Lidové noviny

EU financuje emisní čínskou ekonomiku

Zatímco EU svůj podíl ve výši cca sedmi procent snižuje, Čína své ohromné emise za posledních 20 let 3,5krát zvýšila

- PAVEL ANTONÍN STEHLÍK energetick­ý expert

Ve srovnání se zbytkem světa žijí národy EU ve svobodě, blahobytu. Mají kvalitní stravu, skvělou zdravotní péči a slušné zajištění na stáří. Přitom po roce 1945 byla Evropa zdevastova­ná dvěma válkami a ztratila své postavení ve světě. Dnešní prosperita a mír jsou dílem posledních čtyř až pěti generací Evropanů. Naše morálka a právo vzešly z křesťanský­ch hodnot, rovnosti a demokracie. Není to dokonalé, ale je to mnohem lepší než jinde.

Přesto se nás dnešní „liberálové“snaží přesvědčit, že jsme těmi nejhoršími rasisty, xenofoby, sexisty, antisemity nebo fašisty. Xenofobní nejsou Japonci,

Číňané nebo Arabové, kteří nepřipustí přistěhova­lce na svém území, ale Evropané, kteří jich přijali mnoho milionů. Sexisty nejsou muslimové, kteří mají ženu za nesvobodné stvoření bez duše, ale obyvatelé Evropy, kde má žena stejná práva a svobody jako muž? Nacisty nejsou Rusové vyhlašujíc­í právo „Velké Rusi“na podřízení si okolních národů, ale Evropané hrdí na výsledky svého mírového snažení? Antisemity nejsou Palestinci, Íránci nebo Jordánci mající jako program zničení Izraele, ale Evropa, kde stojí tisíce synagog?

Není rozdíl mezi dobrem a zlem

Bílí Američané pod sebemrskač­ským tlakem vlastních spoluobčan­ů zapomněli, že otroctví nevymyslel­i, ale před 160 lety položili 600 tisíc životů, aby ho dokázali zrušit. Přesto se jel prezident USA, potomek těch, kdo otroctví zrušili, do Afriky omluvit potomkům těch, kdo své sousedy lovili a prodávali do otroctví, že je od nich kupovali.

Dnešní levicoví liberálové tvrdí, že každý životní styl si je rovný, každý názor je rovnocenný a každý má „svou pravdu“. To by ovšem znamenalo, že není rozdíl mezi zlem a dobrem, mezi správným a špatným. Každý může mít svůj názor, ale ne „svou pravdu“.

Když zpíváte falešně, nemůžete tvrdit, že máte „svou melodii“. Jak bych mohl uvěřit, že styl života podle Tálibánu v Afghánistá­nu nebo podle komunistů v Číně či pod Putinovou diktaturou v Rusku je rovnocenný stylu života ve Velké Británii, Francii nebo v Česku?

2060: Čína chce snížit emise

Aby toho nebylo málo, tvrdí dnešní představit­elka kritiků vlastní země a Evropy Greta, že jsme jí zničili mládí, a její ideoví souputníci ve vedení EU tvrdí, že zastavíme globální oteplování tím, že se EU obětuje v boji proti emisím CO2, aniž by se tím zastavil růst světových emisí CO2. Zatímco EU svůj podíl ve výši cca sedmi procent snižuje, Čína své ohromné emise za posledních 20 let 3,5krát zvýšila a zvyšuje je celá Asie i Afrika. Výsledkem je, že vysoké ceny energie a výroby v EU posílily laciný dovoz z Číny, která chrlí stále více CO2, takže náš Green Deal se stal doslova programem podpory čínského vysokoemis­ního průmyslu.

Energetick­á krize a inflace posledních dvou let nám ukázaly, že naše plány a cíle a rychlost, jakou je chceme realizovat, se musí podřídit naší schopnosti takový postup ufinancova­t, aniž bychom ztratili konkurence­schopnost a životní úroveň. Musíme se rozhodnout, jestli chceme účinně podporovat Ukrajinu v boji proti ruské okupaci, nebo vést drahý neúčinný boj s globálním oteplování­m, i když víme, že atmosféra Země je celosvětov­á, ne evropská. Když má čínský plán snížení emisí CO2 datum 2060, nemá smysl, aby měl ten evropský jiné datum, pokud není cílem naše ekonomická sebevražda.

Je odpovědnos­tí občanů EU, kterým nechybí schopnost kritického myšlení, pozvednout svůj hlas, přestože žijeme v prostředí, kde jiný než levicový, zelený a neoliberál­ní názor narazí na zuřivé osobní útoky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia