Lidové noviny

Rusko se zatím drží nad vodou

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Moskvě

Sankční tlak, který pomalu, ale jistě dopadá na Rusko, zemi sotva prospívá, jak tvrdí tamní propaganda. Situace v ruské ekonomice je poněkud složitější.

„Ruská ekonomika loni rostla rychlejším tempem než ta světová. Z tohoto hlediska jsme předběhli nejen přední země Evropské unie, ale všechny státy takzvané G7 (skupiny sedmi ekonomicky nejvyspěle­jších států),“holedbal se koncem února v projevu o stavu země před Federálním shromážděn­ím ruský prezident Vladimir Putin. S tím, že v roce 2023 růst ruského hrubého domácího produktu (HDP) dosáhl 3,6 procenta.

Ruský průmysl vyrostl v meziročním porovnání o 3,5 procenta, přičemž strojírens­tví o 7,5 procenta. Inflace v loňském roce dosáhla hodnoty 7,42 procenta. Statistiku nekazí ani deficit státní kasy, který za minulý rok oficiálně nepřesáhl dvě procenta HDP, reálně činil 3,2 bilionu rublů (zhruba 820 miliard korun).

Tahounem jsou státní zakázky

„Ruská ekonomika se zotavila z propadu v roce 2022 prakticky ve všech ukazatelíc­h, kromě maloobchod­u. Téměř jsme se vrátili na hodnoty z roku 2021, ale to jen kvůli tomu, že v roce 2022 došlo k silnému poklesu u nepotravin­ářského zboží – o 11 procent. Mezi ně patří především automobily – jde o zahraniční výrobce, kteří z Ruska odešli. Automobily jsou nejdražší nepotravin­ářské zboží,“popisuje Zubarevičo­vá.

Průmysl se plně zotavil, ale změnila se dynamika. Pokud statistiku průmyslu v roce 2022 táhl těžební průmysl, především těžba ropy a uhlí, byl díky tomu v mírném plusu. Naopak došlo k poklesu u zpracovate­lského průmyslu o 1,5 procenta. „V roce 2023 vidíme opačnou dynamiku: tahounem růstu průmyslu je zpracovate­lský průmysl, který vyrostl o 7,5 procenta, a to především díky státním zakázkám a vojenské výrobě. Ale těžební průmysl se snížil o procento,“vysvětluje ekonomka.

Investice do tanků i do bytů

Zubarevičo­vá připomíná, že ruskému hospodářst­ví pomohly nejen státní investice: „Výroba tanků se dá také počítat jako investice,“soudí. „V roce 2022 firmy nakupovaly náhradní díly a vybavení, aby měly zásoby. Protože bylo jasné, že později bude obtížnější a dražší nakupovat potřebné zboží v USA a v Evropě. A to je také investice.“

Rostla také bytová výstavba, lidé investoval­i peníze do hypoték – to jsou také investice. Vzhledem k tomu, že v roce 2023 rostly příjmy obyvatel a až do srpna banky nabízely nízkou úrokovou sazbu, došlo k obrovskému nárůstu poptávky po hypotékách. Rusové si také brali spotřebite­lské úvěry a nakupovali.

„V roce 2022 ještě lidé pozorovali, jak se bude situace vyvíjet, ovšem vloni už spotřeba velmi vzrostla. Takže byznys musel investovat do rozšíření výroby zboží, které se produkuje v Rusku,“popisuje ekonomka.

A nakonec ještě jeden důležitý fakt: „Z Ruska odešlo mnoho zahraniční­ch firem. Velmi levně je získaly ruské společnost­i. A začaly investovat, aby obnovily výrobu,“připomíná Zubarevičo­vá. Tyto investice byly však pouze nárazové. V dalších letech se rozplynou vlivem nové válečné reality.

Ekonomice chybí statisíce lidí

Ruské hospodářst­ví se zatím drží nad vodou. Válka a západní sankce se projevují pomalu a postupně. Rusku se přímé dodávky zakázaného zboží zatím daří obcházet. Ropu vyváží do Asie stínovou flotilou nepojištěn­ých tankerů a dopravní letadla servisuje v Íránu. Sankce mohou svou plnou sílu ukázat, až bude muset Moskva hledat komponenty nebo náhradu za západní sofistikov­ané technologi­e. Třeba turbíny do elektráren.

Zubarevičo­vá však v současné chvíli upozorňuje na jiný problém – ruská ekonomika se přehřívá. Podle ní problém spočívá v nedostatku pracovních sil. A i za to může válka. Statisíce Rusů před ní uprchly do zahraničí, další statisíce, podle oficiálníc­h čísel na 300 tisíc, jich bylo mobilizová­no na ukrajinsko­u frontu. A kolik se jich nechalo naverbovat do války v různých státních i nestátních korporacíc­h, se veřejně neví.

„Už teď je vidět, že růst ruského průmyslu zpomaluje. Není žádná volná pracovní síla, všechny problémy souvisí s pracovním trhem. Proto čekám, že v roce 2024 ruská ekonomika poroste pomaleji. Ale růst bude,“odhaduje odbornice.

Nicméně po prezidents­kých volbách, které jsou pro Kreml citlivým obdobím, a v následujíc­ích letech se Rusové budou více podílet na financován­í války z vlastních kapes, soudí Zubarevičo­vá. Již nyní firmy odvádí do státního rozpočtu víc než před únorem 2022.

„Vláda na podniky uvaluje stále nové daně. A byznys je platí. V roce 2022 pouze Gazprom dodatečně zaplatil na daních 1,2 bilionu rublů, což podstatně snížilo rozpočtový deficit. V roce 2023 byla zavedena daň z kurzového rozdílu. To znamená, že čím levnější je rubl, tím více zaplatí exportéři. A za říjen, listopad, prosinec firmy zaplatily přes 300 miliard rublů,“říká ekonomka.

Na novou válečnou realitu paradoxně doplácí nejvíc ti, kteří válku a Vladimira Putina neochvějně podporují – ruští důchodci.

„Vláda důchody valorizuje, ale není tak úplně jisté, že se valorizace vyrovná inflaci. Z hlediska cen se nejvíce důchodců dotýká zdražení léků. Cena léků, těch kvalitních, vyrostla téměř o 25 procent. A pro důchodce jsou léky velmi důležité. Také mimořádně citlivě vnímají růst ceny energií. Ruští senioři jsou chudí a jakékoliv zvyšování cen je pro ně problém,“uzavírá Natalija Zubarevičo­vá.

Už teď je vidět, že růst ruského průmyslu zpomaluje... Není žádná volná pracovní síla. Proto čekám, že letos ekonomika poroste pomaleji. Ale růst bude.

NATALIJA ZUBAREVIČO­VÁ ekonomka, Moskevská státní univerzita

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Válka a západní sankce se v Rusku projevují pomalu. Na novou válečnou realitu paradoxně doplácí nejvíc ti, kdo válku a Vladimira Putina neochvějně podporují – ruští důchodci (na snímku z Moskvy). „Vláda důchody valorizuje, ale není tak úplně jisté, že se valorizace vyrovná inflaci... Ruští senioři jsou chudí a jakékoliv zvyšování cen je pro ně problém,“říká ekonomka Natalija Zubarevičo­vá.
FOTO ČTK/AP Válka a západní sankce se v Rusku projevují pomalu. Na novou válečnou realitu paradoxně doplácí nejvíc ti, kdo válku a Vladimira Putina neochvějně podporují – ruští důchodci (na snímku z Moskvy). „Vláda důchody valorizuje, ale není tak úplně jisté, že se valorizace vyrovná inflaci... Ruští senioři jsou chudí a jakékoliv zvyšování cen je pro ně problém,“říká ekonomka Natalija Zubarevičo­vá.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia