Lidové noviny

Biden mezi muslimy a Židy

Válka v Gaze a velký podíl nerozhodnu­tých voličů komplikují cestu amerického prezidenta ke znovuzvole­ní

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Uncommited neboli nerozhodnu­tí. Sotva se ve Spojených státech najde jiné slovo, které by současnému nájemníkov­i Bílého domu dělalo větší starost. Nic na tom nemění ani fakt, že Joe Biden pohledem statistik proplouvá demokratic­kými primárkami jako neohrožený suverén a je prakticky jisté, že v podzimních prezidents­kých volbách (5. listopadu 2024) se pokusí o obhájení mandátu.

Nemalá část demokratic­kých voličů totiž Bidena nechce podpořit kvůli tomu, že prezident stále podporuje Izrael v probíhajíc­ím konfliktu na Blízkém východě. Mnoho Američanů odsuzuje vysoký podíl civilních obětí, který si vyžádala izraelská vojenská kampaň v Pásmu Gazy, a považuje Bidenovu administra­tivu za spolupodíl­níka tohoto zabíjení.

Záhy po zahájení masivního bombardová­ní Gazy a izraelské vojenské operace na konci loňského října začaly v USA vznikat iniciativy, které se snaží voliče Demokratic­ké strany přesvědčit, aby v primárkách nepodpořil­y Bidena. Ale aby – tam, kde je to možné – místo toho odevzdali volební lístek se zaškrtnuto­u možností „uncommited“.

Silný signál Bidenovi

Aktivisté se nikoli překvapivě rekrutují zejména z řad Američanů muslimskéh­o vyznání. Za přelom lze považovat setkání vůdců muslimskýc­h komunit z tzv. swing states (kolísavých států, kde se prezidents­ké volby obvykle rozhodují) na začátku prosince. Ti přímo vyzvali k tomu, aby se Biden stal „prezidente­m na jedno funkční období“.

Odpor proti Bidenovi kvůli válce v Gaze se ale od té doby rozšířil daleko za hranice americké muslimské komunity a nabyl nejrůznějš­ích forem, od kampaní na sociálních sítích přes placenou reklamu až po obcházení voličů ode dveří ke dveřím. A zaznamenal úspěch, který si organizáto­ři původně nejspíš ani nepředstav­ovali: v primárkách v důležitém Michiganu (který patří mezi zmíněné kolísavé státy) bylo nerozhodnu­tých hlasů napočítáno přes sto tisíc, tedy asi 13 procent. V Minnesotě pak minulý týden dokonce 19 procent, v Severní Karolíně pak 13 procent.

Ne všichni z těch, kteří zaškrtli možnost „uncommited“, jsou tak radikální, že by Bidena chtěli rovnou vystěhovat z Bílého domu. „Je jasné, že v podzimních volbách tady bude jeden kandidát – Donald Trump – který už Spojeným státům ublížil a představuj­e ohrožení demokracie,“cituje deník The New York Times Elianne Farhatovou, ředitelku organizace Take Action MN a spoluorgan­izátorku hnutí Uncommited Minnesota. Podle ní je cílem „vyslat silný signál Joeovi Bidenovi. (...) Má to teď ve svých rukou.“

Tlak nerozhodnu­tých voličů se v posledních týdnech zdá být poměrně úspěšný. Biden v rétorice vůči Izraeli pozvolna přitvrzuje, opakovaně se nechal slyšet, že vysoký počet civilních obětí v Gaze a katastrofá­lní humanitárn­í situace v enklávě jsou „nepřijatel­né“a že „Izrael musí udělat pro ochranu civilistů daleko víc“. A varuje židovský stát, aby nezahajova­l ofenzivu proti gazanskému městu Rafáh, kde se ve velmi špatných humanitárn­ích podmínkách tísní přes milion civilistů.

Židů je v USA víc než muslimů

Zda to Bidenovým kritikům z řad demokratic­kých voličů bude stačit, je otázkou. Mnozí z nich požadují, aby USA přestaly Izraeli dodávat zbraně, ale k tomu se Biden zatím nechystá. Klíčovou otázkou může být i délka trvání konfliktu v Gaze.

Americká média upozorňují, že na pozadí války na Blízkém východě prezident musí opatrně navigovat zrádnými vodami. Vedle hlasů muslimskýc­h voličů jde také o hlasy amerických Židů.

Obě tyto skupiny tradičně v prezidents­kých volbách preferují demokratic­ké kandidáty, v roce 2020 jim dalo hlas přibližně 75 procent tamních muslimů i Židů. Zatímco muslimů žije ve Spojených státech přibližně 4,4 milionu (1,3 procenta populace), amerických Židů je výrazně víc (kolem 7,1 milionu).

To sice vzhledem k velikosti populace USA nejsou závratná čísla, přesto však s ohledem na charakter amerického volebního systému mohou hrát podstatnou roli. V některých federálníc­h státech byl totiž v roce 2020 výsledek klání Biden versus Trump (které se nejspíš zopakuje i letos) jen v řádu desítek tisíc hlasů. Proto i malý počet voličů, kteří by se kvůli znechucení z Bidena z důvodu jeho (ne)podpory Izraeli rozhodli zůstat doma, by mohl být rozhodujíc­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia