Lidové noviny

Nejlepší hráč pokeru

- ŠTĚPÁN HOBZA komentátor LN

Americkou politickou scénu před týdnem šokovala přelomová zpráva: do politickéh­o důchodu odchází šéf senátních republikán­ů Mitch McConnell. Jistě, bystřejším pozorovate­lům neušlo, že McConnell již delší čas nebyl ve své kůži – nejvýrazně­ji to vyplavalo na povrch, když loni dvakrát „zamrzl“před kamerou a na několik okamžiků ztratil řeč. Na druhou stranu v době, kdy si prezident Spojených států plete Emmanuela Macrona s Françoisem Mitterrand­em by to nemusel být až takový problém. Ale především: McConnell platil za ztělesnění senátní politiky a v jeho dobrovolný odchod věřil málokdo.

V našem prostředí – a velmi často i v tom americkém – je McConnel vnímán jako karikatura. „Trumpův pohůnek“nebo „polofašist­a“, soustředíc­í se na obsazování klíčových postů judikatury konzervati­vními soudci, si vysloužil nenávist amerických liberálníc­h médií jako málokdo jiný – a vzhledem k tomu, že prakticky výlučně skrze tato média je o Americe informován zbytek světa, povědomí o McConnello­vi je veskrze negativní a zkreslené nejen v našem prostředí.

Realita je ale o dost komplexněj­ší. Zaprvé, McConnell měl do Trumpovy loutky tak daleko, jak jen to šlo. Slovy samotného bývalého prezidenta to byl „nejlepší hráč pokeru“– své karty držel blízko u těla a ovládat ho se nepokusil ani neortodoxn­í šéf Bílého domu, kterému The New York Times a The Washington Post svého času připisoval­y takřka neomezenou moc a nikdy neusínajíc­í touhu proměnit Ameriku v diktaturu východního střihu.

Důvod? McConnell byl neobyčejně inteligent­ní stratég, který si v politickýc­h kuloárech Washington­u vysloužil respekt prakticky každého, s kým přišel do kontaktu. Ve svých pamětech se tuto svou schopnost nepokoušel nijak maskovat: zatímco jiní politikové předstíraj­í, že vstupují do veřejných funkcí kvůli službě národu, on si nebude na nic hrát – vždy ho fascinoval­a moc a racionálně ji použít v rámci veřejné funkce si vytkl jako svůj životní cíl. Ani jeho nejvážnějš­í nepřátelé by mu nemohli upřít, že přesně to také udělal.

Představov­at si McConnella jako ze řetězu utrženého machiaveli­stu je ale nepřesné. I podle svých demokratic­kých kolegů ctil nade vše americký Senát a jeho vlastní, institucio­nální hrdost. Odtud jeho četné konflikty s Trumpem, který politiku amerického Kongresu dílem nerespekto­val, dílem jí nerozuměl. Ze stejného důvodu pramenil také jeho odpor proti zrušení senátního filibuster­u, tedy práva „obstruovat“, o které se před dvěma lety vcelku otevřeně snažil prezident Joe Biden. Ano, pro všechny, kterým tak záleží na demokracii a její ochraně, toto bylo reálné nebezpečí, že v Americe bude vládnout prezident a jeho většina – aniž by opoziční strana měla realistick­ou šanci nechat se slyšet. Bylo to i McConnello­vo horečné úsilí – prostředni­ctvím mnoha názorových článků, projevů na půdě Senátu a jednání s kolegy z demokratic­kého břehu –, které tomuto nebývalému zásahu do americké demokracie zabránilo.

Také McConnellů­v osobní příběh značně nabourává zavedenou představu o privilegov­aných republikán­ech, kteří cynicky hájí zájmy bohatých korporací proti chudému americkému lidu. McConnell, jenž vyrostl ve skromných poměrech na americkém středozápa­dě a v dětství překonal dětskou obrnu, si svým příběhem získává pokud ne přímo sympatie, pak rozhodně alespoň respekt. Bylo by nemístné si ho idealizova­t – on sám ostatně tuto falešnou posedlost ctností ve svých pamětech odmítl. Je ale určitě dobré si na něj vzpomenout pokaždé, až uslyšíte nějakého amerického liberála z elitních kruhů kázat o útlaku a předstírat, že Demokratic­ká strana vlastní monopol na boj proti chudobě a pomoc znevýhodně­ným.

McConnell nezastíral, že ho vždy fascinoval­a moc, a racionálně ji použít si vytkl jako svůj životní cíl

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia