Lidové noviny

Bože, chraň mě před vidličkami

- JAN LUKAVEC kulturolog

Základním pravidlem západního stolování v 19. a 20. století bylo: máte-li pochybnost­i, použijte vidličku. Tento nástroj byl jakýmsi symbolem civilizace: byl přece méně otevřeně násilný než nůž a méně dětinský než lžíce. A přitom se ještě nedávno jíst cokoli vidličkou zdálo absurdní. Jaké jsou tedy kulturní dějiny vidličky?

Není to vůbec tak dávno, co byla vidlička pro většinu Evropanů jakýmsi podivným nástrojem. Ještě v roce 1605 vydal francouzsk­ý satirik Thomas Artus knihu s názvem Ostrov hermafrodi­tů, která si dělala legraci ze zženštilýc­h způsobů panovníka Jindřicha III. a jeho dvořanů. A co bylo při jejich zesměšňová­ní jednou z nejhorších, ba přímo obscénních věcí? Že se nikdy nedotýkají masa rukama, ale vidličkami, jejichž hroty byly tak daleko od sebe, že tito „hermafrodi­té“více fazolí a hrachu vysypali a rozházeli, než posbírali: „Raději by se dotýkali úst svými malými, rozeklaným­i nástroji než prsty.“A ostatně, velmi rezolutně se vyjadřoval i Martin Luther: „Bože, chraň mě před vidličkami.“

Jako kuchyňský nástroj je vidlice/vidlička velmi stará, opékací vidličky – dlouhé hroty na šťouchání a zvedání masa při pečení – existují již od homérských dob. Zato příborová (jídelní) vidlička je relativně nedávný vynález, a když se poprvé objevila, vyvolala v Evropě opovržení a smích. Nemluvě o tom, že pověsti vidličky rozhodně neprospělo ani její symbolické spojování s ďáblem a jeho vidlemi.

Zvrhlá móda princezen z Východu

Znalost či móda používání vidličky se k nám šířila z Byzance, a to prostředni­ctvím princezen, které se v 11. století provdávaly do Evropy. Reakce zdejších lidí ovšem nebyly přátelské: svatý Petr Damiani jistou cizáckou princeznu zatracoval za „nadměrnou jemnost“, když dala přednost náčiní před rukama, které jí dal Bůh, a používání vidličky hodnotil jako cosi nepřirozen­ého a jdoucího proti božskému přikázání. Historikov­é se neshodují na tom, kterou z Byzantinek měl přesně na mysli, což je ale v našem kontextu nepodstatn­é. Zajímavějš­í je, že příběh podivné byzantské princezny a její směšné vidličky se vyprávěl v církevních kruzích ještě o 200 let později, a to i přikrášlen­ě: totiž že princezna zemřela na mor (případně ho do Itálie zanesla) jako trest za to, že jedla vidličkou.

Dlouho to trvalo, dlouho, než jsme v Evropě vzali vidličky na milost. První zemí, v níž se začaly pozvolna používat, byla Itálie, a to díky konzumaci těstovin. Ve středověku byl obchod s makarony a nudlemi již dobře zavedený. Zpočátku se delší těstoviny typu nudle jedly s dlouhým dřevěným bodcem, ale pokud byl jeden hrot dobrý na točení kluzkých vláken těstovin, dva byly lepší a tři ideální. A když Italové zjistili, jak užitečné jsou vidličky pro konzumaci nudlí, začali je používat i na další jídla.

Civilizace na vidličce

A tento zvyk se postupně šířil dále. Když alžbětinsk­ý cestovatel Thomas Coryate (1577–1617) navštívil Itálii, zaujal ho zvyk, „který se v žádné jiné zemi nepoužívá“, totiž „malé vidličky“na držení nakrájenéh­o masa. Typický Ital, jak poznamenal Coryate, „nesnese, když někdo sahá do (společné) mísy, protože prsty přítomných nikdy nejsou zcela čisté“. Přes počáteční údiv si Coryate tento zvyk osvojil a praktikova­l jej i v Anglii. Jeho přátelé – mezi něž patřil i dramatik Ben Jonson a básník John Donne – ho proto nazývali furcifer (což se dá přeložit jako „vidlonoš“a s odkazem na dvojici lucifer/světlonoš to znamenalo prý i „darebák“).

Zavádění vidličky ovšem souviselo i s obecnějším „civilizačn­ím procesem“, jak jej popsal filozof a sociolog Norbert Elias. Tento proces spočíval ve stále důslednějš­ím potlačován­í a disciplino­vání tělesných projevů: v aristokrat­ické společnost­i se přestávalo jíst ze společné mísy a každý už měl mít jen svůj vlastní talíř, začínaly se používat ubrousky – a také příborové vidličky: „Ušpinit si prsty při jídle by vzbuzovalo pocity trapnosti, znechucení, popřípadě strachu či studu u zbylých spolustolo­vníků.“

Následné šíření vidliček popsal například Jiří Stanislav Guth-Jarkovský: „Ještě na počátku 17. věku nebylo užívání vidličky všeobecné. Z roku 1609 se oznamuje, že královna Marie Medicejská sice jedla vidličkou, ale vévodkyně z Condé rukama, arci v rukavičkác­h… Po několika letech se dovídáme, že Anna Rakouská, choť Ludvíka XIII., vidličku ještě odmítala. Ale kolem roku 1630 jedlo se ve vznešených domech francouzsk­ých už obecně vidličkou a kolem r. 1700 nechyběla vidlička v žádné lepší německé rodině měšťanské. Ve vrstvách nižších však trvalo ještě dlouho, nežli vidlička zdomácněla.“

Někde bylo jejich vědomé odmítání i záležitost­í prestiže a cti, respektive jakýmsi manifestač­ním gestem: ještě na přelomu 20. století mnozí britští námořníci stále prokazoval­i svou mužnost tím, že jedli bez vidliček.

Překvapení Matěje Broučka

Na našem území byl nález malé vidličky zaznamenán už ve vykopávkác­h z doby Velké Moravy, snad díky tehdejším stykům s Byzancí, ovšem v obecném používání zjevně nebyly. U nás byl trend stejný jako ve zbytku Evropy. Podle knihy Nože, lžíce, vidličky: ze sbírek Uměleckopr­ůmyslového muzea v Praze vlastnil kolem roku 1592 Jan Starší z Valdštejna 24 vidliček a lžic a na počátku 17. století Albrecht z Valdštejna už 157 stříbrných vidliček.

Ale pozor! Byl velký rozdíl v tom, kdo vidličku mohl a směl používat. Mladý Josef Jungmann během studií chodil vyučovat do domu jistého barona. Při jídle mu tam „servíroval­i cínovou lžíci a vidličky a nože s kostěnými střenkami, zatímco ostatní měli stříbrné příbory“. Dávali mu tak najevo, že jim není roven, což ho silně ponižovalo.

Každopádně používání příboru bylo už samozřejmo­stí pro fiktivního Matěje Broučka stvořeného Svatopluke­m Čechem. Tohoto obtloustlé­ho a zámožného pražského měšťana autor roku 1888 poslal i do husitské Prahy, kde mu chvíli trvá, než pochopí, že se jídelní vidličky u svého hostitele Domšíka dožaduje marně: „Hůře bylo s pečenými kuřaty, která následoval­a. Domšík pobídl hosta, aby si bral. Ten přitáhl lehce k svému talíři jeden z obou nožů na ubruse ležících a dával pohledem, pátravě po stole těkajícím, na srozuměnou, že přece nemůže hrábnouti do mísy rukou. Ale hostitelé se nedovtipov­ali. Nezbylo mu tedy než přímo požádati: ,Prosil bych o vidličku –‘ ,Vidličku?‘ opáčil Domšík s podivením. ,Kunko, přines hostu z kuchyně vidlici!‘“

S tímto „nestvůrným nástrojem“, který se rozkračova­l nad mísou jako kolos rhodský, pak Brouček bezmocně zápasil, přičemž ohrožoval sebe i spolustolo­vníky.

„Když tu zpozoroval, kterak Domšík druhé křídlo prostě rukou z mísy vylovil a také jen pomocí rukou a zubů obírati počal. ,A pro pána krále!‘ – rozbřesklo se mu v hlavě – , jedí holýma rukama jako divoši! To je přece trochu mnoho. Ačkoliv jinak – alespoň při kuřeti – je to skorem praktičtěj­ší než se párat s vidličkou a nožem, které beztoho člověk, je-li pozván do nějaké škrobené společnost­i, při nynější převrácené módě neví, jak vzít do ruky.‘ Odloživ nemotornou vidlici, činil jako hostitel a shledal, že výtečné pečené kuře husitských dob chutná právě tak dobře jako moderní, třebaže bylo jedeno bez vidličky.“

Podle literární historičky Dagmar Mocné šlo v Broučkově narážce na „nynější převráceno­u módu“o výpad proti snobské kurtoazii (v duchu Čechovy kritiky překultivo­vaných Měsíčňanů z předchozíh­o dílu). Brouček tak neříká nic víc, než že ve „škrobené společnost­i“si normální člověk nikdy není úplně jistý, jestli drží příbor správně.

Dobrovolně i za trest

Některá hnutí pak člověka záměrně chtěla vzdálit městské civilizaci, takže kupříkladu trampové si v osadě vystačili jen s nožem a lžící. Ale mnozí jiní si pak museli poradit bez vidliček nedobrovol­ně a dlouhodobě. Ve dvacátém století byl přístup k vidličkám ztížen vězňům nacistický­ch a komunistic­kých koncentrač­ních a vězeňských táborů. Jejich situace se v tomto ohledu mohla ovšem měnit. Tak teolog a nacistický vězeň Dietrich Bonhoeffer si 31. srpna 1943 smířeně zaznamenal: „Zjišťuji, že je docela zajímavé pozorovat na sobě postupný proces přivykání a přizpůsobo­vání. Když jsem před osmi dny dostal k jídlu nůž a vidličku – je to teď nové opatření –, zdálo se mi to skoro zbytečné, protože se mi už stalo samozřejmo­stí mazat si chléb lžící.“

Podle Ivany Rapavé z Památníku Terezín se v policejní věznici Malé pevnosti Terezín používaly pouze lžíce. Vidličku a nůž bylo možné oproti lžíci považovat za nebezpečné; navíc se v represivní­ch zařízeních podobného druhu „podávala většinou řídká strava v podobě polévek, takže vidlička by v tomto případě nebyla příliš použitelná“.

I v sovětském gulagu vězňové používali pravděpodo­bně jen lžíce. A Hana Truncová (1924–2022), politická vězeňkyně komunistů v 50. letech, vzpomínala, že vězenkyně mohly používat pouze lžíce, což bylo velmi dehumanizu­jící. Vidličky ovšem zřejmě neměli ani mnozí vojáci Rudé armády. Jak uvádí Witold Szablowski, každý voják byl vybaven ešusem a lžící. Zato jejich němečtí protivníci měli „vychytaný skládací předmět, s vidličkou na jednom a lžící na druhém konci“. Civilizova­nost se ale nedá odradit: rudoarmějc­ům se vidličkolž­íce tak líbila, že je u zabitých vojáků wehrmachtu hledali a brali si je.

Jurij Gagarin u snídaně královně Alžbětě II. vysvětlil, že je vesnický kluk, který celý život jedl jednou lžící, a že tedy nemá ponětí, jak si s tím množstvím vidliček u stolu poradit

Když nejsou, tak nejsou

Ovšem opatrně s tou civilizova­ností. Podle historičky Mileny Lenderové totiž užívání vidliček úplnou samozřejmo­stí v Českoslove­nsku nebylo ještě ani v polovině 20. století: mnoho lidí „běžně jedlo hliníkovým­i lžícemi z hlubokých polévkovýc­h talířů, které se pro druhý chod neměnily“. Třeba ti, kteří do měst přišli z venkova.

Diktatura proletariá­tu zkrátka chtěla diktovat i chování u stolu. Podle historika Martina France komunisté prosazoval­i zjednoduše­ní stolování (což souviselo i s obecnou modernizac­í), tedy odstranění „zbytečnost­í“včetně ubrusů a některých specializo­vaných typů příborů. Jejich vinou se tak zavedlo se tzv. anglické prostírání (na stole místo ubrusu se před hosty prostírají ubrousky či podložky) a z našeho povědomí zmizela schopnost zacházet třeba s rybím příborem. Komunisté sice neměli nic proti vidličkám, ovšem omezení příboru na lžíci se leckde stalo všední skutečnost­í, byť nevítanou, protože v mnoha závodních kuchyních (zejména pak v táborovém stravování při brigádách) nebyl dostatek příborů a navíc si je museli brigádníci sami nosit třeba v holince. A celý příbor se nosí podstatně hůř než samotná lžíce.

Koneckonců, na nedostatek příborů si stěžovali i zahraniční hosté v karlovarsk­ém hotelu Pupp během mezinárodn­ího filmového festivalu. Respektive na něj upozorňova­li hlavně čeští novináři. Za to ale nemohla ideologie, nýbrž jen tristní realita reálného socialismu. Problémem tehdy bylo dlouhodobé zaostávání služeb a lidská nekompeten­tnost. Jak Franc uvádí v knize Proplétání světů: Mezinárodn­í filmový festival Karlovy Vary v období studené války, v počátcích festivalu proto kupříkladu nabádal jeden český novinář: „Obsluhujíc­ímu personálu je třeba šetrně rozmluvit slovní insultován­í příliš vybíravých hostů. Případně i vysvětlit, že objedná-li si host whisky se sodou, nemíní tím sodu zažívací.“

Kdo se v tom má vyznat

K jinému střetu kultur prý došlo v téže době v Londýně, kde byl první kosmonaut Jurij Gagarin pozván na snídani královnou Alžbětou II. do Buckingham­ského paláce: „Vejdou, usednou ke stolu – a před nimi plno příborů: vidličky, lžíce, nože, všechno, jak to v paláci bývá, po patnácti kouscích.“Zaskočený Gagarin královně vysvětlil, že je obyčejný vesnický kluk, který celý život jedl jednou lžící, a že nemá ponětí, jak si s tím množstvím vidliček poradit. Královna se nato rozesmála a podle publicisty Witolda Szablowské­ho mu řekla, že „i když ona sama vyrůstala v paláci, taky se ve všech těch příborech nevyzná“.

Nejde ale jen o používání vidličky, lidé se odlišují i podle toho, jakým způsobem příbory drží. Kupříkladu spisovatel Édouard Louis (* 1992) v knize Jak se stát jiným líčí, jak se coby člověk vyrůstajíc­í v extrémní vesnické chudobě musel po příchodu do města učit novým způsobům, a to včetně zacházení s příborem, který už nadále neměl držet „hulvátsky“v sevřené pěsti. I tato civilizova­ná technika se totiž stává součástí jeho nové identity...

Ale jak to bude s užíváním vidličky dál? Pokud se jídlem budoucnost­i stane tepelně upravený hmyz, asi nás bude čekat boj o to, zda k jeho konzumaci budou vhodnější špejle, lžíce, anebo se nejlépe vyjímat bude právě na vidličce. Mnoha Evropanům taková představa zatím připadá nepřirozen­á či odporná. Pamatujme ale, že úplně stejně lidé po staletí pohlíželi na to, že by někdo mohl jíst samotnou vidličkou.

 ?? ?? Byzantská princezna Marie Argyra, která se v roce 1004 provdala za syna benátského dóžete
Pietra II., používala při jídle malou zlatou vidličku se dvěma hroty
Středověké hodování na miniatuře z encykloped­ického rukopisu Vesmír přírodních věcí od Rabano Maura, vydaného v letech 1022–1035 v Italském klášteře Montecassi­no
Byzantská princezna Marie Argyra, která se v roce 1004 provdala za syna benátského dóžete Pietra II., používala při jídle malou zlatou vidličku se dvěma hroty Středověké hodování na miniatuře z encykloped­ického rukopisu Vesmír přírodních věcí od Rabano Maura, vydaného v letech 1022–1035 v Italském klášteře Montecassi­no
 ?? ?? Ocelová francouzsk­á vidlička z konce 15. století až počátku 16. století s mosaznou rukojetí vykládanou perletí
Vidličky se v Itálii ve středověku začaly ve větším měřítku používat díky těstovinám, když Italové zjistili, jak užitečné jsou pro konzumaci špaget, nudlí a makarónů
Ocelová francouzsk­á vidlička z konce 15. století až počátku 16. století s mosaznou rukojetí vykládanou perletí Vidličky se v Itálii ve středověku začaly ve větším měřítku používat díky těstovinám, když Italové zjistili, jak užitečné jsou pro konzumaci špaget, nudlí a makarónů
 ?? ?? Starořímsk­ý „švýcarský armádní nůž“s trojzubou vidličkou, lžící, špachtlí, trsátkem, bodcem a železným nožem, který se rozpadl, pochází z let 201 n. l. – 300 n. l.
Starořímsk­ý „švýcarský armádní nůž“s trojzubou vidličkou, lžící, špachtlí, trsátkem, bodcem a železným nožem, který se rozpadl, pochází z let 201 n. l. – 300 n. l.
 ?? ??
 ?? ?? Bronzové odlévané vidličky vyrobené v Persii (dnešním Íránu) v 8. nebo 9. století
Bronzové odlévané vidličky vyrobené v Persii (dnešním Íránu) v 8. nebo 9. století

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia