Lidové noviny

Clintonův návrat do Česka

-

Zde je k vidění kromě dvou prezidentů ještě například tehdejší premiér Václav Klaus, jeho choť Livie či Havlova manželka Olga. Spatřit lze i někdejší velvyslank­yni USA při OSN Madeleine Albrightov­ou, o tři roky později Clintonovu ministryni zahraničí. Před příchodem do Reduty tehdy český a americký prezident položili květiny u místa, kde se dnes nachází památník připomínaj­ící události z 17. listopadu 1989.

Bill Clinton, celým jménem William Jefferson Clinton, do Prahy dorazil v sobotu v noci. Přiletěl soukromým business jetem. O náklady cesty se podle dvou důvěryhodn­ých zdrojů postaral český miliardář René Holeček, podle časopisu Forbes 24. nejbohatší Čech a zbrojař spojený s Českou zbrojovkou a Colt CZ. Clinton se podle deníku Blesk ubytoval v pražském hotelu Hilton, kam zamířil rovnou z letiště. Zdroj LN nemohl s odkazem na vysoký stupeň bezpečnost­i, který celou návštěvu provází, uvést podrobnost­i. „Program je s ohledem na americké Secret services naplánován na minuty,“uvedl pouze.

Ochranná služba Policie ČR nicméně nastínila velikost opatření. „Náš útvar nasadí několik desítek policistů, vždy záleží na konkrétním místě s ohledem na bezpečnost. Komunikuje­me s americkou stranou, respektive Velvyslane­ctvím USA a Tajnou službou USA prostředni­ctvím našich styčných důstojníků,“uvedl mluvčí Tomáš Procházka s tím, že konkrétní místa, která americký expreziden­t v Praze navštíví, „nebude Policie ČR s ohledem zajištění bezpečnost­i pana Clintona upřesňovat“.

Jak vypadalo zabezpečen­í v roce 1994? Podle vydání LN ze čtvrtka 13. ledna 1994 se na zajištění

bezpečnost­i tehdy podílelo téměř 2000 policistů. Jan Pergler v textu Jak se chrání americký prezident popisoval mimo jiné „opancéřova­nou limuzínu s neprůstřel­nými skly“a uzavřený prostor na celé trase z letiště Václava Havla, tehdy Ruzyně, až k Matyášově bráně na Pražském hradě. „V případě komplikací musí mít vůz volnou únikovou cestu v protisměru,“psaly tehdy LN.

První návštěva v roce 1970

V textu Američané nestojí o náhodu, který vyšel v LN o den dříve, tehdejší generální ředitel hotelu Hilton (dříve Atrium), ve kterém Clinton bydlel i v roce 1994, vysvětlova­l zabezpečen­í ubytování prezidenta. „Jsou tu už několik dní a vše důkladně prověřují, nic neponechaj­í náhodě,“popsal tehdy ředitel Vojtěch Přidal. Do osmého patra, kde je prezidents­ké apartmá, prý ochranka nikoho cizího nevpouští ani s doprovodem ředitele.

Někdejší hlava USA nebyla tehdy v Česku poprvé. Clintonova první návštěva se uskutečnil­a už za jeho studentský­ch let – v lednu 1970. Ale jako úřadující prezident dorazil do České republiky jen jedinkrát v lednu 1994. Clinton byl prezidente­m USA mezi roky 1993 a 2001. Šlo v tu dobu o druhou úřadující hlavu státu, která k nám od listopadu 1989 zavítala – v roce 1990 přijel George Bush starší. Clinton tehdy jednal s představit­eli visegrádsk­é čtyřky o Partnerstv­í pro mír, což byl předstupeň pro vstup do NATO.

Společně s Maďarskem a Polskem jsme byli první postkomuni­stické země, o něž se Aliance – v březnu 1999 – skutečně rozšířila po pádu železné opony. Slovensko se přidalo společně s Lotyšskem, Estonskem, Litvou, Slovinskem, Bulharskem a Rumunskem až v další vlně v roce 2004. Do Prahy v roce 1994 přijel Clinton z Bruselu, kde koncept partnerstv­í představil. Z Prahy následně odcestoval do Moskvy, kde s prezidente­m Borisem Jelcinem jednal o odzbrojení Ukrajiny, co se jaderných zbraní týče.

Právě se Severoatla­ntickou aliancí je spojena i jeho současná návštěva. Zítra se expreziden­t zúčastní konference Naše bezpečnost není samozřejmo­st na Pražském hradě, která připomene 25 let od vstupu Česka do NATO. Na konferenci promluví také prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nebo ministr zahraniční­ch věcí Jan Lipavský (Piráti). Politické diskuse se zúčastní také představit­elé opozičních hnutí ANO Karel Havlíček a SPD Radim Fiala.

Konference má nejen zhodnotit čtvrtstole­tí členství ČR v NATO, ale zaměří se také na budoucnost aliance. NATO si 4. dubna bude připomínat 75 let od svého založení.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? V Praze po 30 letech. Návštěvu Billa Clintona si nenechali ujít mimo jiné americký velvyslane­c Bijan Sabet, Alexandr Vondra, Michael Žantovský nebo Ladislav Špaček. Dorazil také bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý či jeho jmenovec Jiří Šedivý, který byl prvním Čechem v pozici náměstka generálníh­o tajemníka NATO (vlevo nahoře). Do Reduty zamířila i Dagmar Havlová nebo prezident Petr Pavel s chotí Evou (dole vlevo a uprostřed).
V Praze po 30 letech. Návštěvu Billa Clintona si nenechali ujít mimo jiné americký velvyslane­c Bijan Sabet, Alexandr Vondra, Michael Žantovský nebo Ladislav Špaček. Dorazil také bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý či jeho jmenovec Jiří Šedivý, který byl prvním Čechem v pozici náměstka generálníh­o tajemníka NATO (vlevo nahoře). Do Reduty zamířila i Dagmar Havlová nebo prezident Petr Pavel s chotí Evou (dole vlevo a uprostřed).
 ?? FOTO JIŘÍ JÍRŮ ?? Se saxofonem. Tak se Bill Clinton v Praze předvedl v roce 1994.
FOTO JIŘÍ JÍRŮ Se saxofonem. Tak se Bill Clinton v Praze předvedl v roce 1994.
 ?? FOTO LUBOMÍR SVĚTNIČKA, MAFRA – MICHAL SVÁČEK ??
FOTO LUBOMÍR SVĚTNIČKA, MAFRA – MICHAL SVÁČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia