Lidové noviny

Hertl: Je důležité mít šanci

Český hokejista vysvětluje svou nečekanou výměnu ze San Jose do Vegas, která vzbudila v NHL povyk

- VOJTĚCH TŮMA JAKUB HROMADA

Na novou výzvu se těší. Ještě aby ne, vždyť po pěti letech konečně dostane šanci bojovat o hokejový Stanley Cup. „Výměnu do Vegas jsem musel schválit, ale dlouho jsem neváhal,“řekl český útočník Tomáš Hertl, který vůbec poprvé ve své zámořské kariéře mění působiště.

Jedenáct let strávil v San Jose. V dresu Sharks v NHL debutoval, vstřelil první gól i hattrick. Také si zahrál finále play off, byť se v něm nakonec musel sklonit před silnějším Pittsburgh­em.

A právě boje ve vyřazovací části Hertlovi chyběly v posledních čtyřech sezonách nejvíc, proto se rozhodl na přesun k diviznímu rivalovi kývnout.

„Jednání byla hodně zajímavá. O tom, že se něco může stát, věděla jen manželka. Definitivn­ě se rozhodlo až v pátek. Pro všechny to byl velký šok,“uvedl Hertl v nahrávce zaslané agenturou Sport Invest.

Přiznal, že v San Jose nikdo nepočítal s tím, že by ho klub mohl vyměnit. I proto, že ho teď trápí zranění. „Zatím přesně nevím, kdy naskočím do hry. Doufám, že to bude před play off, abych si mohl všechno vyzkoušet. V San Jose na můj návrat nikdo moc nespěchal i kvůli sezoně, jakou jsme měli. Teď to bude něco jiného. Určitě mě nebudou nutit, ale udělám maximum pro to, abych byl co nejrychlej­i zdravý a mohl se vrátit na led,“pronesl.

Jakmile se informace ohledně výměny českého hokejisty do Vegas začaly šířit napříč NHL, zavládla v kabině San Jose pochmurná nálada. Když se kouč David Quinn posléze zeptal hráčů, kdo se chce zúčastnit dobrovolné­ho tréninku, nikdo nezvedl

ruku. „Pro všechny je to pořád čerstvé,“přiznal posléze před novináři.

Jeho slova naznačují, že šlo o emotivní záležitost. Třicetilet­ý centr se přes den pohyboval v SAP Center, se spoluhráči se přišel rozloučit přímo do kabiny. Někteří z nich byli hodně naměkko.

„Moc lepších kamarádů v hokejovém prostředí nemám. Sedíme vedle sebe v kabině, bydlíme kousek od sebe, chodíme spolu na večeře. Pořád jsem z toho v šoku,“nezastíral Logan Couture, kapitán Sharks.

V rozhovoru se zámořskými novináři se jen marně snažil zadržet slzy. Emoce s ním viditelně cloumaly. Bylo znát, jak mu dlouholetý český parťák bude chybět.

„Ale jeho rozhodnutí chápu. Řešili jsme to spolu a já mu říkal, že hokejová kariéra je krátká. Když máte příležitos­t rozhodovat o vlastní budoucnost­i a bojovat o trofeje, musíte ji využít.“

I kouč Quinn nečekané výměny želel. „Je mi hrozně líto, že odchází. Jsem tu teprve dva roky, ale i za tak krátkou dobu jsem ho stačil poznat jako skvělého hráče a ještě výjimečněj­šího člověka. Bude nás to bolet.“

Hertl v únoru podstoupil operaci kolena, při které mu doktoři měli odebrat kus uvolněné chrupavky. Právě na rekonvales­cenci se teď bude soustředit ze všeho nejvíc.

Vegas za něj neobětoval­o volbu v prvním kole draftu a perspektiv­ního mladého švédského útočníka

Davida Edströma, aby seděl na marodce.

Zatímco v San Jose měl Hertl pozici pevně ukotvenou, u Golden Knights začne nanovo. Na pozici středního útočníka bude mít velkou konkurenci. Jack Eichel i William Karlsson patří mezi ligovou špičku, navíc uprostřed útoku zvládá účinkovat také Chandler Stephenson.

„Nejdřív se musím dát zdravotně do pořádku, o mé roli v týmu jsme se vůbec nebavili. Na to je ještě trochu času. Je mi to ale jedno, posledních pár let sice nastupuju na centru, nicméně dokážu hrát i na křídle. Do Vegas jedu v neděli, až pak budu mluvit s trenéry, podívám se na tréninky, na systém a všechno okolo,“nastínil den předtím.

„Když bude Tomáš podávat stejné výkony jako dosud, budeme šťastní. Získali jsme vynikající­ho hokejistu, který nám může hodně pomoct,“poznamenal Kelly McCrimmon, generální manažer Golden Knights.

Hertla po jedenácti letech také čekají starosti, které naposledy řešil ještě jako teenager. „Do Vegas zatím pojedu sám. A vzhledem k tomu, že jsem zraněný, budu mít aspoň víc času na hledání bydlení. Kdyžtak si do konce sezony něco pronajmeme, budeme muset přestěhova­t nějaké věci. Přece jen za jedenáct let v jednom domě se jich nahromadí hodně,“kývl.

Pochvalova­l si, že ho nečeká dlouhá cesta. Může cestovat dokonce autem, letadlem je ve Vegas za padesát minut. Rodina za ním zamíří zanedlouho, zatímco fanouškům Sharks už musel dát definitivn­í sbohem.

„Bylo to hodně emoční. Narodily se nám tady dvě děti, máme to tu hrozně rádi. Nejen hokej, ale i všechny lidi okolo. Myslím, že i fanoušci mě měli rádi. Jsme šťastní, že San Jose můžeme nazývat naším domovem, kde jsme založili rodinu,“prohlásil.

„Ale těšíme se, že vyzkoušíme něco nového. Všichni jsou rádi, že se povedlo domluvit s Vegas. Výměnu jsem sice musel schválit, ale dlouho jsem neváhal. Všichni víme, jak to v San Jose vypadá z hokejového hlediska. Dlouho jsme nepostoupi­li do play off, tým prochází přestavbou, naopak Vegas minulý rok vyhrálo a snaží se uspět i tentokrát,“kupil argumenty.

„A to je hlavní důvod, proč jsem tam šel. Všechno bude jiné, ale už se na tuhle výzvu těším a mám velkou motivaci. Chci vyhrávat. Žádná záruka úspěchu sice neexistuje, ale pro mě je důležité mít šanci a vědět, že o Stanley Cup můžu bojovat.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Hertl v San Jose. I s play off odehrál 774 zápasů. Nasbíral 526 bodů za 242 gólů a 284 přihrávek.
FOTO PROFIMEDIA Hertl v San Jose. I s play off odehrál 774 zápasů. Nasbíral 526 bodů za 242 gólů a 284 přihrávek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia