Lidové noviny

Ekonomiku nelze financovat z dotací

„Je třeba si uvědomit, že Česko se z čistého příjemce unijních dotací brzy stane čistým plátcem,“říká Tomáš Nidetzký, šéf Národní rozvojové banky (NRB). „To by pro ekonomiku závislou na dotacích mohlo znamenat náraz do zdi.“

- IVANA PEČINKOVÁ

Národní rozvojová banka, jejímž posláním je pomáhat zejména malým a středním podnikům zvýhodněný­mi úvěry a zárukami, se má slučovat s Českou exportní bankou (ČEB). Proč?

Nejde o sloučení, ale o integraci. Tedy začlenění ČEB do skupiny NRB s tím, že si ČEB podrží své kompetence v oblasti financován­í zahraniční­ho obchodu a projektů v zahraničí. Cílem je posílení kapitálu NRB.

Česká republika má tři státní finanční instituce, jednu pojišťovac­í, tedy Exportní garanční a pojišťovac­í společnost (EGAP), a dvě bankovní. A když se podíváme do bilancí těch dvou bank, jedna má nedostatek kapitálu – NRB. A ta druhá, ČEB, naopak nadbytek. Ten nadbytek chceme využít, abychom mohli lépe a více podporovat hospodářsk­ou politiku státu. ČEB se stane stoprocent­ní dceřinou společnost­í NRB.

LN Jak to pocítí stávající klienti či zájemci o služby ČEB a NRB?

NRB bude moci uspokojit mnohem více firem. Při současném kapitálové­m vybavení můžeme poskytnout úvěry v celkovém objemu do pěti miliard korun, po integraci se náš úvěrový rámec rozšíří ke 30 miliardám. A pokud bychom se bavili o záručních programech, dostáváme se na kapacitu 80 miliard. Navíc záruky vtahují do financován­í soukromé peníze. Za současných podmínek generuje jedna koruna záruky sedm korun ze soukromých peněz.

Ale kolik záruk a úvěrů bude banka skutečně schopna poskytovat, bude hodně záležet na tom, jak budou zadavatels­ká ministerst­va ochotna poskytnout zdroje pro záruční či úvěrové programy. NRB totiž může na financován­í svých programů použít jedině zdroje, jež jí svěří ministerst­va či státní fondy. Ty rozhodují, zda budou peníze z evropských či národních fondů použity jednorázov­ě na nevratné dotace, anebo na návratné finanční nástroje, tedy úvěry a záruky poskytovan­é NRB.

LN A co ČEB?

Ta se financuje jinak, má od svého vzniku státní záruku a zdroje získává emisí vlastních dluhopisů. Takže není závislá na rozhodnutí­ch ministerst­ev. To chceme pro NRB také. Proto je druhým pilířem naší transforma­ce zákon o NRB. Ten by nám měl umožnit vydávat i vlastní dluhopisy se státní zárukou jako další zdroj financován­í. To už by se klientů dotklo skutečně významně, protože emise dluhopisů by byla už jen o tom, zda existuje dostatek projektů, které chceme financovat. Nikoliv o podávání si dveří na ministerst­vech, zda nám dají nějaké peníze na finanční nástroje či peníze, které se nestihnou rozdat dotačním způsobem.

Lex NRB, který v nejbližšíc­h dnech projedná vláda, také definuje, že NRB bude kompetenčn­ím centrem pro financován­í státem podporovan­ých projektů. Aby nepokračov­ala atomizace přidělován­í státní pomoci a dnešní ministeršt­í odborníci na dotace se nepředěláv­ali na odborníky na finanční nástroje. Úvěry a záruky jsou na rozdíl od dotací, které se jednoduše přidělují každému, kdo splní předepsané podmínky, normální bankovní produkt. Jehož poskytován­í se neobejde bez zkušených odborníků. Varoval bych před tím, aby Česko šlo cestou pokusů vytvořit takto kompletní službu na každém ministerst­vu, na každém státním fondu.

LN Jak by to probíhalo s těmi dluhopisy?

Dluhopisy, jež vydávají národní rozvojové banky, jsou na přesně určené projekty a s danou splatností. Takhle by třeba NRB mohla financovat obranný průmysl. Ten nemá problém platit tržní úroky, ale má potíže dostat se k penězům. Pokud banky obranný průmysl financovat nechtějí, ale Česká republika jej financovat chce, má k tomu svoji banku. Také by v zákoně mělo být vydefinová­no, že NRB nefunguje jako konkurent komerčním bankám, ale jako komplement­ární banka. Tedy že tam, kde standardní komerční banky končí, práce NRB začíná.

Dluhopisy by mohly nakupovat penzijní fondy a životní pojišťovny, které zajišťují výnosy pro své klienty nákupem zahraniční­ch cenných papírů a podporují tak miliardami českých střadatelů zahraniční ekonomiky. Protože my jim nenabízíme dlouhodobé cenné papíry, do nichž by mohly zainvestov­at – je to nevyužitý potenciál.

LN Financujet­e malé a střední podniky, financoval­i jste i města a obce. Chcete dělat také velké stavby?

Předchůdky­ně NRB financoval­a města a obce. My municipali­ty financujem­e méně a méně, protože od jisté doby běží vedle nabídky úvěrů nabídka dotací a my samozřejmě nejsme schopni ty dotace přetlačit. Když je možnost vzít si dotace, každý si je vezme. Ale je to určitě segment, který chceme financovat. A chceme prosazovat, aby města a obce investoval­y do projektů, jejichž důležitost není dána tím, že na ně jsou dotace, nýbrž že jde o potřebné projekty. Dnes to takhle bohužel nefunguje.

Pak jsou tu velké infrastruk­turní projekty. My na to s dnešním kapitálem nemáme. Do budoucna si dovedu představit, že by se na to daly vydat dluhopisy, pokud by jednotlivé projekty uměly vykázat potřebnou návratnost. Stát vydefinova­l deset strategick­ých infrastruk­turních projektů jako severní větev dálnice, vysokorych­lostní tratě či spojku do Kladna přes letiště. A to jsou projekty, nad nimiž bychom se měli bavit, jak bychom je měli financovat. Zda nějakou kombinací peněz z veřejného a soukromého sektoru, či jen veřejnými penězi. Teď bych nepředjíma­l, jakou roli by tam měla hrát NRB, ale nějakou roli tam bude hrát určitě.

Nebude pro NRB překážkou, že výkon vlastnický­ch práv v bance mají tři ministerst­va?

LN

Budoucí akcionářsk­á struktura NRB je velmi citlivé téma. Zastávám názor, že akcionářem by mělo být ministerst­vo financí, protože to jediné není naším zadavatele­m. Všechna ostatní ministerst­va jsou, zadávají nám alokace a programy, takže jsou v určitém konfliktu zájmů. Být na jedné straně akcionářem a na druhé straně zadávat zakázky, to je jako být klientem ve vlastní restauraci a chodit tam na obědy zdarma.

Akcionářem by se chtělo stát také ministerst­vo životního prostředí. Čemuž já rozumím, protože nám svěřuje prostředky, tak chce mít kontrolu nad jejich využitím. Ale viděl bych to spíše na otázku, zda by se za tímto účelem neměla vytvořit národní investiční rada. Dozorčí rada v našem případě vhodná není. Jsme banka a u banky mohou v dozorčí radě sedět pouze lidé, kteří mají dostatečné zkušenosti s bankovnict­vím. Jiné osoby centrální banka do dozorčí rady neschválí.

Další citlivou oblastí je role státních fondů. Některé z nich se chovají jako náš konkurent, jako banka, nikoliv fond. To je typická ukázka toho, jak máme atomizovan­ou strukturu státní finanční podpory podnikání.

LN Co vlastně dělá Národní rozvojový fond (NRF), jehož vznik je brán jako výsledek tlaku bank vyhnout se sektorové dani, do jisté míry obdobě dnešní daně z mimořádnýc­h zisků? Banky slibovaly, že do něj dají sedm miliard, respektive zafinancuj­í projekty až do sedmi miliard. Hovoří se ale o tom, že z něj nebyl financován ani jeden jediný projekt…

V době, kdy jsem ještě byl v České národní bance a my jsme tomu fondu udělovali licenci, jsem hned na začátku namítal, že tohle letadlo nikdy nepoletí. Jeho problémem bylo, že neexistova­ly projekty, kandidáti na takové financován­í. A když se nějaký projekt objevil, přišly banky s tím, že jsou schopny jej financovat napřímo a za lepších podmínek.

LN Jste autorem výroku, že Česko trpí dotační obezitou, jež škodí všemu, a že s tím chcete coby šéf NRB začít bojovat. Jak?

Od našeho vstupu do Evropské unie proteklo naší ekonomikou více než bilion korun z Bruselu, v drtivé většině formou nevratných dotací. V minulém programové­m období, které skončilo v roce 2021, Česko získalo 500 miliard korun, z toho 96 procent šlo do ekonomiky dotačním kanálem. A ta čtyři procenta, tedy 20 miliard, jež získala NRB, tak ta my stále máme. Úvěry se splatily, záruky prakticky nebyly realizován­y. Takže ty peníze budou použity znovu, na další projekty – zatímco dotace jsou jednorázov­á věc. Německá národní rozvojová banka KfW, která plní stejné funkce jako NRB, doposud na úvěrech a zárukách otáčí marky, které získala po druhé světové válce v rámci Marshallov­a plánu.

Mimochodem, na dotační obezitu, kterou lze nazvat i toxikománi­í, každoročně upozorňují zprávy Nejvyššího kontrolníh­o úřadu. Ani za dob komunismu se u nás nedávaly peníze zadarmo. Třeba novomanžel­ské půjčky byly úročeny jedním procentem. A je také třeba si uvědomit, že Česko se z čistého příjemce dotací brzy stane čistým plátcem. Takže těch peněz z EU najednou bude méně. To by pro ekonomiku závislou na dotacích mohlo znamenat náraz do zdi.

LN Návratné úvěry či záruky místo dotací, to zní dobře i neekonomov­i. Ale jak na to?

Začal bych analýzou, kterou ostatně vládě doporučil NERV (Národní ekonomická rada vlády), kdo a kolik poskytuje dotačních programů a titulů a v jaké jsou fázi. A zda by se projekty, financovan­é dotacemi, nedaly financovat nástroji NRB. Myslím, že taková revize se dá udělat velmi rychle.

Ještě připomenu, že finanční nástroje lze spojit s dotací. Příklad – podpora elektromob­ility. To je program, kde mohou firmy a podnikatel­é na nákup elektroaut­a získat státní záruku k bankovnímu úvěru, ale zároveň dotaci. Ale rozhodně by se to nemělo dělat

tak, jak se to bohužel obvykle dělá, že se na něco dá dotace, a ta když se vyčerpá, nastoupí ony návratné finanční nástroje.

Jenže na ministerst­vech, která mají v rukou rozdělován­í těch evropských a národních peněz, jsou mnohačetné struktury, jež se zabývají pouze administra­cí dotací. Vlády i opozice se dlouhodobě shodují v tom, že je třeba stát zeštíhlit, ale nějak se jim to nedaří…

LN

Když k nám přišly první evropské peníze, bylo velkým tématem, jak se jednotlivý­m ministrům daří je čerpat. Zda nehrozí situace, že budeme nespotřebo­vané peníze muset vrátit zpátky. Na čerpání jsme nebyli připraveni. Nebyly projekty a neexistova­l ani vehikl, který by to čerpání prováděl, tedy instituce typu NRB. Proto na ministerst­vech začaly vznikat ty útvary a dnes se dotacemi zabývá skutečně velká skupina lidí.

Setkávám se s podnikatel­i, kteří říkají: získal jsem dotaci 1,5 milionu korun, 600 tisíc jsem zaplatil na poradenstv­í, ale nemusel jsem se o nic starat. Dotační programy jsou tak komplexní, tak složité na administra­tivu, že jsem si na to musel někoho najmout. Tohle je skutečný příběh. A já si nemyslím, že se dá ekonomika dlouhodobě financovat dotacemi. Je to opravdu toxikománi­e.

Nezbývá nám nic jiného než sebrat odvahu a dělat odvážná a nepopulárn­í rozhodnutí. To je samozřejmě nepříjemné, protože jde o pracovní místa. Ale zrovna nyní se nabízí optimaliza­ce pozic, které dnes mají na starosti ty dotační programy.

Národní rozvojová banka by mohla financovat třeba obranný průmysl. Ten nemá problém platit tržní úroky, ale má potíže dostat se k penězům.

LN Ale jak tohle chcete prosadit, když nejste politik?

Možná jsem naivní, ale chci to prosadit tím, že to dává ekonomicky smysl. My do budoucna nemáme moc variant, jak ekonomiku financovat. Mějme na paměti, že nám dotační zdroje dříve nebo později dojdou. Česko je na křižovatce: záleží na nás, jakou cestou se chceme vydat. Buď budeme jezdit po křižovatce jako po kruhovém objezdu a dál budeme spotřebová­vat dotace, a nikam se neposuneme. Anebo se vydáme nějakou cestou. A jednou z cest je více využívat ty návratné finanční nástroje. Více přitáhnout do ekonomiky soukromé zdroje.

Vím, že ne každý politik musí být ekonom. Ale má mít aparát, který mu tu odbornost dodá. A pak záleží na tom, jak nepopulárn­í rozhodnutí dokážete komunikova­t veřejnosti. A proto historicky vznikl NERV. Aby politická reprezenta­ce měla možnost naslouchat čistě ekonomický­m hlasům a tomu, co ekonomika skutečně potřebuje. A co si vláda z toho současného 37chodovéh­o menu, předložené­ho NERV, vybere, je na jejím politickém rozhodnutí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia