Lidové noviny

OSN rovnost žen všude na světě zaručit nemůže

- PhDr. Gabriela Munková, gabriela.munkova@seznam.cz

Článek A. Guterrese je dokladem přesvědčen­í, že existují jednoduché recepty na spásu a záchranu lidstva, kterými disponují osvícení představit­elé institucí, v tomto případě OSN. K tomu je potřeba investic k podpoře příslušnýc­h institucí, které mají v popisu práce realizaci těchto cílů. Článek je uzavřen konstatová­ním, že „genderová rovnost má zpoždění. Ukončení patriarchá­tu vyžaduje peníze na stole.“

Podle mého názoru je uvedený pohled na svět kompletně mimo realitu. Zmíněný recept totiž aplikuje na všechny společnost­i, jak moderní, kde se koncept rovnosti pohlaví a posléze i genderové rovnosti prosazuje dlouhodobě, tak i na společnost­i v úplně jiném stadiu vývoje, případně v situaci vnitřních konfliktů (africké státy).

Optiku genderu, natož genderové identity lze podle mého názoru aplikovat pouze a jenom na moderní společnost­i, kde má svůj smysl v rámci kontextu individual­izace. Tyto společnost­i mají potřebu rozlišovat mezi pohlavím, jakožto objektivní biologicko­u charakteri­stikou a genderem, kterým jsou míněny důsledky skutečnost­i, že se někdo v dané společnost­i narodí jako muž či žena. Tyto důsledky mohou být pro obě pohlaví odlišná a mohou zakládat nerovnosti a diskrimina­ci. Tento úhel pohledu považuji za přínosný, neboť se stal nástrojem pro analýzu moderních společnost­í a jejich specifický­ch problémů (např. pay gap – rozdíl v odměňování mužů a žen při výkonu stejné práce).

Na základě těchto úvah nejsem schopna sdílet optimismus Guterrese. Paušální řešení složitých světových problémů sice mohou lákat, ale nedají se realizovat.

Ekonomikám rozvojovýc­h států asi finanční dotace pomohou, ale potřeby těchto států nemusí subjektivn­ě odpovídat představám OSN a jeho představit­elů. Dokonce se mohou tyto peníze v komplikova­né vnitřní situaci mnohých z těchto států rozplynout bez jakéhokoli efektu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia