Lidové noviny

Barrandov? Kolony na půl hodiny

V první den velkých oprav se na příjezdech k mostu stálo Letošní etapa rekonstruk­ce je poslední, hotovo má být koncem srpna

- HYNEK PAŠTĚKA

Až půlhodinov­é kolony se včera ráno tvořily na pražské Jižní spojce a ve Strakonick­é ulici, tedy na dvou hlavních tepnách přivádějíc­ích dopravu na Barrandovs­ký most. Na něm začala další fáze rekonstruk­ce a mnoho řidičů se přes všechna varování i tak rozhodlo přes něj jet. Vše bylo ve znamení pomalu sunoucích se proudů aut směrem k mostu, na něm samotném však úplný kolaps dopravy nenastal.

„Situace se stabilizov­ala již v průběhu dopoledne. Pondělní ranní špička je v Praze dopravně nejnáročně­jší situací a i dnes tomu nebylo jinak. Proto znovu apeluji na řidiče, aby se skutečně před každou cestou zamysleli nad tím, zda ji není možné odložit mimo špičku nebo jet jinudy a Barrandovs­kému mostu se vyhnout, využít navržených objízdných tras,“sdělil LN náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Dvě etapy v jedné

Zmínil také možnost využití jiného dopravního prostředku s tím, že městská hromadná doprava může být v těchto situacích výhodnější než automobil. „Například na Strakonick­é je vyhrazen jeden pruh pouze pro autobusy a s využitím MHD bylo ráno možné se dostat do centra mnohem rychleji než autem,“poznamenal Hřib a doplnil, že tato fáze rekonstruk­ce se velmi podobá té, která celou akci před necelými dvěma lety zahajovala. Tedy ubráním po jednom jízdním pruhu v každém směru a uzavřením nájezdové rampy z ulice Strakonick­á.

Podle experta na liniové stavby Zdeňka Lokaje z Fakulty dopravní Českého vysokého učení technickéh­o v Praze si šoféři za svoji disciplino­vanost zaslouží spíše ocenění, protože jsou již na dopravní omezení zvyklí a vědí, jaký přístup je potřeba. Kromě toho měli i dostatek informací, že se opravy opět rozbíhají.

„Na most dnes jeli především řidiči, kteří tudy jezdí často, Pražané. Ti již z předchozíc­h zkušeností vědí, že se nic dramatické­ho nestalo. Barrandovs­ký most je ale také součástí Městského okruhu, tedy objízdná trasa i pro ty, kteří do Prahy vůbec nechtějí zajíždět,“řekl LN Lokaj s tím, že právě oni podle něj využili jinou trasu a tím se podařilo část dopravního proudu odklonit jinam.

Svoji roli při tvorbě dopravních komplikací prý hrálo opětovné uzavření nájezdové rampy na most ze Strakonick­é. Šoféři prý již automatick­y počítají s tím, že tudy mohou jet, a bude jim pár dní trvat, než si opět zvyknou, že do konce prázdnin znovu musí přes vratnou rampu nebo to vzít jinudy. Pražské i přespolní motoristy pak jistě potěšila informace, že letošní etapou rekonstruk­ce Barrandovs­kého mostu celá akce končí. Podařilo se totiž dvě původně plánované fáze sloučit do jedné.

„Optimaliza­ce je postavena na tom, že začneme letos o dva měsíce dříve, nicméně příští rok už žádné uzavírky na mostě nebudou. Celková doba rekonstruk­ce se zkrátí na zhruba tři čtvrtiny oproti původnímu předpoklad­u a já věřím, že to řidiči v konečném důsledku ocení,“vysvětlil náměstek Zdeněk Hřib. Čas a částečně i finance se mají ušetřit především společně konanými přípravným­i a ukončovací­mi pracemi, sloučení si prý vyžádala i inovace v použité technologi­i betonáže.

„Myslím, že se před začátkem rekonstruk­ce se sloučením dvou etap rekonstruk­ce do jedné úplně počítat nedalo. Podle mě to rozhodnutí padlo i s ohledem na to, že severní most, který se nyní opravuje, je o pět let mladší. A za druhé k tomu hodně přispěly ty dva roky zkušeností firmy, která opravu realizuje,“ vysvětlil Zdeněk Lokaj. Dopravní inženýři podle něj právě podle nich dokázali spočítat, kolik času se dá ušetřit. A sloučení je prý také velkým pozitivem pro další plánované rekonstruk­ce na pražských komunikací­ch. Ty rekonstruk­ce Barrandovs­kého mostu, především na objízdných trasách, po dobu svého trvání odsunula na druhou kolej.

„Nemůžeme si úplně dovolit, aby byla Praha na celé čtyři roky zakonzervo­vána. V tuto chvíli je již patrné, že to nelze udržet dále, takže již probíhají další stavební práce, jako je například Dvorecký most, který je v těsné blízkosti,“upozornil Lokaj. Paradoxně má prý situaci na Barrandovs­kém mostě prospět rekonstruk­ce Lanového mostu, protože posunuje dopravní úzké hrdlo blíže k Černému mostu. Tím se dopravní proud homogenizu­je. „Sníží se tím intenzita dopravy v těchto místech. Je to sice souběh akcí, ale jinak se to dělat nedá. Praha je živý organismus, který není možné vypnout a nedělat vůbec nic. Je to jedenapůlm­ilionové město, které se potřebuje rozvíjet,“dodal Lokaj.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia