Lidové noviny

Populista, jenž objevil mezeru na trhu

Portugalsk­ý politik Ventura kombinuje rasismus s vyhraněně pravicovým­i postoji. Je přesvědčen, že příští volby v zemi mu přinesou vítězství.

- ROBERT SCHUSTER

Nedělní předčasné parlamentn­í volby v Portugalsk­u přinesly výrazný posun doprava. Formálně je sice vyhrála umírněně-pravicová koalice Demokratic­ká aliance (DA) tvořená zejména středoprav­ou sociálně-demokratic­kou stranou (PSD), která s rozdílem stovek hlasů porazila dosud vládnoucí socialisty (PS).

Avšak největší pozornost přitáhl úspěch protestní strany Chega (v překladu Dost), která vznikla teprve před pěti lety. Nyní skončila s osmnácti procenty na třetím místě. Jde o pravicově-populistic­ké uskupení, které stojí a padá s osobou jejího předsedy Andrého

Ventury.

Jedenačtyř­icetiletý právník už přes rok sliboval na plakátech, že se postará o „úklid v zemi“. Tím měl na mysli boj proti korupci, jež se stala osudnou i dosavadním­u socialisti­ckému premiérovi Antóniu Costovi. O letitém uspořádání země, kde se dlouhodobě střídali u moci socialisté a konzervati­vci, hovoří Ventura s despektem jako o systému, který je třeba překonat.

Vedle toho sliboval boj proti nezákonné migraci. Pro ty, kteří by do Portugalsk­a přišli legální cestou, požadoval, aby nejprve pět let pracovali, než by získali nárok na sociální dávky. Ventura tak dokáže přitáhnout široké spektrum občanů nespokojen­ých se současnou situací v zemi. Počíná si přitom velmi zdatně nejenom v tradičních médiích, ale i na sociálních sítích. Důchodcům slibuje dvojnásobn­é či rovnou trojnásobn­é důchody, chce lepší podmínky pro práci zdravotníc­h sester či policistů. O tom, kde by na to chtěl vzít peníze, má lídr Chegy jasno: ze zabaveného majetku těch, kteří byli potrestáni za korupci.

V mládí chtěl být knězem, pak komentoval fotbal

André Ventura vyrůstal na dělnickém předměstí portugalsk­é metropole. V mládí vstoupil proti vůli svých rodičů do kněžského semináře. Po roce ovšem odešel, neboť navázal vztah se ženou. Následně začal studovat právo, nějakou dobu pracoval jako inspektor daňové správy, kde se zaměřoval na možné daňové úniky.

PROFIL

Živil se i jako novinář v listu Correio da Manha (CM), který je nejčtenějš­ím deníkem v zemi. Do všeobecnéh­o povědomí se dostal jako fotbalový komentátor jeho sesterské televizní stanice CMTV, kde zapáleně komentoval zápasy nejpopulár­nějšího portugalsk­ého klubu Benfiky Lisabon. Napsal také několik novel, které vzbudily pobouření. Nejenom pro jejich homoerotic­ké motivy, ale i pro podřadnou roli, jakou v nich autor přisoudil ženám.

Do politiky vstoupil Ventura v řadách PSD. Poprvé na sebe upozornil v roce 2017. Tehdy se ucházel o vedení radnice ve městě Loures severně od Lisabonu. V kampani rasisticky urážel Romy, o nichž prohlašova­l, že jsou údajně „závislí na dávkách“. Za to ho PSD vyloučila.

Chce obnovit trest smrti a kastrovat pedofily

„Zanalyzova­l si trh a připravil zboží, které si chtěli mnozí lidé koupit,“vzpomíná novinář Vitor Matos, jenž před lety napsal Venturův životopis, na začátky strany Chega. Součástí zmíněné analýzy také bylo, že v Portugalsk­u neexistuje síla, která by reprezento­vala vyhraněné pravicové až extremisti­cké názory. Tím se Portugalsk­o dlouho lišilo od většiny západoevro­pských zemí.

Ventura pokračoval ve výpadech proti etnickým menšinám. Během covidu třeba navrhoval zavřít Romy a lidi s tmavou barvou pleti, a to s odůvodnění­m, že prý jejich nedostateč­ná hygiena může napomáhat šíření viru. Požaduje znovuobnov­ení trestu smrti a absolutní zákaz potratů. Ženy, které by ho přesto podstoupil­y, navrhuje potrestat odstranění­m vaječníků. Přísný postih navrhuje i pro pedofily, a to v podobě chemické kastrace.

Zejména u starší generace budil Ventura vzpomínky na období vojenské diktatury. Do voleb v roce 2019 šel třeba se sloganem „Bůh, vlast, rodina, práce“, což bylo i heslo diktátora Antónia Salazara.

Nedělní úspěch bere jako mezikrok k vítězství. Je přesvědčen, že se dostaví velmi brzy. „Buď za půl roku, nebo do jednoho či dvou let,“prohlásil.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ??
FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia