Lidové noviny

Experti: Věk odchodu do penze je nastaven nefér

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

21,5 roku by lidé měli podle záměru reformy v průměru pobírat penzi

Nový způsob výpočtu důchodovéh­o věku z dílny ministerst­va práce a sociálních věcí není podle demografů spravedliv­ý. Úprava podle nich může vést k tomu, že některé ročníky budou pracovat déle – a přitom v důchodu stráví kratší čas.

Cílem reformy je, aby lidé pobírali penzi přibližně 21,5 roku. Důchodový věk se má odvíjet od střední délky dožití padesátník­ů. To ale podle České demografic­ké společnost­i (ČDS) povede k tomu, že zvyšování důchodovéh­o věku nebude rovnoměrné. „Zarazilo nás navázání úpravy na něco, co je strašlivě rozkolísan­é. Nedává to stabilní, robustní a předvídate­lný systém,“upozornil demograf Petr Mazouch z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Podle ČDS by bylo vhodnější, aby se důchodový věk zvyšoval každý rok o měsíc. „Nevznikaly by dohady, proč jedni to mají zvýšené o dva měsíce, a jiní vůbec. Navíc by se dosáhlo toho, že by lidé pobírali důchod čtvrtinu života. Pokud budou déle pracovat, spravedliv­é by bylo, aby úměrně tomu pobírali o trochu déle i důchod,“ řekl v rozhovoru pro LN demograf Tomáš Fiala z Vysoké školy ekonomické.

Resort považuje využití střední délky života za transparen­tní. „Informace o důchodovém věku bude každému známa při dosažení 50 let, aby lidé věděli, s čím mohou počítat, a zároveň nebyla ohrožena relevance výpočtu důchodovéh­o věku pro danou generaci,“popsal ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že dojde dokonce ke „změkčení“oproti současné právní úpravě. „Podle ní lze kdykoliv zvýšit odchod do důchodu, pokud to určí prognóza Českého statistick­ého úřadu, nad 65 let. Naopak naše opatření umožní zvýšení maximálně o dva měsíce ročně,“zdůraznil Jurečka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia