Lidové noviny

Vstup do NATO provázela i váhavost

Ministři ČSSD se ptali, zda lze vystoupit, a pochyboval­i v případě Jugoslávie, vzpomíná Jiří Šedivý

- DOMINIK STEIN

Dnes před 25 lety – 12. března 1999 – se ČR stala členskou zemí Severoatla­ntické aliance. Do NATO naše země spolu s Polskem a Maďarskem vstoupila jako první po pádu železné opony. Šlo o dlouhodobý proces, jehož předstupně­m byla již účast na konceptu Partnerstv­í pro mír. Tu nám nabídl americký prezident Bill Clinton. Za jeho úřadování jsme se také stali plnohodnot­nými členy.

Českým premiérem byl v okamžiku připojení se k dalším patnácti tehdejším členům Miloš Zeman (ČSSD). Šlo o dobu takzvané opoziční smlouvy, kdy vládla jednobarev­ná menšinová vláda sociálních demokratů s tichou podporou ODS, svého největšího rivala. Ne všichni představit­elé měli přitom ohledně členství zcela jasno. Ministr zahraničí Jan Kavan se třeba rok před vstupem tázal, zda je Alianci možné opustit. Strana považovala za nejlepší, aby se ke vstupu vyjádřili občané v referendu. Na to nedošlo. Jak vzpomíná na klíčový moment tehdejší náčelník generálníh­o štábu armády Jiří Šedivý? V rozhovoru pro LN připomíná velký test členství, kterým byla pár týdnů po vstupu operace Spojenecká síla – intervence NATO proti jugoslávsk­é armádě v rámci války o Kosovo. „Ať si NATO dělá, co chce, nás se to netýká,“vzpomíná generál na pozici některých členů vlády a dodává: „Václav Havel se snažil sdělit, že už není žádné my a oni, ale je pouze my všichni.“

LN

Jak tehdy vypadala společensk­á debata?

Část občanů si vstup do Aliance nepřála. Ale většina za ním viděla poskytnuto­u bezpečnost­ní záruku. Že už se nemůže opakovat srpen 1968 (invaze vojsk Varšavské smlouvy – pozn. red.). Takže považuji za důležité, že většina byla pro. Ostatně i dnes existuje skupina lidí, která vstup nepovažuje za správný krok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia