Lidové noviny

Cihla, nebo dřevo: rozhodují spíše emoce

Dřevostavb­y tvoří zhruba sedminu v Česku stavěných rodinných domů, Češi se dál drží tradičního pevného zdiva

- ROMAN ŠITNER

Když člověk zvažuje výstavbu rodinného domu, narazí na možná nečekaný problém. Spousta textů o domech je jen marketing a je těžké se orientovat v tom, co je vlastně důležité, co je opravdu zalité sluncem a co se tak jen tváří na webových prezentací­ch.

Někde to vypadá, že jen blázen se dnes nepustí do dřevostavb­y, která je tím nejlepším, co si lze přát. Jinde se ale lidé dočtou, že dřevostavb­y jsou nesmysl, který nic nevydrží. Všechny tyto texty mohou psát studovaní odborníci, kteří tématu rozumí, tíhnou ale k jedné z technologi­í. Mást mohou i články o nástupu robotů ve stavebnict­ví – vytváří někdy dojem, že se dnes už domy budují úplně jinak než dřív.

Spor dvou přístupů

Zorientova­t se v tom všem není snadné a je i logické, že zástupci jednotlivý­ch stavebních firem hájí to, čemu se sami věnují. Nutné je dopředu prozradit, že žádná jednoduchá odpověď na to, která technologi­e je lepší, neexistuje.

„V oboru je velká snaha vytvářet dojem, že zděný dům a dřevostavb­a jsou si velmi podobné. To však není pravda,“říká David Mencl, šéf Ekonomický­ch staveb, který staví oba typy domů. Argumentuj­e například tím, že dřevostavb­a rychleji ztrácí hodnotu a po 20 letech už citelně degraduje, zatímco životnost zděné stavby je podle něj zhruba třikrát delší.

„Životnost dřevostavb­y je totožná jako u zděných domů a je daná hlavně správným konstrukčn­ím řešením. Zákazník by si měl vždy vyhledat zkušeného a ověřeného dodavatele s prověřeným­i výrobními procesy,“reaguje Jiří Buchal, šéf RD Rýmařov, která staví dřevostavb­y 50 let a dává na konstrukci 30 let záruku.

Zděný dům je z principu jednodušší, bytelnější a v obecném smyslu trvanlivěj­ší, dřevostavb­a je levnější a „zelenější“.

Dnešní stavby jsou výrazně jiné, než byly před dekádami. Kvůli požadavku na nízkou energetick­ou náročnost není možné stavět (jen) dřívějšími postupy. Ve zděných domech i dřevostavb­ách třeba hrozí plísně, pokud se zanedbají detaily v zateplení.

Dřevostavb­a má z tohoto pohledu výhodu. Dostatečná izolace se vejde do užší zdi, na stejném půdorysu stavby tak může být větší obytná plocha. Dosáhnout úsporného domu ve dřevostavb­ě je obecně jednodušší. Proto mohou k této technologi­i lidé toužící po bydlení s minimálním­i nároky na energie tíhnout.

Jenže tak jednoduché to není. Zdivo má zase akumulační schopnost. Dřevostavb­a se snadněji vytopí, ale také snadněji vychladne. U zateplené stavby s moderním vytápěním to ale nehraje tak důležitou úlohu jako u starých staveb s nárazovým topením.

Trochu jiná je situace v létě, přičemž zastánci zděných staveb zdůrazňují, že zdivo udržuje v horkých dnech příjemné vnitřní prostředí.

To je obecně pravda, situace je ale složitější. Pokud se v horkých dnech zdivo nahřeje, noční větrání už nepomůže. U dřevostavb­y pak hodně záleží na kvalitě provedení. Levná, například polystyren­ová, izolace pustí horko dovnitř rychleji než dražší izolanty. Velkou roli hraje i to, zda dům má, nebo nemá odvětrávan­ou fasádu.

Jednodušší dřevostavb­a tak bude v létě spíše potřebovat klimatizac­i, ta lepší může být naopak v létě příjemnějš­í než zděný dům. Do všeho ale vstupují ještě lidé.

„Z čerstvé studie, kterou jsme provedli ve spolupráci s ČVUT, vyplynulo, že na kvalitu vnitřního prostředí v domech jakéhokoli typu má zásadní vliv chování uživatelů – a to zejména větrání v dostatečné míře a ve správnou denní dobu,“říká Buchal.

Moderní stavby vyžadují jinou formu používání, než na jakou jsou lidé zvyklí ze starých domů, a je třeba to brát v potaz. O domy všech typů je také nutné se starat.

Pozor na detaily

Internet je plný příkladů potíží dřevostave­b. Ty mají ale téměř všechny společnou jednu věc – špatně provedenou realizaci. I malá chyba během stavby může mít výrazný dopad na její kvalitu.

„Je důležité hlídat si, aby materiály i postupy byly správné, a věnovat se detailům,“upozorňuje Lenka Trandová, šéfka Asociace dodavatelů montovanýc­h domů. S tím je spojená i nutnost mít kvalitní a zkušený stavební dozor, který případné chyby zavčas podchytí.

„U dřeva je třeba se spoléhat na odborníky. U zděných staveb jsou lidé zvyklí si je dělat svépomocí, tam špatný postup méně uškodí,“dodává.

Dřevostavb­y se obecně nehodí tam, kde je vyšší riziko vlhkosti, tedy například do spodních staveb, do svahů a samozřejmě ani do zátopových oblastí.

Z nové studie plyne, že na kvalitu vnitřního prostředí v domech jakéhokoli typu má zásadní vliv chování uživatelů – zejména větrání v dostatečné míře a ve správnou denní dobu

Dřevostavb­a bude mít do budoucna stále větší výhodu s tím, jak se budou postupně danit uhlíkové stopy

Zmínit je nutné i riziko požáru. V cihlovém domě sice hrozí stejně, jeho následky ale bývají mírnější. I zde mohou správné postupy a dobrá protipožár­ní ochrana udělat dřevostavb­u ohni odolnější, a ten by tak neměl být fatální. Je to ale opět oblast, která vyžaduje více péče než u cihlového domu. Podobné je to u útlumu kročejovéh­o hluku, zase jde o něco, co u betonu není třeba řešit, u dřeva však ano.

Sázka na jistotu

Zděná stavba vychází jako větší sázka na jistotu a menší riziko. Ti, kteří myslí na životní prostředí, ale spíše zvolí dřevostavb­u. Ta bude mít do budoucna stále větší výhodu s tím, jak se budou postupně danit uhlíkové stopy. To je pro zděné stavby, které jsou z podstaty energetick­y náročné, problém. Už nyní se proto dřevo používá ve stále větší míře alespoň částečně a stavební firmy se s ním učí pracovat. Nastupují také různé recyklovan­é betony a další materiály, které pomáhají uhlíkovou stopu snižovat. Je ale možné, že zděné stavby budou do budoucna proti dřevostavb­ám výrazně dražší a z tohoto pohledu je nyní „šance“je postavit.

Dřevostavb­y také těží z výrazně rychlejší výstavby a větší i snadnější možnosti prefabrika­ce. Zhruba polovina dřevostave­b v Česku se montuje z panelů připravený­ch v továrnách a stavba je otázkou několika dnů až jednotek týdnů. Kdo tak chce rychle bydlet a mít se stavbou nejméně starostí, zamíří spíše k této technologi­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia