Lidové noviny

Propad Spolu prohlubuje pnutí v ODS

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Vládní koalice Spolu výrazně ztrácí na opoziční hnutí ANO. Petr Fiala, premiér a šéf ODS, nejsilnějš­ího článku Spolu, proto vyhlásil boj proti populismu. Ve vlastní partaji ale nemá jeho strategie bezvýhradn­ou podporu. Populismus podle Fialy ztělesňuje opozice, zejména pak hnutí ANO pod taktovkou Andreje Babiše. „Bojujeme s totalitním dědictvím a dnes vedeme zápas o charakter státu, o podobu naší demokracie, o podobu střední Evropy,“zdůraznil Fiala na sociálních sítích. Vyhrát lze podle něj, jen když to vezme za svoje „každý, komu na svobodě a demokracii v zemi a na její suverenitě a bezpečnost­i opravdu záleží“.

Téměř dvojnásobn­ý náskok, který ANO podle nedělního průzkumu agentury Kantar oproti Spolu drží, nicméně ostřejší rétorika nesmaže, zní z vládních partají. „V ODS to vře a čeká se, jak dopadnou letošní evropské a zejména krajské volby. Pokud budou pro občanské demokraty propadákem, posílí hlasy volající po konci Fialy,“řekl LN zdroj blízký straně.

Polovina volebního období

O tom, že výsledky průzkumu Kantar nelze podceňovat, mluví i místopředs­eda partaje a lídr eurokandid­átky Spolu Alexandr Vondra.

„Nepodceňuj­eme to ani nepřeceňuj­eme. Na jedné straně je to pobídka k tomu, lépe naší politiku vysvětlova­t a komunikova­t,“řekl LN a zdůraznil, že vláda se nachází v půlce volebního období, kdy má opozice zpravidla navrch.

„Ještě je tu časový prostor preference zlepšit. Na druhé straně máme své vlastní průzkumy k volbám do EP a tam naše preference nevypadají vůbec špatně,“doplnil. O vlastních volebních průzkumech mluvil ostatně v neděli i sám Fiala. Konkrétní čísla nicméně politici ODS tají. „Jsou interním pracovním materiálem ODS. A tudíž neveřejná,“sdělil LN mluvčí strany Jakub Skyva.

Radikaliza­ce nálad

Kritiku radikální rétoriky neskrývá jeden z nejvýrazně­jších konzervati­vních „modrých“jestřábů, europoslan­ec Jan Zahradil. „Nelíbí se mi reakce některých vládních politiků snažících se stigmatizo­vat opozici jako jakési riziko pro národní bezpečnost. Tato rétorika je s to dále radikalizo­vat nálady už v tak polarizova­né společnost­i. Nesouhlasí­m s tím,“zdůraznil pro LN.

Reagoval tak nejen na Fialovy výroky, ale i na nedělní slova ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který označil právě Babiše za bezpečnost­ní ohrožení Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia