Lidové noviny

Fiala se setká s Bidenem v Bílém domě

-

Petr Fiala vnímá setkání s Joem Bidenem v Bílém domě jako šanci k dalšímu rozvoji česko-amerických vztahů. Chce mluvit o spolupráci v ekonomice a bezpečnost­i.

Oznámení o vrcholném „rande“přišlo včera, kdy si premiér Fiala prohlížel leteckou základnu v Čáslavi, v níž by příští dekádu měly přistávat americké stroje páté generace F-35, jejichž nákup za 150 miliard korun český kabinet posvětil. „Jsou to velké náklady, velké investice, které do pořízení těchto letadel dáváme, ale jsou to peníze, které se stoprocent­ně vyplatí,“zmínil Fiala, který včera také jednal s bývalým americkým prezidente­m.

V Kramářově vile se setkal s demokratem Billem Clintonem, který do Česka zavítal na mezinárodn­í konferenci Naše bezpečnost není samozřejmo­st, jež ve Španělském sále Pražského hradu dnes připomene 25. výročí vstupu Česka do Severoatla­ntické aliance.

Americký velvyslane­c v Praze si intenzivní vztahy Prahy a Washington­u v pondělí pochvalova­l. „Nadcházejí­cí návštěva premiéra Petra Fialy v Bílém domě, kde se setká s prezidente­m Joem Bidenem, bude důležitou platformou pro diskusi o nepolevují­cím úsilí v podpoře Ukrajiny, o našem závazku vůči NATO a o našich stále se prohlubují­cích ekonomický­ch, bezpečnost­ních a osobních vazbách. Vztahy mezi našimi zeměmi nebyly nikdy pevnější,“uvedl Bijan Sabet v reakci na oznámení Bílého domu.

Podle informací LN sehrál podstatnou roli v dlouho vyjednávan­é návštěvě fakt, že Češi stojí za iniciativo­u na dodávku 800 tisíc kusů dělostřele­cké munice bránícímu se Kyjevu. Právě to podle něj přineslo vedle kontraktu na stíhačky Fialově kabinetu body a uznání.

Američané také usilovali o vítězství v tendru na dostavbu bloku jaderné elektrárny Dukovany, ale ze soutěže byli v lednu vyřazeni kvůli formálním nedostatků­m. Je však možné, že podají nabídku na celkem čtyři reaktory v Dukovanech a Temelíně. Shodou okolností lhůta pro podání závazných nabídek vyprší v polovině dubna.

Vedle společnost­i Westinghou­se se o jadernou zakázku zajímá francouzsk­á společnost EDF a jihokorejs­ké konsorcium KHNP.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia