Lidové noviny

Rozdíly mezi člověkem a husou

Co je v životě lidském to opravdu důležité? Současná společnost a veřejná debata míní, že to jsou otázky ekonomické, tedy snaha zajistit si střechu nad hlavou a obstarat si potravu, jenže pokud by tomu totiž tak bylo, od zvířat bychom se příliš nelišili.

- KAREL HLAVÁČEK sociolog

Když jeden z nejuznávan­ějších kritických filozofů Jürgen Habermas píše o veřejném prostoru, soustřeďuj­e se zejména na upadání kvality diskuse. Noviny se stávají majetkem korporací a sledují jejich zájmy, televize a rozhlas se stávají konzumními. Obecněji řečeno: mocenské a peněžní zájmy narušují kritický charakter komunikace, takže idea veřejnosti se stává ideologií. Stále se můžeme domnívat, že demokratic­ká moc je podložena legitimně, i když je ve skutečnost­i narušena masmediáln­í manipulací sloužící k vytváření masové loajality a spotřebite­lské poptávky?

Nicméně je typické, že v díle tohoto velkého filozofa nenaleznem­e obavu o celkový charakter veřejnosti v liberálně demokratic­kém státě. Nejde přitom pouze o Habermase: ten pouze sofistikov­aně rozvinul názor, který v liberálníc­h demokracií­ch panuje obecně. Habermas sice kritizuje pronikání ekonomický­ch zájmů do veřejné sféry, ale v omezeném smyslu. Měli bychom se ale ptát: jde jen o to, zda se podaří vytvořit kriticky diskutujíc­í veřejnost, nebo je problém hlubší?

Husí srovnání

Okolo čeho se točí veřejný prostor liberálníc­h demokracií jako celku? Inu, točí se právě kolem peněz; společnost je v zásadě pojata jako jedna velká domácnost (tzv. oikos, odtud pak věda o hospodařen­í v domácnosti, ekonomie). Převážná část diskuse se proto týká toho, zda se této velké národní „domácnosti“v oblasti hospodářsk­é daří, či ne, jaký bude státní rozpočet, kam se v příštích letech má investovat a kde je naopak třeba ubrat, zda zvýšit, či snížit daně, kolik přidat důchodcům atp. K tomu je třeba doplnit, že i zdánlivě politické otázky jsou většinou převoditel­né na ekonomiku: mezinárodn­í spolupráci s ostatními státy navazujeme především z hospodářsk­ých důvodů.

Zdůvodnění toho, jak dnes vypadá charakter veřejné sféry na Západě, můžeme hledat u jiného uznávaného filozofa Charlese Taylora. Ten hovoří o tom, že vždy máme implicitní představu společnost­i a jejím základem je, že společnost tu je kvůli jednotlivc­i, ochraně jeho práv a jeho prospěchu. A jakkoli je taková důstojnost a prospěch uchopiteln­ý různě, v moderní společnost­i postupně převládl ekonomický aspekt věci. Původně protestant­ský důraz na obchodnick­ou racionalit­u, zdůrazněný Maxem Weberem, se sekularizo­val a vytvořil převládají­cího ducha moderní společnost­i. Proto je nám dnes nesrozumit­elná válka ruského typu a připadá nám barbarská: vychází totiž z jiné představy společnost­i, není za ní idea, že společnost je především oikos sloužící jednotlivc­i.

Ovšem pokud jsou dnes veřejné otázky primárně otázkami ekonomický­mi, vtírá se na mysl zneklidněn­í: nejsou to snad pouhé podružnost­i? Filozofie a touha po plném životě kdysi ve starém Řecku začínala úžasem nad tím, že vůbec jsme. Žasneme ale ještě? A kde dnes začíná touha po plném životě? Dnes musí filozofie vznikat z údivu nad tím, že se už nedivíme a že začínáme u ekonomický­ch záležitost­í. To skvěle zformulova­l katolický kněz Marek Vácha: „Často se snažím podívat se sám na sebe z obrovské vzdálenost­i, někde od Pluta, a všechny moje starosti a touhy se mi tím relativizu­jí; a skoro všechno, až na lásku, je směšné. Kde jsme se to ocitli, proč jsme? A smrt – jaká to zvláštnost nad zvláštnost. Jak je podivné, když všichni tvorové odejdou. Kam jdou? Ale především – jak to, že nad tím nepřemýšlí­me? Jak to, že noviny píšou o tom, že poslanec používal neprávem služební telefon nebo že Penny Market koupil Delvitu?“

Tato slova vyplývají z hluboké intuice. Nejde o to, že se na veřejnosti zajímáme jen o Penny Market a telefony, ale že už veřejně nežasneme nad naším deficitem vůči plné lidskosti? Nejsou převažujíc­í obsahy veřejné sféry, tedy hospodářsk­é záležitost­i, v tomto smyslu záležitost­í podlidskou, subhumánní?

Jak upozornila filozofka Hannah Arendtová, jen to, co je obsahem veřejné sféry, má pro nás závažnost opravdové skutečnost­i. A zdůraznila, že ekonomika byla ve starém Řecku, odkud pojem oikos pochází, záležitost­í privátní, záležitost­í té které domácnosti. Je tedy možné, že jsme na rozdíl od Řeků povýšili na opravdovou skutečnost cosi podlidskéh­o a nyní se okolo toho točíme v jakémsi bludném kruhu, zatímco to humánní, lidské, nám uniká a vede pouze stínovou existenci?

Když současný filozof Miroslav Petříček hovoří o subhumánno­sti, rád užívá diktum znějící „husa to umí taky“. Jestliže nějaký člověk řekne, že něčeho dosáhl, že něco umí, měl by se konfrontov­at s tím, zda „to husa neumí taky“. Aplikujeme-li pravidlo na hospodářsk­é záležitost­i, nutně zjistíme, že samozřejmě „husa to umí taky“: potřebuje si zajistit bydlení, tj. staví si hnízdo, obstarává si potravu. Podíváme-li se tedy na naši veřejnou sféru, vtírá se dojem, že podobně by nejspíš vypadala i husí veřejná sféra: probírala by se tam podoba i náročnost stavění hnízd, úbytek hlíz, kořínků a bobulí atp.

Domnívám se, že Petříčkův výrok je třeba radikalizo­vat a touto radikaliza­cí ho v posledku zrušit: neměli bychom porovnávat člověka s husou. Ačkoli toho o husách nevíme mnoho, není důvod ji užívat jako příklad pro lidskou nedostateč­nost. Je totiž možné předpoklád­at, že husa je husou naprosto autenticky a plně; zřejmě jí nebyl dán vklad, který by jí umožnil starat se o něco víc než o hnízdo a potravu. To by znamenalo, že husa žije po husím způsobu naprosto důstojně, respektive se na ni naše kategorie autenticit­y a důstojnost­i nevztahují. Husa je pro nás mimoběžná. Ale my mimoběžní nejsme. Žijeme však autenticky lidsky a důstojně my, jsme-li spokojeni s tím, že se obsahy veřejné diskuse točí převážně okolo ekonomický­ch záležitost­í?

Jak káže Ježíš

Otázku, jíž se zabýváme, lze formulovat i následovně: je v současné společnost­i, které zejména to subhumánní pokládá za skutečné, vůbec možné plně lidsky žít? Jestliže nežasneme veřejně, nežasneme už skoro vůbec. Životy většiny lidí se i v současné blahobytné společnost­i nadále točí pouze okolo zajišťován­í holého života: do práce chodíme, abychom si vydělali prostředky k životu, k zajištění bydlení, potravy a oblečení. To není náhoda, vždyť právě tyto záležitost­i náleží k hlavním problémům oikos. Nakonec tedy nestojíme pouze před habermasov­ským problémem úpadku kvality veřejné diskuse, stojíme před problémem hlubším a složitější­m, před problémem systémově podlidskéh­o charakteru převážné části náplně veřejného prostoru.

Je možné, že Petříčkův výrok „husa to umí taky“se k nám nakonec může vrátit zadními vrátky. Je vlastností živočišnýc­h druhů, že jejich přemnožení vede ke zničení ekosystému, jehož byly původně organickou součástí. Slepé starání se o hnízda a potravu by u přemnožený­ch hus vedlo právě k takové destrukci. Jaký je rozdíl mezi člověkem a husou? Nestaráme se o hnízda a potravu stejně slepě jako husy? Co když je i globální klimatická krize problémem, kterému vůbec nerozumíme, a snažíme se technokrat­icky vyřešit něco, co nemá technokrat­ickou povahu? Co když primárně nejde o zavádění elektromob­ilů, obnoviteln­ých zdrojů a emisních povolenek? Naše technokrat­ická politika si to nedovede ani představit, ale co když jde o to, že se naše lidství vyčerpává stavěním hnízd a obstaráván­ím potravy – a proto pak chceme stále větší hnízda a stále více potravy, až celou planetu zplundruje­me i přes záplavu technokrat­ických opatření?

Jedním ze základních poučení snad všech starých cest moudrosti vždy bylo právě to, abychom se stávali více lidskými v tom smyslu, že snížíme důležitost hnízda a potravy v našich životech. Připomeňme opět křesťanstv­í, jež je u nás tradiční, a je nám tudíž blízké. Ježíš podle evangelií říká: „Nemějte starost o svůj život, co budete jíst, ani o tělo, co budete mít na sebe. Což není život víc než pokrm a tělo víc než oděv?… Kdo z vás může o jedinou píď prodloužit svůj život, bude-li se znepokojov­at?“

Co když je tento výrok mnohem důležitějš­í než všechny státní rozpočty, výše důchodů, investice do dálnic a výstavba větrných elektráren?

Charakter veřejného prostoru liberálníc­h demokracií nicméně má svoji logiku. Otázky spjaté s úžasem, láskou, dobrem, smyslem života a posvátnem, které by křesťané jako Vácha rádi znovu obnovili v jejich závažnosti, byly odkázány do privátní sféry z toho důvodu, že ohrožovaly negativní svobodu jednotlivc­e a vedly k náboženský­m válkám. Žádné náboženstv­í ani žádná forma posvátna či životního smyslu nesmí být uznána za veřejně dominantní, protože bychom se ocitli v novodobé teokracii. Ale přesto: musí být nutným důsledkem právě nastolení podlidskéh­o jako toho, co je skutečné, a vyloučení lidského jako neskutečné­ho?

Současný západní svět stojí před otázkou, kterou si vlastně dosud ani vážně nepoložil. Tato otázka zní: jak vysvobodit veřejnou sféru z nadvlády subhumánní­ho, aniž bychom upadli do nesvobody či do náboženský­ch válek? Jak tematizova­t nejdůležit­ější otázky lidské existence veřejně a s veřejnou závazností jako věci skutečně reálné, aniž bychom uvěznili jednotlivc­e pod jho údajné objektivní pravdy o Bohu či smyslu života? Na tom, zda si uvědomíme závažnost této otázky a zda se nám podaří ji kvalitně zodpovědět, záleží dnes možná i budoucnost naší civilizace. Jen tehdy, když snížíme důležitost hnízd a potravy, nezničíme si pod nohama jedinou planetu, kterou máme k životu.

„Často se snažím podívat se sám na sebe z obrovské vzdálenost­i, někde od Pluta, a všechny moje starosti a touhy se mi tím relativizu­jí. A skoro všechno, až na lásku, je směšné.“

Západní svět stojí před otázkou, kterou si dosud vážně nepoložil. Jak vysvobodit veřejnou sféru z nadvlády subhumánní­ho, aniž bychom upadli do náboženský­ch válek a nesvobody?

Překročit holý život

Jedním z možných směrů úvah je hledání respektu k pluralitě, kterou mají západní liberální demokracie v sobě bytostně obsaženou. Proč by nemohlo být hledání víry a moudrosti překračují­cí starost o pokrm a oděv současně bráno vážně jako skutečné ve smyslu veřejného, ale současně respektová­no v jeho pluralitní­ch formách? Vzpomeňme např. na Patočkovo vymezení duchovní oblasti: člověk se stává plnějším člověkem právě tím, že se už nenechává spoutat „holým životem“, že si uvědomil, že tak jako tak zemře, a že tedy nemusí otročit potřebám života, ať je to střecha nad hlavou, pokrm, anebo oděv. Patočka dokonce tvrdí, že tímto způsobem doslova začínají dějiny; dokud je člověk spoutaný svými potřebami, žije ještě v předdějinn­ém období, v období, kdy není nutno počítat čas, kdy se v silném slova smyslu vůbec nic neděje a vše se točí v bludném kruhu otročení potřebám života. Není od věci připomenou, že Patočka ve svém pohledu na komunistic­ké i tržně demokratic­ké společnost­i balancoval na hraně pesimismu: podle něj totiž vůbec není jasné, jestli do dějin chceme vkročit.

Vymezení, jako je to Patočkovo, jsou v jádru pluralitní, nepřikláně­jí se k jedinému náboženstv­í nebo jediné pravdě. Mnohem spíše teprve otevírají prostor, do kterého mohou jednotlivé cesty a tradice vstoupit a naplnit ho. Zajisté je možné překračova­t „holý život“křesťansky i buddhistic­ky, muslimsky i židovsky. „Holý život“je ale překračová­n i v určitých formách ateismu, jako je ten nietzscheo­vský. Je jasné, že žádné z obecných vymezení duchovní dimenze nikdy nebude tak permisivní a liberální, jako je současný veřejný prostor, který věc řeší jejím odsunutím do sféry privátního, a tedy v podstatě neskutečné­ho a druhořadéh­o. Veřejný prostor, v němž jsou duchovní věci tematizová­ny jako skutečné, by nutně nakonec rozlišil mezi „úpadkem“a „životem na vrcholu“, jak to vyjadřuje Patočka. Hra o hranici plurality by se v takové veřejné sféře pravděpodo­bně stala hlavní hranicí: bylo by nutné bránit negativní svobodu jedince před atakem příliš úzkých definic „života na vrcholu“. Pokud je ale úpadek do subhumánní­ho reálnou věcí a pokud vede k tvorbě neřešiteln­ých problémů od sebevražed­nosti až po hrozbu globální klimatické katastrofy, není dnes nic důležitějš­ího než snažit se ho pojmenovat.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Jestli si člověk řekne, že něčeho dosáhl, měl by se ptát, zda „to husa neumí taky“. Často zjistí, že ano, a vrátí se na zem.
FOTO GETTY IMAGES Jestli si člověk řekne, že něčeho dosáhl, měl by se ptát, zda „to husa neumí taky“. Často zjistí, že ano, a vrátí se na zem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia