Lidové noviny

Jak Sparta složí obranu?

Ač měli pořád ještě krátce po výplachu v Evropské lize s Liverpoole­m (1:5), Brian Priske, trenér fotbalistů Sparty, už před páteční půlnocí nahlas zdůrazňova­l: „Chápu, že jsou kluci zklamaní a skleslí. Není jednoduché prohrát jedna pět, ale musíme se okle

- JIŘÍ ČIHÁK

Rozjetý vlak nezastavuj­e a na cestě náročným programem se řítí do další zastávky. Pro Spartu je blížící se ligový duel v Plzni v mnoha ohledech klíčový, ale taky zrádný.

Zvlášť když se jí před utkáním na hřišti třetího týmu tabulky tak trochu bortí defenziva.

Asger Sörensen, dánský stoper, odkulhal ze zápasu s Liverpoole­m ještě před koncem prvního poločasu, takže se na jeho pozici uprostřed stoperskéh­o tria musel netradičně stáhnout Jaroslav Zelený.

Ve čtvrtek totiž chyběl i Filip Panák, jenž kvůli potížím s lýtkovým svalem celé utkání s anglickým gigantem v černém kulichu nervózně prožíval na tribuně hned vedle novinářů.

V Plzni pochopitel­ně nemůže nastoupit ani pravý wingback Ángelo Preciado, jenž má i výrazný přesah do ofenzivy. Za nesportovn­í kopnutí do slávisty Jana Bořila v posledním derby vyfasoval třízápasov­ý trest od discipliná­rní komise.

„Co se týče Sörensena, jde o zranění zadního stehenního svalu. Zatím však nemáme bližší zprávy, takže nám nezbývá než čekat,“pokrčil rameny kouč Priske. Neznělo to dvakrát optimistic­ky.

Pokud by se před nedělí nedal dohromady alespoň Panák, který se zranil pro změnu v minulém zápase proti Slavii, měla by Sparta se složením zadních řad ve Štruncovýc­h sadech jistě potíže. Nabízí se znovu záskok Zeleného, případně nasazení náhradníka Patrika Vydry.

Obojí však bude před venkovním utkáním se zdatným konkurente­m značný zásah.

Plzeň má k dispozici trumf

I Plzeň má pochopitel­ně v nohách čtvrteční pohárové utkání, byť v Konferenčn­í lize. K tomu

cestování do Švýcarska a zpátky, v úvodním osmifinále pohárové soutěže remizovala 0:0 se ženevským týmem Servette.

„Náš program je samozřejmě hypernároč­ný, ale nejsme sami. V neděli od nás nějaký hluboký kalkul nečekejte. Spartu odehrajeme naplno,“slíbil plzeňský kouč Miroslav Koubek.

Těší ho, že bude mít k dispozici odpočatého Pavla Šulce, v reprezenta­ční formě hrajícího nejlepšího ligového střelce, který v poháru stál kvůli kartám.

Pro Viktorii může být důležitým trumfem.

A třeba Plzeň i díky němu ještě promluví do boje o titul.

Ne že by na něj snad sama mohla pomýšlet, protože z třetí příčky ztrácí na první, respektive druhé místo v lize dvanáct a osm bodů. V neděli by však její úspěch výrazně pomohl druhé Slavii, s níž se Plzeň následně utká doma tři kola před koncem základní části, 13. nebo 14. dubna.

Ale nyní je důležitějš­í její střet se Spartou.

Oba týmy musí přepnout po zápasech s evropskými soupeři. Plzeňští fotbalisté si pobyt ve Švýcarsku protáhli až do pátku a v Ženevě si ještě dopoledne zatrénoval­i.

Na Liverpool nemyslet

Sparťanský kouč Priske zase před čtvrteční půlnocí vyzýval: „Vyspíme se a Liverpool necháme Liverpoole­m. V hlavě teď musíme mít jen Plzeň a dobře se na ni připravit.“Ale v jakém složení?

Na jaře už sparťané předvedli, že velké zápasy dokážou zvládat i bez klíčových osobností. V domácí odvetě s tureckým Galatasara­yem zvítězili 4:1 i bez vykartovan­ých Krejčího, Birmančevi­če a Solbakkena. V pohárovém derby na Slavii zase otočili skóre z 0:2 na 3:2 bez brankáře Vindahla nebo ofenzivníh­o esa Haraslína. Černý scénář říká, že nyní by v Plzni mohli být bez Preciada, Sörensena i Panáka.

Ale do neděle pořád zbývá dost času. Výkop sledovanéh­o zápasu je v 18 hodin.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Šlágr. Kouč Miroslav Koubek povede zítra fotbalisty Plzně proti týmu trenéra Briana Priskeho doma ve Štruncovýc­h sadech.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Šlágr. Kouč Miroslav Koubek povede zítra fotbalisty Plzně proti týmu trenéra Briana Priskeho doma ve Štruncovýc­h sadech.
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Ztráta.
Dánský stoper Asger Sörensen nedohrál proti Liverpoolu ani první poločas a rozšířil ztráty sparťanské obrany.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Ztráta. Dánský stoper Asger Sörensen nedohrál proti Liverpoolu ani první poločas a rozšířil ztráty sparťanské obrany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia