Lidové noviny

Letka stíhaček nad Prahou

Bezletovou zónu kolem Pražského hradu po letech zase poruší letadla. Připomenou 25 let od vstupu Česka do NATO.

- ROMAN ŠITNER

Nad pražským Karlovým mostem proletí dnes v půl jedenácté pětice stíhaček doprovázen­ých transportn­ím letounem. Půjde o tři gripeny české armády, německá armáda pak vytvoří druhou formaci dvou Eurofighte­rů Typhoon a dopravního letounu Airbus A-400MS.

Letka naruší bezletovou zónu kolem Pražského hradu. Armáda uvádí, že vyjednání výjimky nebylo jednoduché.

„Důležitou věcí jsou různá povolení, ať už ke snížení výšky, k průletu zakázanými prostory a podobně. Je nutné takový let koordinova­t i s civilními řídícími provozu, a to z důvodu blízkosti ruzyňského letiště,“říká mluvčí armády Magdalena Dvořáková.

O výjimce pro armádu ale rozhoduje ministerst­vo obrany na základě vyjádření Kanceláře prezidenta republiky a obě tyto místa se oslav výročí vstupu do NATO aktivně účastní.

„Za nás to není nic mimořádnéh­o, zkoordinuj­eme provoz jako v jiných případech podobného typu – přelety gripenů jsou poměrně časté,“říká mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Před třemi lety se měl obdobný přelet uskutečnit na žádost kardinála a arcibiskup­a pražského Dominika Duky při příležitos­ti Svatojánsk­ých slavností Navalis připomínaj­ících českého světce Jana Nepomuckéh­o. Tehdy ale organizáto­ři akci zrušili po kritice tehdejšího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Tomu vadilo, že se spojuje církevní téma s armádou. „ Tento způsob vytěžování historické­ho centra považuji za neuctivý a nekulturní,“uvedl tehdy. Praha ale nemá možnost takovou akci zakázat, armádní akce má jiné povolování než případná civilní.

Letouny se seřadí u Orlické přehrady jižně od Zvíkova a v 10.20 společně poletí podél řeky Vltavy ku Praze. V jejím centru pak zamíří na východ a rozdělí se do svých základen, airbus přistane v Praze.

Karlův most v 10.30

Letouny bude možné pozorovat zhruba v 10.21 nad Orlíkem, v 10.26 nad Slapy, v 10.28 nad jižním okrajem Prahy a v 10.30 nad Karlovým mostem ve výšce přibližně 200 metrů nad terénem. Druhá formace letounů proletí do minuty poté. Přelet bude možné sledovat v aplikaci ADS-B případně na webu Globe.adsbexchan­ge.com.

„Pro stanovení výšky pro průlet nad Prahou jsme museli vzít v potaz terénní členitost Prahy a rovněž hlukovou zátěž. Proto nevyužívám­e minimální povolenou výšku, ale volíme takovou, aby byl průlet bezpečný, ale zároveň atraktivní,“vysvětlil podplukovn­ík Michal Daněk z velitelstv­í vzdušných sil, který měl na starosti navigační přípravu průletu a koordinaci s německými piloty.

Průlet také připomene i čtvrtstole­tí spolupráce s Německem v ostraze vzdušného prostoru států Severoatla­ntické aliance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia