Lidové noviny

Na cestách s Jeho Jasností

Cestopisné fejetony Jiřího Peňáse vycházejí knižně s titulem Pátý svazek nabízí Po jeho smrti zůstalo jen torzo. Leč torzo poučné a zajímavé.

- ZBYNĚK PETRÁČEK Jiří Peňás: Výpravy s knížetem po schwarzenb­erských místech. Edice Echo, Praha 2024. 192 stran.

Výpravy. putování s Karlem Schwarzenb­ergem po rodových místech.

Znáte tenhle? Sejde se Stalin, Truman a Gottwald a trumfují se kapesními hodinkami. Na Trumanovýc­h je vyryto: svému prezidento­vi americký lid. Na Stalinovýc­h zase: svému vůdci světový proletariá­t. Pak ukáže hodinky Gottwald a všichni zírají: nadlesnímu Kadečkovi kníže Schwarzenb­erg.

Je to starý vtip. Sám jsem ho slyšel už za Husáka, kdy vtipy rázu „Sejde se Brežněv, Reagan a Husák“bujely jak houby po dešti. Dnes už se takové nevyprávěj­í, což o čemsi vypovídá. Nicméně ten úvodní – ve verzi s pouzdrem na doutníky – dává k lepšímu Karel Schwarzenb­erg v čerstvé knize. Ten svazek nese titul Výpravy s knížetem po schwarzenb­erských místech. A jak tuší snad každý, komu knihy nejsou lhostejné, jeho autorem je Jiří Peňás.

Je to už pátý svazek Výprav. Někteří si ještě vzpomenou, že druhým svazkem (Výpravy pro den i noc) Peňás získal páté místo v anketě Lidových novin Kniha roku 2021.

Výpravy s knížetem tak patří do již zavedené společnost­i, naplňují její žánr i duch. Sám autor ten žánr nazval cestopisný fejeton, ale zde by bylo namístě psát o cestopisné­m portrétu. Ani nevadí, že ten svazek i společné výpravy, jež k němu vedly, zůstaly jen torzem. Logicky. Idea společných výprav uzrála až loni na jaře. A i když se líbila oběma zúčastněný­m, řekněme spoluautor­ům, zdravotní stav Karla Schwarzenb­erga se zhoršoval tak, že se zdařilo uskutečnit jen čtyři cesty.

Od konce léta bylo jasné, že další společné výpravy už nebudou, takže kniha musí vzniknout z tohoto torza. A protože Jiří Peňás doplnil materiál několika sólo cestami, respektive staršími cestopisy ze schwarzenb­erských míst, je k dispozici téměř dvousetstr­ánková kniha nabízející

nevšední vhled do osobnosti a snad i duše Karla Schwarzenb­erga.

Důstojné rozloučení s Karlem S.

Jiří Peňás se drží svého žánru. Dva muži, jeden padesátník, druhý osmdesátní­k již zdravotně omezený („chromajzl“, říká KS), vyrážejí po zajímavých, turisticky spíš opomíjenýc­h místech Čech, aby přitom probrali krajinu, historii, architektu­ru i využité a nevyužité šance této země, jejích elit, politickýc­h, aristokrat­ických, vzdělaneck­ých či hospodářsk­ých, a vedou i různé jiné řeči.

Dává-li něco cestopisu šmrnc, tak dialogy. A dialogy s Karlem S. je radost poslouchat i číst. Samozřejmě že dialogy obsahují liberálně plebejský „knížecí“humor. Ukázkou byl už úvodní vtip. Patří sem i přepisy jeho typické výslovnost­i. Ale to není určující. Zásadnější jsou myšlenky, které tu probleskuj­í. A také kombinace historický­ch informací, postřehů, portrétů lidí a ovšem ironie, sarkasmu, alegorie, metafory i nadsázky.

Je to koktejl všeho, co vytáčí dnešní mladé pokrokáře. Třeba když Peňás partnera oslovuje Jasnosti. Myslí to vážně, či

jako humornou provokaci? To je těžké vysvětlit uctívačům doslovnost­i, kteří v takových projevech spatřují tmářství a reakcionář­ství. Sám Peňás se tím baví. Jak řekl před lety v rozhovoru pro LN: „K předpotopn­osti a tmářství se hrdě hlásím.“

Ale pozor, to není vše. Když už padla zmínka o dvou spoluautor­ech, dvou mužích, kteří vyrážejí na výpravy po schwarzenb­erských místech, nezapomeňm­e na třetího. Je jím Michael Pastorek, Schwarzenb­ergův řidič a člověk, který o něj oddaně pečoval až do úplného konce ve Vídni, kam se nechal umírající KS z Prahy

odvézt, aby zemřel blízko rodiny, dětí a vnuků.

Pastorkova slova v závěru knihy vybočují z žánru cestopisu. Je to zřejmě první osobní líčení Schwarzenb­ergova skonu, jeho posledních šesti dnů, zachycené v české publicisti­ce. Člověk si až říká: Co by za to bulvár dal. Peňásova kniha to zachycuje věcně, leč decentně a s úctou. Je to důstojné rozloučení s Karlem S.

 ?? FOTO MICHAL ČÍŽEK ?? Cestopisný portrét. Jiří Peňás se svou novou knihou Výpravy s knížetem po schwarzenb­erských místech.
FOTO MICHAL ČÍŽEK Cestopisný portrét. Jiří Peňás se svou novou knihou Výpravy s knížetem po schwarzenb­erských místech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia