Lidové noviny

Báječné a stále hladové. Češky na prkně zářily

První a druhá v závodech Světového poháru, motivace pořád spousta. České snowboardo­vé hvězdy o víkendu

- Ester Ledecká a Eva Adamczykov­á opět zaválely.

Minulý víkend se blýskla třetím místem v lyžařském super-G, v sobotu už řádila na snowboardu. Ester Ledecká ukázala, že nehledě na to, na jakém náčiní se po sněhu prohání, disponuje výtečnou formou. Česká reprezenta­ntka v paralelním slalomu ve Winterberg­u s přehledem triumfoval­a, vyhrála i třetí klání na prkně, do kterého v aktuální sezoně zasáhla.

„Skvělý den, myslím, že od první jízdy jsem jezdila hezky a vyrovnaně. Vše, co jsem chtěla, se mi povedlo,“pochvalova­la si v nahrávce pro média. „Jsem ráda, že jsem jezdila takhle rychle, závod mě moc bavil.“

Česká zimní obojživeln­ice se vlády nad posledním individuál­ním kláním na snowboardu v této sezoně Světového poháru ujala už v dopolední kvalifikac­i, kterou opanovala s bezmála třísekundo­vým náskokem.

Vítězstvím si zajistila právo volby dráhy pro všechny vyřazovací jízdy a v osmifinále, čtvrtfinál­e, semifinále i finále si počínala suverénně.

„Myslím, že tratě byly hrozně vyrovnané, organizáto­ři se opravdu snažili. Na to, že měli málo sněhu, tak kopec připravili výborně, byla radost na něm jet,“přiblížila 28letá reprezenta­ntka.

Díky třetímu triumfu v sezoně – před Winterberg­em se dvakrát radovala v lednu v Pamporovu – obsadila v hodnocení paralelníh­o slalomu konečnou třetí příčku. „Jsem za ni ráda, protože jsem spoustu závodů nejela,“připomněla, že se objevila pouze ve třech z pěti klání. „Myslím, že v téhle sezoně máme na snowboardo­vé straně dobré skóre: tři výhry ze tří závodů je fakt dobrá statistika.“

Po pádu zase na pódiu

Ve čtvrtfinál­e jen těsně uhájila druhou postupovou příčku, nejlepší jízdu si snowboardc­rossařka Eva Adamczykov­á schovala na úplný závěr. Ve finále v italské Cortině d’Ampezzo dlouho vedla, nakonec dojela jen 17 setin od vítězství na druhém místě.

„Ve finále se mi povedl start, ještě jsem si říkala, jestli není škoda, že se za mnou všechny vyvezou,“smála se česká reprezenta­ntka v nahrávce pro média. V závěru bojovala o prvenství proti dvěma soupeřkám, nakonec ji předjela Britka Charlotte Bankesová.

„Ještě jsem ji v cíli maličko dojela, celkově byly jízdy poměrně těsné. A taky se hodně padalo,“připomněla Adamczykov­á, jež podobný scénář zažila minulý týden v Sierra Nevadě. Ve čtvrtfinál­e tam v rozbité trati najela do hlubokého sněhu a upadla. „Takže jsem ráda, že hned po minulém víkendu, kdy jsem se rozsekala, jsem se zase dostala zpátky,“pochvalova­la si druhá žena v cíli.

Jen příčku za vítězstvím skončila ještě v Gudauri a v úvodním závodu v Sierra Nevadě, první místo vybojovala v lednu ve Svatém Mořici. Na stupních vítězek byla Adamczykov­á počtvrté ze šesti letošních startů, v celkovém pořadí si polepšila o dvě místa na čtvrtou příčku.

 ?? FOTO ČTK ?? Ester Ledecká
FOTO ČTK Ester Ledecká
 ?? CZECH SBX TEAM ?? Eva Adamczykov­á
CZECH SBX TEAM Eva Adamczykov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia