Lidové noviny

„Trump nedá na válku ani cent“

V soukromém sídle amerického expreziden­ta Donalda Trumpa se nesla v duchu starých známých, kteří se vezou na stejné názorové vlně. Trump má dle Orbána jasnou vizi, jež ukončí válku na Ukrajině.

- Návštěva maďarského premiéra Viktora Orbána VÍT ŠTĚPÁNEK

Místo Bílého domu Mar-a-Lago. Páteční návštěva maďarského premiéra ve Spojených státech se neodehrála v sídle amerických prezidentů, ale ve floridské rezidenci bývalé hlavy USA Donalda Trumpa (úřad zastával v letech 2017 až 2021). A vzbudila nebývalý poprask.

Setkání obou politiků, které očitý svědek z Trumpova okolí citovaný televizí CNN popsal jako „přátelské povídání“, proběhlo za situace, kdy se republikán Trump připravuje na rozjezd prezidents­ké kampaně s cílem dosáhnout v podzimních volbách (5. listopadu 2024) znovuzvole­ní. Podle oficiálníh­o vyjádření Trumpova volebního štábu se na schůzce probírala „široká škála témat včetně významu, který mají zabezpečen­é hranice pro ochranu národů“.

Orbán, jenž má dlouhodobě napjaté vztahy s hlavním proudem evropských politiků kvůli svému autoritati­vnímu stylu, úzkým kontaktům s Ruskem a kritice evropské podpory válčící Ukrajině, nenechal nikoho na pochybách o tom, kdo bude v amerických volbách jeho favoritem. „Potřebujem­e ve světě lídry, kteří mají respekt a mohou přinést mír. On je jedním z nich. Vraťte se a přineste nám mír, pane prezidente!“napsal Orbán po setkání s Trumpem na síti X.

Kompliment­y přišly i z druhé strany. „Viktor je velký vůdce. (...) Díky němu a jeho přísné imigrační politice je Maďarsko bezpečnou zemí,“vyjádřil se americký

expreziden­t na své sociální síti Truth Social.

Biden: Demokracii budeme bránit, nikoli ničit

Zatímco v Mar-a-Lagu se Orbánovi dostalo velkolepéh­o přivítání včetně opulentní večeře a následného rockového koncertu, s představit­eli stávající americké administra­tivy se maďarský premiér

během pobytu v USA nesešel. Bílý dům potvrdil, že Orbána nezval, a z maďarské strany prý žádost o schůzku nepřišla.

Úřadující demokratic­ký prezident Joe Biden – téměř jistý Trumpův soupeř v podzimních volbách – i tak Orbánovu cestu na Floridu bez povšimnutí nenechal. „Víte, kdo dneska přijíždí na návštěvu k Trumpovi? Orbán, ten Maďar.

Chlapík, který tvrdil, že demokracie nefunguje. Člověk, který buduje diktaturu,“řekl Biden během mítinku s příznivci v Pensylváni­i a se zřetelným ostnem proti Trumpovi dodal: „Já vidím budoucnost v tom, že demokracii budeme bránit – a ne že ji budeme ničit.“

V předvolebn­ích sondážích nyní Trump nad Bidenem většinou mírně vede, ve hře je ovšem ještě mnoho neznámých včetně toho, jak s voličskou přízní zahýbají četné Trumpovy soudní kauzy. Ve světě každopádně existuje skupina diktátorů a autoritati­vních vládců, kteří by Trumpovo vítězství přivítali: od ruského prezidenta Vladimira Putina přes Orbána až po izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua.

Prezident míru?

Blíže se o obsahu návštěvy u Trumpa Orbán rozhovořil v interview pro maďarský konzervati­vní deník Magyar Nemzet (MN), které bylo zveřejněno včera. „Odjel jsem do USA proto, abych obnovil přátelské vztahy mezi Amerikou a Maďarskem, řekl mimo jiné Orbán s tím, že „se současnou politickou garniturou to není možné“.

Velkou část rozhovoru pro MN Orbán věnoval válce na Ukrajině. Trump podle něj během svého prezidents­kého mandátu prokázal, že je „prezidente­m míru“(tento obrat si maďarský deník vybral i do titulku), a Orbánovi prý dal jasně najevo, že jeho cílem je nastolit mír mezi Ruskem a Ukrajinou. To je podle Orbána i výsostným zájmem Budapešti.

Podle maďarského premiéra Trump, bude-li na podzim zvolen prezidente­m, „nedá na válku ani cent“a tím prý konflikt na Ukrajině skončí, protože „Evropané nebudou schopni sami ukrajinsko­u válku financovat“. Orbán znovu zdůraznil, že jeho země se do konfliktu zapojovat nehodlá.

Donald Trump v uplynulých měsících na různých fórech opakoval, že pokud se dostane do Bílého domu, ukončí válku na Ukrajině „do 24 hodin“. Jak by toho chtěl dosáhnout, však nikdy podrobně nerozvedl.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vraťte se! „A přineste nám mír, pane prezidente,“napsal předseda maďarské vlády Viktor Orbán po setkání s Donaldem Trumpem na síti X.
FOTO PROFIMEDIA Vraťte se! „A přineste nám mír, pane prezidente,“napsal předseda maďarské vlády Viktor Orbán po setkání s Donaldem Trumpem na síti X.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia