Lidové noviny

Clintonův návrat do Česka

Bývalý prezident USA opět zavítal do klubu Reduta Hru na saxofon z roku 1994 ale nezopakova­l Zítra se v Praze zúčastní oslav vstupu ČR do NATO

- DOMINIK STEIN

Obě události dělí 30 let. Bývalý prezident Spojených států Bill Clinton se včera vrátil na místo, kde si při své návštěvě Prahy v roce 1994 – ve funkci 42. hlavy USA – zahrál před zraky českého prezidenta na saxofon.

„Václav Havel mi moc chybí. Tehdejší návštěva byla jednou z událostí, kterých si v životě nejvíce cením. Hudba byla skvělá jako vždy,“zavzpomína­l včera večer Clinton při odchodu z klubu Reduta. Tentokrát nástroj podle informací LN do ruky nevzal.

„Vzpomínal hodně na (bývalou americkou ministryni zahraničí a pražskou rodačku Madeleine – pozn. red.) Albrightov­ou a Havla. Byť dneska nezahrál, tak říkal, že ten saxofon, který dostal od Havla, stále má a občas si na něj i zahraje,“řekl LN europoslan­ec Alexandr Vondra, který měl včera možnost s americkým expreziden­tem pohovořit.

Hlavním bodem nynější Clintonovy návštěvy Prahy, kam za přísného utajení přiletěl v sobotu večer soukromým letem, jsou zítřejší oslavy 25. výročí vstupu České republiky do NATO. „Myslel jsem celý večer na to, jak by se to celé vyvinulo, kdyby se to tehdy nestalo. Kdyby lidé nepovstali proti impériu,“zauvažoval včera Clinton.

Do Česka přicestova­l na pozvání prezidenta Petra Pavla, který se včerejšího jazzového koncertu v Redutě zúčastnil spolu s manželkou. „Vrátil jsem se v čase o 30 let. Bylo to moc příjemné,“uvedla hlava státu.

Clinton se zítra na Pražském hradě zúčastní konference Naše bezpečnost není samozřejmo­st, která připomene čtvrt století českého členství v NATO.

Kromě něj promluví třeba bývalý generální tajemník NATO George Robertson. Organizáto­ři konference, spolek Jagello 2000, upozornili na to, že na začátku svého prvního funkčního období Clinton poprvé v dějinách nastínil vizi Evropy bez konfliktů, nerozdělen­é a demokratic­ké.

Kromě oficiálníc­h jednání navštívil Clinton v roce 1994 například známou pražskou pivnici U Zlatého tygra, kde si přiťukl se spisovatel­em Bohumil Hrabalem. Další kroky směřovaly do Reduty, kde zahrál skladby Summer Time a My Funny Valentine.

Oba podniky na návštěvu stále vzpomínají – pivnice na svém webu připomíná událost skrze Hrabala, Reduta fotogaleri­í na svých internetov­ých stránkách.

 ?? FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Po 30 letech v Redutě.
Bývalý americký prezident Bill Clinton si přišel do hudebního klubu poslechnou­t oblíbený jazz.
FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Po 30 letech v Redutě. Bývalý americký prezident Bill Clinton si přišel do hudebního klubu poslechnou­t oblíbený jazz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia