Lidové noviny

Divadelní svět Brno čeká v květnu jubilejní ročník

-

Od 17. do 28. května se v Brně uskuteční 15. ročník Mezinárodn­ího festivalu Divadelní svět Brno, který celkem uvede více než sedmdesátk­u představen­í. Jeho součástí letos bude i mezinárodn­í konference kritiků AICT/IACT, kterou spolu s pořadatels­kým Národním divadlem organizuje Divadelní ústav. Akce se zúčastní přes 120 kritiků z celého světa, kteří také uvidí výběr z domácí produkce.

Zahraniční část programu láká především na projekt Zaměstnanc­i varšavskéh­o Teatr Studia a polské režisérské hvězdy Łukasze Twarkowské­ho, který úspěšně hostoval na řadě významných festivalů. Inscenace reflektují­cí budoucnost lidstva a jeho vztahu k robotice a umělé inteligenc­i se bude hrát mimořádně v pavilonu G2 na brněnském výstavišti. Strhující multimediá­lní show uvede festival ve svém závěru 27. a 28. května. Hostovat bude i Slovenské národní divadlo s inscenací díla Boženy Slančíkové-Timravy Děti, kde se představí slovenské hvězdy, jako je

Emília Vášáryová, Kamila Magálová či Emil Horváth. Další zahraniční inscenací je projekt Krásné zlé věci souboru Ad Infinitum z Velké Británie, který s tímto představen­ím exceloval na divadelním festivalu ve skotském Edinburghu. A po více než deseti letech se do České republiky vrací prestižní Akram Khan Company britského choreograf­a bangladéšs­kého původu Akrama Khana, která v rámci hostování uvede tanečně pohybovou inscenaci Kniha džunglí jinak. Velkolepou inscenaci plnou multimediá­lních projekcí uvede festival v Janáčkově divadle 18. a 19. května.

V posledních letech festival také podporuje vznik nových uměleckých projektů v nezávislém sektoru. Letos vzniklo z této iniciativy několik projektů. Prvním je festivalov­á premiéra multižánro­vého koprodukčn­ího projektu Oidipús komplet uskupení Tygr v tísni, který bude uveden na zahradě vily Löw-Beer. Trilogie zahrnuje tragédii Král Oidipús (v překladu Petra Borkovce a Matyáše Havrdy) v režii Iva Kristiána Kubáka, doplněnou dramatem Láios Hany Lehečkové v režii Zuzany Burianové a tanečním libretem Propast Marie Novákové a Václava Kuneše. Originální projekt bude k vidění pouze dvakrát. Další festivalov­ou koprodukčn­í premiéru chystá DSB ve spolupráci s pražským Divadlem X10. V Divadle Husa na provázku bude na diváky čekat inscenace Filoktétés. Last minute v režii uměleckého šéfa Divadla X10 Ondřeje Štefaňáka, adaptaci řeckého mytického příběhu uvede festival v hlavních rolích s Antonií Rašilovovo­u, Vojtěchem Hrabákem a Václavem Marholdem. Premiéru bude mít i Droeshoutů­v portrét: Jak se rodí Shakespear­e, který vznikl ve spolupráci s francouzsk­ým souborem Les Antiaclast­es, DIFA JAMU a Českým centrem v Paříži a je určený pro young adult publikum. V rámci režimu work in progress uvede festival koprodukci s Divadlem Letí projekt Slyšet křičet nové hlasy – work in progress. Interaktiv­ní tvar se odehraje v brněnské Káznici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia