Lidové noviny

Nutil ke gynekologi­cké prohlídce

-

„Gynekologi­ckou prohlídku chtěl provést sám,“stojí v rozhodnutí Čestné rady komory, pod kterým je podepsán profesor Richard Škába. Když ale pacientka vyšetření odmítla, neboť gynekologa už má, se zlou se potázala.

„O osm dní později dostala od lékaře zprávu, aby si přišla pro výpis z karty. Vyřadil ji totiž z evidence,“dodává Škába. Podobně dopadla i Lenka M., kterou trápily bolesti v podbřišku. Ani ona se od praktika nenechala prohlédnou­t a místo toho se domáhala jen žádanky na urologii. Nakonec si proto musela hledat jiného „obvoďáka“.

Třetí stěžovatel­ka se vyšetřit nechala. „Bylo to vaginálním ultrazvuke­m, domnívala se, že lékař má zároveň specializa­ci v oboru gynekologi­e a porodnictv­í. Teprve následně zjistila, že byla zneužita její důvěra,“popisuje profesor Škába. Tím, že praktik takový výkon provedl, ale podle komory porušil zákon. „Šlo o péči mimo jeho odbornost,“uvádí se v rozhodnutí, které se opírá i o stanovisko vědecké rady pro gynekologi­i. Nerespekto­vání vůle pacientek bylo podle Škáby i neetické.

Pavel N. se samozřejmě bránil. Rozhodnutí komory napadl u soudu. Nejprve u krajského v Ostravě,

později poslal kasační stížnost i k Nejvyššímu správnímu soudu. Při obhajobě namítal, že všichni pacienti od samého začátku věděli, že chce svou praxi provozovat v širším rozsahu. „Tuto představu jsem sdělil i krajskému úřadu během výběrového řízení,“doplnil. Nesouhlasí totiž se zavedeným modelem, podle kterého je praktik vnímán jen jako úředník, jenž pouze posílá pacienty ke specialist­ům. Bližší je mu představa rodinného lékaře, který obstará i péči interní, gynekologi­ckou či chirurgick­ou.

„Za tímto účelem jsem si také doplňoval vzdělání a získal atestaci udělenou Švédskou národní zdravotní autoritou. Součástí této atestace byla i gynekologi­e,“řekl u soudu. Absolvoval prý také další odborné kurzy, díky kterým dnes může poskytovat celou primární péči – od interny, gynekologi­e, chirurgie, urologie, ortopedie až po rehabilita­ci. „Provádím také onkologick­ou prevenci a péči o těhotné,“napsal i LN.

Praktik se brání

Pacientky, které odmítly gynekologi­cké vyšetření, podle něj byly konfliktní. Snažily se jeho úsilí jen zmařit. „Mnoho dalších lidí je s mou péčí naopak spokojeno,“řekl a dodal, že v kartotéce měl zhruba 2400 pacientů. Redakci

LN také napsal, že o osudu pacientů musí vždy rozhodovat praktický lékař. „Jen na něm je, co bude řešit či kam pacienta odešle. Tímto způsobem si praktik plní funkci vedoucího péče. Pouze při znalosti komplexníh­o stavu pacienta lze správně rozhodovat,“tvrdí. Česká lékařská komora podle něj svým rozhodnutí­m jen „napadá řádnou péči“.

Komoře vyčetl i to, že v jeho případě rozhodla příliš tvrdě. V řadě horších kauz totiž naopak nezasáhla. „Existují případy lékařů, které komora nevyloučil­a, i když vykonávali povolání pod vlivem alkoholu. Další zůstali jejími členy, přestože se jejich pacient ocitl v důsledku neposkytnu­tí včasné pomoci v kómatu,“připomíná Pavel N.

Konec léčení

Soudy ale nepřesvědč­il. „Stěžovatel skutečně nebyl oprávněn poskytovat zdravotní péči v oboru gynekologi­e a porodnictv­í,“zněl konečný verdikt předsedy senátu Nejvyššího správního soudu Petra Mikeše. Rodinné lékařství, do něhož mají podle Pavla N. spadat i některé gynekologi­cké úkony, totiž podle něj český právní řád nezná. Praktikovi nepomohla ani argumentac­e, že má zahraniční atestaci. „Sám stěžovatel totiž v doplnění žaloby z 29. 6. 2022 uvedl, že mu tato zahraniční atestace nebyla tuzemskými orgány a ministerst­vem zdravotnic­tví uznána,“vysvětlil soudce.

Soudy se shodly i na tom, že si Pavel N. počínal protiprávn­ě, když ženám vyhrožoval vyškrtnutí­m z kartotéky. Pacientky totiž měly právo nabízené úkony odmítnout. „Zvlášť pokud byly velmi intimní povahy,“zdůraznili soudci. Lékař na to měl brát zřetel. Soud by nyní měl podle mluvčího komory Michala Sojky informovat o verdiktu Jihomoravs­ký kraj, ve kterém doposud Pavel N. působil.

Své další plány LN odsouzený praktik Pavel N nepřiblíži­l. Podle mluvčího Michala Sojky si ale bude muset najít práci v jiném oboru. „Pracovat jako doktor v jakémkoliv zdravotnic­kém zařízení už nemůže,“řekl a doplnil: „Vím o jedné lékařce v podobné situaci, která si založila poradensko­u firmu a koučuje lidi v oblasti výživy. Další vyloučený lékař se začal věnovat léčitelstv­í.“

Komora řeší zhruba tisíc stížností za rok. Část podnětů rovnou odmítá – až tři sta jich totiž bývá podle Sojky promlčenýc­h. „Komora se rovněž nezabývá těmi případy, které zkoumá policie. Ta má totiž při posuzování pochybení přednost,“doplnil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia