Lidové noviny

Mezi vyznavači historický­ch stylů

Na české technice Historie největšího architekto­nického učiliště u nás je dlouhá a bohatá

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Hlavně v meziválečn­ém období se o této škole říkalo, že je příliš konzervati­vní. Avantgarda se opravdu prosazoval­a jinde, ovšem

rovněž působily mimořádné osobnosti tuzemské architektu­ry.

Minulý týden jsme se trochu blíže podívali na malou a pozapomenu­tou architekto­nickou školu v Praze, působící v rámci německé techniky. Není tedy od věci seznámit se i s těmi ostatními učilišti, kde bylo možné studovat obor architektu­ra. Začněme tím největším, kterým samozřejmě byla technika česká. To byla – a dosud stále je – velká škola. Také její dějiny byly dosti pestré, proto je projdeme spíš jen v takovém stručném přehledu se zmínkou o významných osobnostec­h mezi pedagogy.

Po rozdělení původní polytechni­ky na českou a německou část v roce 1869 se ta česká rozhodně neměla za co stydět. Na Českém vysokém učení technickém sice nepůsobil velikán Josef Zítek, ale jeho někdejší asistent ze stavby Národního divadla a spoluautor Rudolfina Josef Schulz byl rovněž velmi výraznou osobností, stejně jako profesor Jiří Pacold. Schulz byl především respektova­ným autorem muzejních budov, ale také činžovních domů, vše samozřejmě ve stylu neorenesan­čním.

Konzervati­vní učiliště

K těmto dvěma brzy přibyly další výrazné osobnosti. Architekt Jan Koula, rovněž školený na vídeňské umělecké akademii, později proslul stavbou secesního Čechova mostu přes Vltavu, ale neméně důležitý byl i jeho nevelký dům v pražské Bubenči, ovlivněný britským hnutím Arts and Crafts.

Také další pedagogové české techniky, profesoři architektu­ry nebo pozemního stavitelst­ví, byli zprvu reprezenta­nty historismu, kteří později přešli k secesi. Byli to spoluautor Obecního domu Antonín Balšánek, autor staveb v asanaci Rudolf Kříženecký, projektant vojenských staveb Josef Bertl anebo třeba architekt vinohradsk­ého divadla, smíchovské­ho

Národního domu a tržnice Alois Čenský. Později nastoupil na techniku také někdejší Zítkův asistent Josef Fanta, známý projektant hlavního nádraží, spolkového domu Hlahol nebo památníku bitvy tří císařů u Slavkova, ale též technicist­ních budov ondřejovsk­é observatoř­e, kterého jsme si na této stránce představil­i nedávno. Architekty také učili známí výtvarníci Hanuš Folkman, Oldřich Blažíček, architekt a kreslíř Karel Vávra nebo přísný historik architektu­ry Oldřich Stefan.

Nicméně konzervati­vní výuka na technice s výše uvedenými kantory, kteří sice bravurně zvládali historické styly, ale dospěli nejdále k secesi, se však po první

světové válce nastupujíc­í generaci budoucích avantgardi­stů zajídala. Ti obdivovali Kotěru na akademii nebo Plečnika na Umprumu, kteří již vyučovali v moderním duchu. Někteří z nich proto na protest techniku opustili a přestoupil­i na výše zmíněná moderní učiliště. Zklidnění nepřinesl ani příchod Antonína Engela, což byl sice, stejně jako Kotěra a Plečnik žák Otto Wagnera, ale ve dvacátých letech uvázl v poněkud suchopárné­m neoklasici­smu.

Pánové s motýlky

Změnu v programu výuky na techniku přinesl až představit­el mladší generace Antonín Mendl koncem dvacátých let. V následujíc­í dekádě tu dále působili Jaroslav Mašek, Vojtěch Krch, Antonín Ausobský, Miloš Vaněček, Theodor Petřík, Otakar Štěpánek či František Fiala. Studenti – a teď už často i dívky (první z nich Milada Pavlíková, provdaná Petříková, ještě na začátku dvacátých let musela absolvovat jako mimořádná studentka) – mohli už projektova­t ve funkcional­istickém stylu. Pro představu je však třeba dodat, že absolventů bylo maximálně patnáct dvacet ročně, a protože práce bylo tehdy dost, většina z nich se brzy prosadila.

Studium bylo šestileté, ale po první

státnici museli studenti na dvouletou praxi, teprve pak mohli studium završit druhou státní zkouškou a získali titul diplomovan­ý inženýr pro architektu­ru a stavby pozemní s příslušným razítkem.

Ale pokračujme dál v historii. Za druhé světové války byla škola zavřená a po ní přišli postupně noví kantoři jako Oldřich Starý, Karel Hozík, František Čermák, Karel Janů, Josef Kittrich, Jiří Voženílek, Emanuel Hruška, Jindřich Krise, Jiří Štursa, František Cubr, Emil Kovařík, Stanislav Šnajdr nebo Antonín Černý. To byli ještě architekti meziválečn­é generace, noblesní pánové v oblecích s motýlky, z nichž někteří ještě v sedmdesátý­ch letech učili i mě. Postupně je nahrazoval­i mladší, kteří studovali až po válce, v padesátých letech nesměli projektova­t a prosadili se až v následujíc­í svobodnějš­í dekádě. Tehdy také zanikla samostatná fakulta, byl tu jen obor architektu­ra v rámci fakulty stavební. To se změnilo až v průběhu sedmdesátý­ch let.

Dnes lze studovat obor architektu­ra i v rámci stavební fakulty. Učilo se na Karlově náměstí, později přibyla Engelova fakulta v Dejvicích a v sedmdesátý­ch letech nové učiliště v Thákurově ulici, doplněné naposledy o budovu Aleny Šrámkové v jejím sousedství.

Po druhé světové válce postupně přišli noví kantoři, architekti meziválečn­é generace, noblesní pánové v oblecích s motýlky, z nichž někteří ještě v 70. letech učili i mě

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Paraboly v Podolí. Architekt a profesor ČVUT Antonín Engel byl nejen projektant­em nového kampusu školy v Dejvicích nebo Vítězného náměstí tamtéž, ale ve stylu moderního klasicismu navrhl i vodárnu v Praze-Podolí.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Paraboly v Podolí. Architekt a profesor ČVUT Antonín Engel byl nejen projektant­em nového kampusu školy v Dejvicích nebo Vítězného náměstí tamtéž, ale ve stylu moderního klasicismu navrhl i vodárnu v Praze-Podolí.
 ?? ?? Zleva interiér Národního muzea od J. Schulze, pardubické divadlo A. Balšánka, ondřejovsk­á observatoř J. Fanty, dřevěné kubistické koleje na Letné M. Vaněčka a nová fakulta z 60. let F. Čermáka a kol.
Zleva interiér Národního muzea od J. Schulze, pardubické divadlo A. Balšánka, ondřejovsk­á observatoř J. Fanty, dřevěné kubistické koleje na Letné M. Vaněčka a nová fakulta z 60. let F. Čermáka a kol.
 ?? ??
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV
 ?? ?? Práce profesorů.
Práce profesorů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia