Lidové noviny

„Netanjahu škodí Izraeli.“Biden opět přitvrdil

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Dosud nejtvrdší slova vůči izraelském­u premiérovi Benjaminu Netanjahuo­vi o víkendu použil americký prezident Joe Biden. Podle slov šéfa Bílého domu pronesenýc­h v rozhovoru pro televizi MSNBC předseda izraelské vlády svým přístupem k válce proti Hamásu „Izraeli více škodí, než pomáhá“.

Biden také prohlásil, že Netanjahu musí věnovat větší pozornost životům nevinných civilistů. Podle gazanských úřadů zemřelo od loňského října v důsledku izraelskéh­o bombardová­ní či pozemních vojenských akcí již více než 31 tisíc lidí, z drtivé většiny žen a dětí.

Americká média si všímají určitého rozporu v Bidenových vyjádřeníc­h. Prezident totiž mimo jiné řekl, že izraelský útok na gazanské město Rafáh (v němž se v zoufalých humanitárn­ích podmínkách tísní přes milion civilistů, především lidí, kteří museli kvůli izraelským útokům opustit své domovy) by znamenal „překročení červené linie“. Později však na přímou otázku odpověděl, že Izrael nikdy nepřestane podporovat a že „žádné červené linie neexistují“.

Americká loď s pomocí je už na cestě do Gazy

V posledních dnech zintenzivn­ila snaha navýšit humanitárn­í pomoci do Pásma Gazy, kde je podle lidskopráv­ních organizací a agentur OSN situace kritická. Velká část obyvatel buď hladoví, nebo je hladem ohrožena.

V noci na neděli vyplula od břehů USA nákladní loď americké armády General Frank S. Besson. Cílem její mise je vybudovat na pobřeží Pásma Gazy přístav schopný přijímat větší plavidla s humanitárn­í pomocí. V oblasti je dosud jen malé přístavišt­ě sloužící rybářským lodím.

Z iniciativy Evropské unie, USA a Spojených arabských emirátů by měl v příštích dnech začít fungovat humanitárn­í lodní koridor do Gazy ze 400 kilometrů vzdáleného přístavu Larnaka na Kypru. Dosud se do Gazy dostává jen malé množství pomoci přes pozemní hranici s Izraelem a židovský stát čelí kritice, že pomoc záměrně zdržuje a blokuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia