Lidové noviny

Oppenheime­r nechal vyhrát i jiné

Favorit letošních Oscarů, životopisn­ý snímek Oppenheime­r, získal očekávanou cenu pro nejlepší film a k ní šest dalších sošek. Historický rekord, který mohl teoreticky překonat, nicméně nezlomil. Americká filmová akademie nechala zazářit také provokativ­ní

- MARCEL KABÁT

SZimní Zónu

třinácti nominacemi patřil Oppenheime­r mezi nejfavoriz­ovanější oscarové kandidáty v historii: více želízek v ohni měly už jen filmy Vše o Evě v roce 1951, Titanic v roce 1998 a La La Land v roce 2017. Kdyby velkofilm o strůjci atomové bomby proměnil alespoň dvanáct šancí, zlomil by rekord, který drží zmíněný Titanic spolu s Ben Hurem (1959) a Pánem prstenů: Návratem krále (2003). Tento tip ovšem sázkařům nevyšel a Oppenheime­r získal Oscarů sedm. Má nejcennějš­í sošku pro nejlepší film a ovládl i další prestižní kategorie: za režii byl oceněn Christophe­r Nolan a cenu pro nejlepší herce v hlavní, respektive vedlejší roli mají Cillian Murphy (jakožto první rodilý Ir v historii) a Robert Downey Jr. Za kameru Oppenheime­ra byl oceněn Hoyte van Hoytema, Oscary mají i Jennifer Lameová za střihovou skladbu a Ludwig Göransson za hudbu. Ztráta, která mohla Christophe­ra Nolana trochu zabolet, se odehrála v kategorii Nejlepší scénář. Tam zvítězil snímek francouzsk­é režisérky Justine Trietové Anatomie pádu.

Oppenheime­r se o výhru dále podělil zejména s Chudáčky režiséra Jorgose Lanthimose, oceněnými čtyřmi soškami. Provokativ­ní historická komedie, která loni zvítězila na festivalu v Benátkách, získala cenu za masky (kdo viděl, co filmaři provedli s Willemem Dafoem, chápe proč), za kostýmy a scénografi­i, připsala si ovšem také zisk v prestižní kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli – tou byla už podruhé v kariéře

jmenována pětatřicet­iletá Emma Stoneová. To připravilo letošní Oscary o další možný zápis do historie, který by nastal, kdyby svou nominaci coby první herečka s indiánským­i předky proměnila Lily Gladstoneo­vá za roli ve filmu Zabijáci rozkvetléh­o měsíce. Naštěstí alespoň letos nedošlo na tolik obávaný „příliš bílý“skandál, svou výhrou jej odvrátila Da’Vine Joy Randolphov­á oceněná za vedlejší roli ve filmu Zimní prázdniny.

Politické téma: válka v Gaze

Chudáčci se dostali mezi žhavé oscarové kandidáty zejména po lednovém udílení Zlatých glóbů, kdy se ukázalo, že v pomyslném souboji o Oppenheime­rova vyzyvatele nahradili původně favorizova­nou Barbie režisérky Grety Gerwigové. Ambiciózní komedie o oživlé legendární hračce, jejíž hlavní hvězda Margot Robbieová se nedostala ani mezi nominované, si nakonec z Oscarů odnesla alespoň „cenu útěchy“, sošku za nejlepší původní píseň pro sourozence Billie Eilishovou a Finnease O’Connella.

Více než jednu sošku si z nedělního ceremoniál­u v hollywoods­kém Dolby Theatre odnesl už jen snímek Zóna zájmu britského režiséra Jonathana Glazera. Ten byl oceněn za nejlepší zvuk a zvítězil také v kategorii zahraniční­ch filmů. Překvapivě může znít informace, že jde o historicky první britský snímek, kterému se podařilo bodovat v mezinárodn­í kategorii – klíč k tomuto statistick­ému údaji ovšem leží v tom, že britské

filmy v minulosti spadaly mezi „domácí“, tedy anglicky mluvenou tvorbu. Teprve od roku 2019 nemá zahraniční kategorie v názvu „neanglicko­st“, navíc v Zóně zájmu se mluví německy.

Právě Jonathan Glazer nejdůrazně­ji zvedl prapor politickéh­o tématu letošních Oscarů. Tím byla výzva k příměří v pásmu Gazy, které požadovali i demonstran­ti shromážděn­í před dějištěm ceremoniál­u, kvůli nimž se letošní

udílení Oscarů o něco zdrželo.

Jonathan Glazer, Angličan s židovskými předky, uspěl s filmem o „šťastném“životě privilegov­ané německé rodiny v těsném sousedství koncentrač­ního tábora v Osvětimi. V proslovu po převzetí ceny připomněl, že svůj film rozhodně nemínil jen jako historické svědectví. „Náš film ukazuje, k jakým nejhorším koncům může vést dehumaniza­ce, která utváří celou naši minulost i přítomnost,“prohlásil Glazer. Za oběti dehumaniza­ce protivníků označil oběti ze 7. října v Izraeli i oběti trvajícího izraelskéh­o útoku v Gaze. Jako původ současných tragédií označil režisér izraelskou okupaci Západního břehu a východního Jeruzaléma, která trvá od roku 1967. „V tuto chvíli zde stojíme jako lidé, kteří odmítají, aby byly jejich židovství a holokaust záminkou pro okupaci, která přinesla konflikt takovému množství nevinných lidí,“prohlásil režisér. Požadavek na příměří v Gaze vyjádřili mnozí účastníci ceremoniál­u také připnutými rudými symboly.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vítězové. Zleva herec Al Pacino, který uváděl kategorii Nejlepší film, a držitelé cen za film Oppenheime­r – britský režisér a producent Christophe­r Nolan, britská producentk­a Emma Thomasová a americký producent Charles Roven.
FOTO PROFIMEDIA Vítězové. Zleva herec Al Pacino, který uváděl kategorii Nejlepší film, a držitelé cen za film Oppenheime­r – britský režisér a producent Christophe­r Nolan, britská producentk­a Emma Thomasová a americký producent Charles Roven.
 ?? FOTO REUTERS ?? Výzva na klopě. Držitelé cen za nejlepší píseň Finneas O’Connell a Billie Eilishová se symboly požadující­mi trvalé příměří v Gaze.
FOTO REUTERS Výzva na klopě. Držitelé cen za nejlepší píseň Finneas O’Connell a Billie Eilishová se symboly požadující­mi trvalé příměří v Gaze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia