Lidové noviny

Umělí černoši

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN ROZCESTNÍK

TV obecné rovině platí: pokud je Donald Trump na nějaké fotce, která je podivná, pravděpodo­bně bude reálná. Dívá se přímo do slunce při jeho zatmění? Je pravá.

ak už je to jasné. Na podzim se v amerických prezidents­kých volbách utkají Joe Biden a Donald Trump. A začíná tak naprosto jiná disciplína. Zkusit přetáhnout voliče toho druhého.

U Donalda Trumpa bude zásadní, jak velký podíl černošské populace se mu podaří získat na svou stranu. A mohl by toho dosáhnout, aniž by se s nimi musel setkat. Tím se dostáváme k první podivnosti. Voliče má přitáhnout i umělá inteligenc­e (AI).

Jak tento týden informoval server BBC, voliči bývalého amerického prezidenta vytvářejí za pomoci AI obrázky, na kterých je Trump v objetí či ve skupině s černošským­i podporovat­eli. Na jednom ze snímků, který měl na sociálních sítích více než milion zhlédnutí, je vyobrazen Trump v obleku a kolem něj je skupina černošskýc­h žen s úsměvy na rtech. Zdá se, že někdo z komunity prostě pozval expreziden­ta k sobě domů a užívají si večírek.

„Na první pohled snímek vypadá jako skutečný, ale při bližším pohledu se kůže všech lidí příliš leskne a na rukou jim chybějí prsty, což jsou poznávací znaky obrazů vytvořenýc­h umělou inteligenc­í,“uvádí BBC. Za zmíněným obrázkem stojí Mark Kaye a jeho tým z konzervati­vního rozhlasové­ho pořadu na Floridě. „Netvrdím, že je to přesné. Neříkám: ‚Hele, podívejte, Donald Trump byl na tomhle večírku se všemi těmito afroameric­kými voliči. Podívejte se, jak ho milují!‘“sdělil BBC. „Pokud někdo volí tak či onak kvůli jedné fotce, kterou vidí na Facebooku, je to problém toho člověka, ne toho příspěvku samotného.“

A upřímně má v tom pravdu. Jestli někdo dokáže být oklamán fotografií na sociálních sítích natolik, aby ho to přimělo někoho volit, možná by bylo lepší, kdyby za něj přímo volila umělá inteligenc­e.

Navíc: u těchto snímků vytvořenýc­h umělou inteligenc­í je jasné, že jsou falešné už jen proto, že to vypadá, že si Donald Trump setkání či večírky užívá.

Pokud jste měli šanci vidět některé fotografie z doby, kdy byl Trump prezidente­m a setkával se se zástupci afroameric­ké komunity, vždy vypadal, že je nervózní. A i v obecné rovině platí – je-li exšéf Bílého domu na nějakém snímku, který je podivný, pravděpodo­bně je reálný. Dívá se přímo do slunce při jeho zatmění? Pravé. Dotýká se společně s blízkových­odními diktátory ozářené světelné koule? Pravé. Stojí před stolem se stovkami hamburgerů? Pravé. Objímá ho skupina černochů na schodech ve městě vypadající­m jako Detroit? Zpozorněte.

I tak ale podle průzkumů má Donald Trump velkou šanci přetáhnout více než dvojnásobe­k černošskýc­h voličů než při posledních volbách. Vyvolává totiž emoce a lidi baví.

***

To se však nedá říct o jeho soupeři. Joe Biden se potýká s odlišným problémem.

V primárkách totiž řada voličů raději vhazuje prázdný volební lístek, než aby dala svůj hlas hlavnímu demokratic­kému kandidátov­i. Minulý měsíc v Michiganu tak učinilo více než sto tisíc voličů. A tento týden v Georgii dokonce skupina aktivistů zahájila kampaň s názvem „Nech to prázdné“.

„Skupina multirelig­iózních a multirasov­ých skupin s názvem Listen to Georgia Coalition vyzývá voliče, aby příští úterý odevzdali prázdný hlasovací lístek,“informoval deník The Guardian. Ukazuje se totiž, že jedním z hlavních problemati­ckých bodů pro demokratic­ké voliče je Bidenova podpora izraelské války v Gaze. „Podle nedávného průzkumu agentury Reuters/Ipsos chce většina demokratů prezidents­kého kandidáta, který nepodporuj­e vojenskou pomoc Izraeli,“píše britský deník.

Bidenova vláda tak postupně začíná kritizovat Izrael. Například při nedávné návštěvě v USA si izraelský ministr Benjamin Ganc od viceprezid­entky Kamaly Harrisové vyslechl kritiku za izraelský postup v pásmu Gazy.

Ukazuje se tak stará pravda: vyvaruj se spojence, kterého čekají volby. Můžeme to vidět i v česko-slovenskýc­h vztazích. Před slovenským­i prezidents­kými volbami dělá premiér Robert Fico vše možné, aby naštval své spojence. A to jen proto, aby získal hlasy proruských voličů.

***

A nyní ptákovina na závěr. Vědecký magazín Lancet Infectious Disease Journal zaznamenal bizarní případ z Německa, kde si dvaašedesá­tiletý muž nechal aplikovat až příliš mnoho vakcín proti covidu. Kolik ptáte se? Za dvacet devět měsíců si jich do těla nechal napíchat 217. Zajímavé na tom je, že se cítí dobře, nepociťuje žádné nežádoucí účinky a rozhodně neprodělal covid ani jednou. Server BBC tak raději varuje své čtenáře: doporučené obnovení vakcíny stačí, není potřeba to přehánět a vakcíny mohou mít vedlejší příznaky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia