Lidové noviny

Když mě brali za vojáka

-

Část tohoto odporu je historická. Britové si s výjimkou dvou světových válek vždy zakládali na tom, že na vojnu se chodí dobrovolně a povinná vojenská služba je přežitek kontinentá­lního absolutism­u. Ostrovní ozbrojené složky byly vždy profesioná­lní a relativně početně malé – na rozdíl od robustního loďstva, jež od 16. století tvořilo páteř vojenské síly impéria. Například pruský ministersk­ý předseda Otto von Bismarck (1862–1873) si z britského pozemního vojska nepokrytě utahoval, když prohlásil: „Pokud lord Palmerston (britský premiér 1859–1865 – pozn. red.) pošle britskou armádu do Německa, já pošlu policii, aby ji zatkla.“

Tato tradice s jistými obměnami trvá do dnešních dní. Británie má suverénně největší obranný rozpočet v Evropě a na rozdíl od drtivé většiny členů NATO nikdy neklesl pod požadovaná dvě procenta HDP. Má k dispozici dvě supermoder­ní letadlové lodě třídy Queen Elizabeth a čtyři jaderné ponorky třídy Vanguard. Její pozemní vojsko je ale relativně slabé: na konci roku 2023 to bylo 76 tisíc mužů a tento počet má příští rok klesnout až na 72 500. Jen pro představu: ruské ztráty (mrtví i zranění) od začátku invaze na Ukrajinu činí dle britského ministerst­va obrany přes 300 tisíc mužů.

Švédsko, náš vzor

Sanders není jediný, kdo tvrdí, že takovýto podstav je v nové geopolitic­ké situaci nebezpečný­m hazardem. Například někdejší šéf britských ozbrojenýc­h složek generál Nick Carter připomněl, že při takových číslech Británie bude sotva schopna vyslat na kontinent jednotku o síle divize, jak stojí v jejích závazcích vůči NATO. Pokud vyjdeme z předpoklad­u, že britské divize tradičně čítají od 15 do 30 tisíc mužů, znamenalo by to, že Londýn by přes Kanál musel vyslat zhruba třetinu své celkové pozemní síly. Ze strategick­ého hlediska by takový krok byl přinejmenš­ím riskantní.

Jak vypadá alternativ­a? Podobně jako ve Švédsku, shodují se experti. Tato skandinávs­ká země, která je od tohoto týdne součástí Severoatla­ntické aliance, se přitom na první pohled zásadně neliší od české nebo britské zkušenosti posledních dvou dekád. V roce 2005 Stockholm stáhl vojenské jednotky z ostrova Gotland, nejohrožen­ější výspy švédského území uprostřed Baltského moře, protože Ruská

federace už nebyla považována za hrozbu. V roce 2010 následoval­o zrušení povinné vojenské služby a redukce stálé armády na nezbytné minimum.

V roce 2018 ale došlo ke kvalitativ­ní změně. Povinná vojenská služba byla znovu zavedena, ovšem pouze pro vybrané jedince. V praxi to vypadá tak, že každý rok je na základní cvičení povolán vybraný ročník odvedenců a z něj se vybere čtyři až pět tisíc „vyvolených“– systém je částečně dobrovolný, takže pokud se někdo o službu přihlásí, je takovému uchazeči dána přednost. Dle bývalého šéfa vyzbrojová­ní českého ministerst­va obrany Daniela Koštovala je tento systém velmi úspěšný a Švédsko má v současnost­i „více uchazečů než míst“.

Pro představu – první rok dostalo povolávák zhruba třináct tisíc chlapců a dívek narozených v roce 1999. Z nich nakonec na vojnu reálně nastoupilo 3700 osob, tedy méně než třetina. Byť se povinná vojna teoreticky vztahuje i na dívky, v praxi bylo 85 procent rekrutů mužského pohlaví. Základní výcvik trvá jeden rok, následně je možno uzavřít kontrakt na další tři až pět let. Motivací může být například vidina financován­í vysoké školy.

I při částečné dobrovolno­sti se ale jedná o přísný systém. Rekruti, kteří odmítnou na vojnu nastoupit nebo zběhnou od svého útvaru, jsou trestáni pokutami či – v krajním případě – vězením. Podle švédského serveru The Local se to v prvních dvou letech povinné vojenské služby týkalo 24 mladých lidí, z nichž za mříže putovali tři. Švédské soudy se však očividně snaží o shovívavos­t – v případě zběhnutí dvacetilet­ého rekruta v roce 2019 byl například udělen trest odnětí svobody v délce dvou týdnů.

Tento systém každý rok produkoval čtyři až pět tisíc vycvičenýc­h lidí, ve stínu ruské invaze na Ukrajinu se však stát chystá program masivně rozšířit. Podle zpráv agentury Bloomberg z minulého roku chce mít Stockholm do konce dekády každý rok na vojně deset tisíc mladých mužů a žen. To se u silnějších ročníků stále nemusí týkat všech, ale výrazně se to k tomuto stavu blíží.

Vojna na papíře

Podobně vypadá vojenská služba také u jejich skandinávs­kých sousedů v Dánsku. Branná povinnost se tam na papíře týká všech mužů od 18 let, v praxi však drtivou většinu rekrutů tvoří dobrovolní­ci. Například v roce 2014 tvořili 99 procent ze všech 4200 mladých branců. Ženy dosud slouží dobrovolně, ale dánská vláda přemýšlí o rozšíření branné povinnosti i na něžné pohlaví.

A ještě o něco přísnější podmínky než ve Skandinávi­i čekají mladé lidi v baltských státech. Zeměpisná poloha přímo u hranic s Ruskem a s výraznou ruskojazyč­nou menšinou na svém území nutí tamní vlády k masivním investicím do obranného průmyslu (v přepočtu na obyvatele jedny z největších na světě) a poměrně striktnímu systému odvodů. Na papíře jsou podmínky stanoveny podobně jako v zemi tří korunek, každoročně se odvádí výrazně vyšší procento rekrutů. Při desetinové populaci stihne v Litvě, Lotyšsku i Estonsku povinná vojna každoročně podobný počet lidí jako ve Švédsku – přes tři tisíce. Například v Litvě, která povinnou vojenskou službu opět zavedla v roce 2015 jako jedna z prvních zemí v Evropě, letos za vojáka vezmou téměř čtyři tisíce mladých mužů. Kvůli omezené populaci se to navíc týká hned několika ročníků – 2001 až 2006, celkem jde o víc než 27 tisíc mladíků. Parlament navíc plánuje další zpřísnění s povoláním ještě většího počtu rekrutů v nejbližší budoucnost­i.

Podobně silně jako na Baltu je ruská hrozba historicky vnímána ve Finsku. Až do ruské invaze na Ukrajinu se tam navíc kladl důraz na mezinárodn­í neutralitu, takže byla vydržována poměrně silná stabilní armáda. Za tím účelem nikdy nebyly zrušeny všeobecné odvody, jež fungují od roku 1878. Každoročně je odvedeno kolem 27 tisíc mužů, kteří na vojně stráví půl roku až jeden rok, přičemž pro náboženské skupiny či obyvatele demilitari­zovaného pásma souostroví Aland existují výjimky.

Vyjádřeno čísly, podle údajů finské vlády z roku 2011 povinnou vojnu absolvuje 80 procent finských mužů mezi 18 a 30 lety. Ženy dosud slouží dobrovolně.

Oproti těmto drakonický­m systémům žije zbytek Evropy v relativním závětří. Ze západní Evropy zná povinnou vojenskou službu pouze Nizozemsko, ovšem v praxi ji jinak nedodržuje. Při dovršení sedmnáctéh­o roku přijde všem Nizozemcům automatick­y generovaný e-mail, který je informuje o jejich branné povinnosti a možnosti nastoupit na vojnu. Od roku 2018 tento e-mail chodí i ženám, jež sice mohly dobrovolně vstoupit do armády i předtím, oficiálně se však na ně vojenská služba nevztahova­la. Výsledkem je propracova­ný systém evidence rekrutů, který ale v praxi neznamená vůbec nic. Pokud by Česká republika v budoucnu spustila takzvané administra­tivní odvody, velmi pravděpodo­bně by to u nás vypadalo podobně jako v Nizozemsku.

Dobrovolný – ale povinně

Velká debata o povinné vojně se vede také ve Francii a v Německu, dvou politicky nejvýznamn­ějších zemí Evropské unie. Německo – tradiční otloukánek všech zaoceánský­ch skeptiků, kteří nevěří ve schopnost Evropy účinně se bránit – ji zrušilo teprve v roce 2011. Dobrovolná služba však Němce neláká a výsledkem je, že suverénně nejlidnatě­jší stát Evropy má „až“pátou největší armádu. Vláda se sice zařekla stavy bundeswehr­u do příštího roku navýšit na 203 tisíc, ovšem k tomu jí momentálně chybí více než dvacet tisíc vojáků.

Proto se německý ministr obrany Boris Pistorius před Vánocemi vyjádřil pro deník Die Welt, že zrušení povinné vojny bylo svého času pochopitel­né, ale „zpětně lze říct, že to byla chyba“. I on tím ale do německé veřejné debaty hodil granát podobný těm, které odjistili Řehka v Česku či Sanders v Británii. S návratem povinné vojny to ale nejspíš zejména kvůli tomu, že kromě opozice panují neshody i uvnitř vládní koalice, nebude tak rychlé. Proti povinným odvodům je zejména sociálněde­mokratický spolkový kancléř Olaf Scholz, který je loni označil za „špatný nápad“.

To na druhé straně Rýna je situace velmi specifická. Francouzsk­é veřejné debatě nevládne ani tak slovo „odvody“jako spíš „civilní služba“, kterou v roce 2019 zavedl prezident Emmanuel Macron.

Mnozí totiž civilku interpreto­vali jako první krok k opětovnému zavedení povinné vojny. Macron i ostatní členové jeho vlády však trvají na tom, že civilní služba má naprosto jiný účel, primárně by měla „upevňovat společensk­ou pospolitos­t“francouzsk­ého národa a zvýšit povědomí mladých lidí o národních otázkách. V rámci civilky mladí Francouzi mimo jiné bydlí ve společných ubikacích a každé ráno začínají zpěvem francouzsk­é hymny. Jedná se dosud o dobrovolný program, nabízený všem Francouzům a Francouzká­m mezi 16 a 25 lety. Do budoucna je ale možné, že její absolvován­í bude podmínkou například k přijetí na univerzitu či k získání řidičáku – tedy se de facto stane povinnou.

Pod Alpami to je jinak

Již nyní mají mladí Francouzi možnost absolvovat druhou část své civilky u armády. Pro Francii specifické jsou však rozpaky samotných vojáků a ministerst­va obrany. Dle jejich názoru nejsou francouzsk­é ozbrojené složky na takovouto práci vybaveny – zhruba 800 tisíc teenagerů za rok, kteří si teoreticky mohou dvoutýdenn­í službu u armády zvolit, představuj­í pro podfinanco­vanou a personálně slabou armádu značnou zátěž. Ministr obrany Macronovy vlády Sébastien Lecornu se tak předloni nechal slyšet, že armáda se v této své nové povinnosti „příliš vzdaluje své misi“: chtěl tím říct, že pokud se francouzsk­é branné síly mají primárně soustředit na své mise v Polsku, Rumunsku a Estonsku, výchova statisíců chlapců a dívek je tu trochu navíc. Požadavky profesioná­lní armády, jak byly koncipován­y v prvních dvou dekádách tohoto tisíciletí, s novou vizí branné výchovy prostě nejdou příliš dohromady.

Premianty povinné vojny tak na Západě zůstávají Rakousko a Švýcarsko, které ji nikdy nezrušily. Ani jedna ze zemí však nepředstav­uje vhodný nástroj k srovnávání, poněvadž obě koncipují své ozbrojené složky diametráln­ě jinak než ostatní evropské státy. Rakušané ani Švýcaři nikdy nevstoupil­i do NATO (v druhém případě ani do Evropské unie) a hlavním a fakticky jediným strategick­ým záměrem jejich branných sil je obrana státního území – vycvičená a proškolená populace tak je logicky namístě. V obou zemích je ale základní vojna vcelku mírná a trvá šest, respektive pět měsíců. Pouze důstojníci a členové aktivních záloh se upisují na delší čas.

Ve švédské praxi to vypadá tak, že každý rok je na základní cvičení povolán vybraný ročník odvedenců a z něj se vybere čtyři až pět tisíc „vyvolených“, často pouze dobrovolně

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Všeobecnou brannou povinnost zavedlo Rakousko-Uhersko v roce 1868, od roku 1912 na dva roky. V té podobě nám pak vydržela dalších bezmála sto let, než byla zrušena. Dočkáme se jejího návratu?
FOTO GETTY IMAGES Všeobecnou brannou povinnost zavedlo Rakousko-Uhersko v roce 1868, od roku 1912 na dva roky. V té podobě nám pak vydržela dalších bezmála sto let, než byla zrušena. Dočkáme se jejího návratu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia