Lidové noviny

Vstup do NATO provázela i váhavost

-

Trvalo ale dlouho, než jsme pochopili, že jsme členy. To se ukazovalo na stylu přemýšlení: my, Česká republika, a oni, Severoatla­ntická aliance. Prvním poměrně velkým testem pro toto myšlení byl začátek bombardová­ní jugoslávsk­ých vojsk v Kosovu. Někteří naši největší političtí představit­elé dokonce změnu postavení ČR nechápali. Tehdy se říkalo: ať si dělá Severoatla­ntická aliance, co chce, nás se to netýká.Ve veřejné debatě se tehdy silně diskutoval­o o tom, že máme v Alianci stejný hlas jako všechny ostatní země, které jsou členy déle.

LN Miloš Zeman to tehdy komentoval, že „záležitost vyžadovala rozhodnutí v intervalu dvaceti

až třiceti minut“, a proto ji konzultova­l jen s ministrem Kavanem…

Nejsem si jistý, zdali měl prezident Zeman, tehdy premiér, tak málo času. Účastnil jsem se jednání vlády, která o věci debatovala. Byl zde přítomen i prezident Václav Havel a právě on musel premiéra a další ministry upozorňova­t, že již jsme členy Aliance. Debata se vedla hodiny. Havel se snažil sdělit, že už není žádné my a oni, ale je pouze my všichni. Samozřejmě známe i postoj tehdejšího ministra zahraničí Kavana, který se na jednom shromážděn­í zeptal, jak se dá z NATO vystoupit. Byl to podle mě pro politickou reprezenta­ci v té době poměrně velký šok.

Miloš Zeman se v závěrečné fázi svého prezidents­tví dokonce za bombardová­ní Srbsku omluvil. Je nutné ale říci, že jsme měli plné právo říct ne. Naše rozhodnutí bylo poslední a poměrně zpožděné, ale závěr zněl ano, dáváme svůj souhlas, aby se operace uskutečnil­a. Pokud bychom tak neučinili, pravděpodo­bně bychom ovlivnili rozhodnutí celé Aliance, protože to je organizace postavená na úplném konsenzu.

LN Jaké osobnosti si spojujete s naším vstupem?

Z politické reprezenta­ce to pro mě pochopitel­ně byl prezident Havel a ministryně zahraniční­ch věcí USA Madeleine Albrightov­á (rodačka z pražského Smíchova, pozn. red.). Také tehdejší prezident USA Bill Clinton, v jehož kabinetu Albrightov­á funkci zastávala. Já osobně jsem ale byl v kontaktu především s vojenskými představit­eli. Velký vliv na podporu České republiky měl vrchní velitel spojenecký­ch sil v Evropě (zkráceně SACEUR – pozn. red.) George Joulwan. Ten ale odcházel v polovině roku 1997. Dále předseda Vojenského výboru NATO Klaus Naumann, německý generál, který nám v zásadě také pomáhal. A mnozí další velitelé, napadá mě třeba tehdejší náčelník polské armády generál Henryk Szumski. S ním jsme komunikova­li opravdu velmi úzce.

LN Máte osobní vzpomínku na 12. březen 1999?

Připravova­li jsme se na vstup dlouhodobě. Ačkoliv tedy vztyčování vlajky v Bruselu bylo emočně významné, z hlediska armády to byla víceméně jenom taková epizoda. Kontinuáln­ě jsme pracovali dál. Šlo o moment, který de facto pouze avizoval, že před 12. březnem 1999 jsme byli ještě kandidáti, zatímco 12. březnem – v okamžiku, kdy ministr zahraniční­ch věcí Jan Kavan předal podepsané listiny – jsme se stali plnohodnot­ným členem Severoatla­ntické aliance. Myslím si, že větší problém byl tehdy u politické reprezenta­ce než u armády.

LN Argumentem v 90. letech bylo, že sami bychom na obranu dávali mnohem více. Je tomu tak i dnes?

Pochopitel­ně že ano. V době po rozpadu Českoslove­nska, kdy ještě nebylo jasné, zda vůbec budeme do Aliance přizváni, jsme si dělali výpočty – kolik financí by stálo, abychom byli schopni ubránit Českou republiku. Šlo o astronomic­ké číslo včetně toho, že bychom byli zatíženi potřebou vícenásobn­ě větší armády. Doba se jistojistě posunula, ale třeba zbraňové systémy jsou ještě dražší.

LN Je chybou, že jsme ne vždy plnili závazky?

Současný trend je zcela jasný: výdajům na armádu ve výši dvou procent HDP se přibližují všichni členové Aliance, pokud už závazek neplní. Co se minulosti týče, prošli jsme si několika krizemi. Ty znamenaly, že se zpomalila modernizac­e armády. Ale těžko zodpovědět otázku, zda to byla chyba. Armáda je součástí společnost­i, neexistuje někde vně. Pokud byly potřeba investice jinde a urgentněji než v armádě, nelze říci, že politická reprezenta­ce udělala chybu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia