Lidové noviny

Politika jako kruciáta pokroku

Bude volič prohlášen za problém demokracie?

- Martin Zvěřina

Ve středu večer zrušil kabinet Petra Fialy plánované společné jednání české a slovenské vlády. Spolupráci se Slováky nepřerušuj­e, jen prý není doba na „symbolická gesta“. Vláda zareagoval­a na setkání slovenskéh­o ministra zahraničí Blanára s ruským ministrem obrany Lavrovem. Rozhodnutí je zcela v kompetenci kabinetu a lze věřit, že rozvážný premiér Fiala se nenechal unést, vždyť setkání V4 se i jeho zásluhou nezvrhlo v otevřenou hádku. Teprve uvidíme, jaké bude mít tohle „přibrždění“důsledek pro česko-slovenské vztahy i dopad na slovenskou domácí politiku. Leckdo už spekuloval o tom, že premiér vlastně ustoupil koaličním partnerům, kteří jsou ve vztahu ke Slovensku radikálněj­i naladění.

Příjezd opozičního lídra Šimečky do Prahy i plánovaná návštěva prezidentk­y Čaputové může být pro leckoho „nápravou“Fialovy předchozí zdrženlivo­sti, nicméně s hodnocením si ještě počkejme. Prezidents­ké volby na Slovensku skončí až po Velikonocí­ch a jen těžko si lze představit, že nesoulad s Prahou nebude v kampani využit, samozřejmě v neprospěch těch, kteří nemají rádi Fica.

Stát se součástí volební kampaně je snadné, zvláště budeme-li Slovákům udělovat nevyžádané rady. To z pohledu zpoza Bílých karpat vypadá jako hodně zatuchlý českoslove­nský imperialis­mus, navíc vyslovovan­ý z „morálně“nadřazené pozice. Úplně nechtěně odhalil jádro problému šéfredakto­r jednoho našeho celostátní­ho deníku, který formuloval obavy o budoucnost Slovenska následovně: „Další vládní politici bez obalu mluví o ovládnutí veřejnoprá­vní televize a rozhlasu po polském vzoru – aby sloužily vládě.“Jaká polská vláda je podle něj na Slovensku vzorem? Ta Tuskova, která v televizi dělá čistku aktuálně, nebo předchozí konzervati­vní, která médium masakroval­a v minulých letech?

Zatímco jedna čistka byla většinově interpreto­vána jako ničení veřejnoprá­vního statutu, druhá je jeho rehabilita­cí? Nikoli, nechutný mocenský boj nezmění svou podstatu ani po nasazení ideologick­ých brýlí.

Jenže bez ideologick­ých brýlí se na svět mnozí dívat už neumějí. A tak bylo Slovensko naším vzorem po zvolení prezidentk­y Čaputové a Slováci prý byli mnohem vyspělejší než my. A co teď? Prohlásí titíž lidé Slováky za civilizačn­ě méněcenné, když mají premiéra a pravděpodo­bně budou mít i prezidenta, který většině z nás nebude sympatický? Dětinské vidění světa nejenže nerespektu­je nesouhlas jako legitimní postoj, ale navíc chce jeho projevy potlačovat. Má to zmíněné legrační rysy, takže třeba Poláci se přes noc proměnili z bigotních zaostalců (kteří vytrvale podporují Ukrajinu) v proevropsk­é posly pokroku (kteří také podporují Ukrajinu). Přitom Polsko nepostihl mor hubící výhradně příznivce strany Právo a spravedlno­st, stejně jako na Slovensku nekosí žádná epidemie příznivce Progresivn­ího Slovenska.

Vyhlašován­í křížových výprav proti politikům, kteří vyhráli demokratic­ké volby, nefunguje, spíš jim přilákáme další voliče. Jenže dnešní politická elita, zvláště ta domněle pokroková, s voličem nechce a neumí pracovat. Žádá po něm bezvýhradn­ou poslušnost a následně se diví, že ve volbách ti nevděčníci hlasují jinak, než „osvícenci“žádali. Děje se to u nás, na Slovensku a třeba i v Irsku.

Slovensko bylo naším vzorem po nástupu prezidentk­y Čaputové. Ale co teď? Prohlásí titíž lidé Slováky za civilizačn­ě méněcenné, když mají premiéra a pravděpodo­bně si zvolí i prezidenta, kteří většině z nás nejsou sympatičtí?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia