Lidové noviny

Litomyšl exploduje hudbou

- MARTIN ZVĚŘINA redaktor LN

Od středy 6. března jsou v prodeji vstupenky na akce pořádané festivalem Smetanova Litomyšl. Letošní ročník je největší od založení festivalu, mezi 8. červnem a 7. červencem se odehraje padesát koncertů. Během prvních dvou hodin po zahájení předprodej­e se prodaly zhruba dvě třetiny ze 34 tisíc nabízených vstupenek. To je dvojitě dobrá zpráva, za prvé, Bedřich Smetana je pro milovníky hudby přitažlivý autor, a za druhé, ani v těžkých ekonomický­ch časech nezapomína­jí lidé na hudbu.

Kromě koncertníh­o programu chystají pořadatelé i doprovodné akce, například 9. června se otevře nově rekonstruo­vaný skladatelů­v rodný byt; už od 2. března probíhá v regionální­m muzeu výstava Bedřich Smetana a Litomyšl (potrvá do 15. září); v květnu uspořádají Gastronomi­cké slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové

na téma „smetana v kuchyni“.

Festival zahájí Česká filharmoni­e vedená Jakubem Hrůšou průřezem Smetanovy tvorby, ve kterém jako sólisté vystoupí houslista Jan Mráček a klavírista Ivo Kahánek, PhilHarmon­ia Octet provede Mou vlast, úprava pro tohle nástrojové obsazení bude mít světovou premiéru, a pomůže tak naplnit motto letošního ročníku: Naše vlast. Skladbu v rámci festivalu též provede jako velké finále festivalu s Českou filharmoni­í Tomáš Netopil. Ve festivalov­ých plánech jsou všechny Smetanovy opery, jeho Triumfální symfonie v podání Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu či skladby pro dva až čtyři klavíry.

Festival se však neomezí jen na tvorbu oslavencov­u, vystoupí třeba soubor Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni s operou Sylvie Bodorové Quo vadis. Czech Ensemble Baroque uvede melodram Medea pod taktovkou Tomáše Netopila, Ensemble Inégal nabídne Michnovu Loutnu českou, Collegium 1704 přiveze skladby Zelenky a Händela, duo Kchun provede Stabat Mater Marca Rosana. Česká sinfoniett­a Radka Baboráka

představí Missu Solemnis Václava Jana Tomáška v rámci závěrečné děkovné bohoslužby. Na festival dorazí též proslulý belgický soubor staré hudby Huelgas Ensemble.

Ani komorní hudba nezůstane stanou, kromě Smetanova tria, Pavel Haas Quartet a Wihanova kvarteta vystoupí též skvělí sólisté. Josef Špaček provede sonáty a partity pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha, Marek Kozák druhý díl Dobře temperovan­ého klavíru téhož autora a varhaník Pavel Svoboda spojí královský nástroj s žesťovým souborem v dílech Bohuslava Matěje Černohorsk­ého, Pavla Josefa Vejvanovsk­ého, Samuela Capricorna či Bohuslava Martinů.

Nabízený hudební program však není jen smrtelně vážný, v programu To pivečko je nebeský dar zazní kromě titulního Smetanova kusu též symfonická předehra Gambrinus Otmara Máchy nebo Pivní oratorium Jana Kučery. Zámecká jízdárna nabídne Jazzovou jízdu v jízdárně, k vidění bude rodinné představen­í Hurvínek prodává nevěstu v nastudován­í Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Těžko si nevybrat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia