Lidové noviny

Babiš sháněl informace o rodině Lipavského

-

Šéf opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) si o víkendu od svých spolupraco­vníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). S odkazem na e-mailovou konverzaci, kterou Babiš zaslal omylem jinému adresátovi, to napsal server Novinky.cz. Babiš tvrdí, že nesháněl žádné kompromitu­jící materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného. Lipavský sdělil, že ho obsah e-mailů znechutil.

Lipavský v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnost­ním ohrožením Česka. Babiš poté označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty. Následně v elektronic­ké poště svým spolupraco­vníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady. „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zmrda. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, koresponde­nční volba,“napsal. V e-mailové konverzaci se řeší i odkazy na mediální zmínky o Lipavského rodině.

Babiš e-mail zaslal svému poradci Janu Rovenskému. Zaměnil ho ale s jeho jmenovcem, který je mimo jiné jako nestraník za ANO ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov. Rovenský se rozhodl koresponde­nci zveřejnit. „V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají ,kompro‘, i když se mi to nelíbí. Ale tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru,“napsal na svém Facebooku Rovenský.

Ministra obsah znechutil

Babiš uvedl, že nesháněl kompromitu­jící informace, ale pouze poptával podklady pro plánované vystoupení ve sněmovně na adresu Lipavského. „Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve sněmovně a položit mu jednoducho­u otázku – jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal,“uvedl.

Lipavský sdělil, že se k němu e-mail dostal zprostředk­ovaně a obsah ho znechutil. „Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou pro vždy odmítla estébácké metody v politice,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia