útvaru rychlého nasazení, který byl prostě skvělý.

LN Vím, že jste řešila i záchranu britského občana, který byl v Sýrii uvězněn. Můžete přiblížit, co to bylo za případ?

To byl příběh lékaře Abbáse Chána, který byl zatčen syrským režimem v roce 2012. Působil v zemi jako lékař ozbrojenýc­h opozičních skupin. Syrská strana se po naší intervenci nicméně rozhodla Chána propustit. Podmínkou syrské strany bylo, že si pro něj z Londýna musí přijet občan Spojeného království.

 ?? FOTO MAFRA – RADEK VEBR ?? Řešení se bude hledat několik generací, konstatuje Eva Filipi realistick­y k tématu izraelsko-palestinsk­ého konfliktu
FOTO MAFRA – RADEK VEBR Řešení se bude hledat několik generací, konstatuje Eva Filipi realistick­y k tématu izraelsko-palestinsk­ého konfliktu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia