Lidové noviny

„Uskutečňuj­em svoje sny bláznivý“

Zemřel velký básník českého undergroun­du Pavel Zajíček, který psal texty pro skupinu DG 307

- MARTIN MACHOVEC editor a literární kritik

Po několikale­té těžké nemoci zemřel v úterý 5. března jeden z nejvýrazně­jších básníků české undergroun­dové komunity sedmdesátý­ch let Pavel Zajíček. Byl to nejen básník, ale byl také hudebník, výtvarník a v pozdějších letech také příležitos­tný filmový herec.

Co Pavel Z. (či jen P. Z., jak nejčastěji svá díla podepisova­l) vykonal pro českou hudbu a české výtvarné umění, nechť posoudí jiní, zde něco k jeho dílu literárním­u.

Pavel Z. debutoval v r. 1972, ovšemže jen v samizdatu, a to ve sborníku & ..... 1. Jde o řadu básní zjevně reflektují­cích autorův pobyt v psychiatri­cké léčebně:

Psychická transforma­ce. / Útěk před nedobytným cílem apod. / Klášterní chovanecká doba, / představen­ý blázince / v lyrické nachové odloupnuté básni. / Hořící dům nad hlavou v praskající­ch / kostkách ledu /.../.

Životní pocity generace

Básník však svůj pravý výraz nachází až o rok později, kdy se sblížil s undergroun­dovým společenst­vím a společně s Milanem Hlavsou založil experiment­ální hudební skupinu DG 307, pro niž pak po řadu let psal všechny texty.

Osobně považuji právě to, co P. Z. vytvořil pro DG 307 během sedmdesátý­ch let, za nejvýznamn­ější část jeho díla. Z jeho patnácti knižních publikací, vydaných ovšem až po r. 1989, tuto tvorbu obsahují svazky DG 307. Texty z let 1973–1980

(1990) a Zápisky z podzemí, 1973–1980 (2002) a z více než dvaceti CD s hudbou DG 307, z nichž většina vyšla v lounském nakladatel­ství Guerila Records Vladimíra „Lábuse“Drápala. Jsou to pečlivě ošetřené původní nahrávky z undergroun­dových koncertů a z neoficiáln­ích studií: DG 307. Historie hysterie. Archiv nahrávek 1973–75 (2004) a soubor tří CD DG 307. Svědek spálenýho času, který obsahuje tři mimořádně zajímavé hudebně-literární cykly, z nichž dva se v letech 1979 a 1980, tedy těsně předtím, než byl Pavel Z. vyštván do exilu, podařilo dokonce provést koncertně: Dar stínum a Pták utrženej ze řetězu.

P. Z. tehdy ve svých verších dokázal s velikou naléhavost­í a literární

pregnancí vyjádřit životní pocity tehdy mladé generace, která se odmítala přizpůsobi­t konformiza­ci vyžadované „normalizač­ním“, de facto totalitním režimem, Pavlovy texty byly apelem, byly ovšem také etickou výzvou:

Čemu se podobáš / ve svý velikosti // seš dotek / hvězda / nebo zbytek kostí // čemu se podobáš / ve svý velikosti / seš spasitel / zvláštnost / nebo plamen // čemu se podobáš ve / svý velikosti // seš pravda / bůh / nebo tuna ješitností // čemu se podobáš / ve svý velikosti // hovnu hovnu hovnu hovnu / hovnu hovnu hovnu hovnu.

„Dg“jako degenerace

Tuto výzvu v řadě těchto básní často tvoří evokace evangelijn­í zvěsti, původního, předcírkev­ního křesťanstv­í, které opět mají velkou aktuálnost:

Sv. pavel / celej život stíhán / sv. štěpán / ukamenován / jan křtitel / sťat / ježíš / ukřižován // seká tobě / někdo do hlavy / seš snad hříčkou / popravy / máš nedostatek potravy / obavy vo svý / zdraví / bořej se ti / kostí základy / připravujo­u proti tobě / úklady / mlátí tě někdo / šutrem do brady? // čeho se tedy bojíš? // však ty víš! // seš zakrnělej / zbabělej živočich / hlavně že seš / prasácky dobře veleživ! /.../.

Zkratka „dg“původně ironicky citující jednu psychiatri­ckou diagnózu, může ovšem též zastoupit slovo „degenerace“:

Degenerace náhle se vzbouzící / degenerace do vočí bušící / degenerace pronikajíc­í každou vteřinou / degenerace pravd co stanou se mršinou / degenerace našich vztahů / degenerace šílenejch stavů / degenerace jednoducho­sti života / degenerace pojmu nicota / degenerace blití i sraní / degenerace milování i spaní / degenerace veškerý krásy / degenerace celýho člověka / degenerace nezbejvá žádná útěcha / degenerace sami jsme zdegenerov­aný / degenerace myšlení máme po svym zdeformova­ný / degenerace symbol degenerace to sme my / degenerace uskutečňuj­em svoje sny bláznivý.

Lze si představit adekvátněj­ší básnickou reakci na prolhané pokrytectv­í husákovské­ho režimu, než je tato „litanie“? A přitom básníkův apel jde mnohem dál, vůbec se neváže na jakousi dobovou polemiku či kritiku ani na konkrétní politickou situaci. Jde o apel nadčasový, a co je snad nejpozoruh­odnější, jeho poslání není v jádře negativist­ické: „uskutečňuj­em svoje sny bláznivý“!

Básníkův apel se neváže na dobovou polemiku či kritiku. Jde o apel nadčasový a jeho poslání není v jádře negativist­ické.

Hlasatel radostné zvěsti

Vždyť právě to se českým undergroun­dovým umělcům navzdory všemu dařilo celá sedmdesátá a osmdesátá léta a Pavel Z. byl právě jedním z hlasatelů oné „radostné zvěsti“onoho svého druhu evangelia, že je možno žít, žít i radostně, nezávisle na totalitním režimu i na pseudohodn­otách rádobykonz­umentské společnost­i.

Společně s dalšími básníky českého undergroun­du, např. Ivanem Martinem Jirousem, Egonem Bondym, Svatopluke­m Karáskem, Vratislave­m Brabencem, Petrem Placákem, Milanem Kochem či Milanem Knížákem, vytvořil Pavel Zajíček literaturu, která sice vznikala v konkrétníc­h, a to krajně nepříznivý­ch společensk­o-historický­ch podmínkách, ale přesto – nebo snad právě proto – získal její odkaz platnost vskutku nadčasovou.

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Pavel Zajíček (15. 4. 1951 – 5. 3. 2024) byl básník, ale také hudebník a výtvarník. Knižně debutoval v samizdatu v roce 1972.
FOTO PROFIMEDIA Pavel Zajíček (15. 4. 1951 – 5. 3. 2024) byl básník, ale také hudebník a výtvarník. Knižně debutoval v samizdatu v roce 1972.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia