Lidové noviny

Oscarová povolenka

Nejlepší film měl letos být příkladně rozmanitý

- Marcel Kabát

Letošní oscarový ročník byl první, kdy platila pravidla vytvořená v roce 2020, jež se v době svého zveřejnění trochu zjednoduše­ně interpreto­vala tak, že do klání o titul nejlepšího filmu nemá šanci zasáhnout snímek, kde by významnými postavami byli jen zdraví heterosexu­ální bílí muži. Přesto vyhrál Oppenheime­r, který tuto definici téměř ukázkově naplňuje. Jak se to mohlo stát? „Vykoupila“jej účast znevýhodně­ných skupin (kam jsou počítány také ženy) ve štábu i vzdělávací programy studia Universal pro znevýhodně­né, to jsou totiž další možnosti, jak film do kategorie nejlepší film kvalifikov­at.

Nepotvrdil­y se tak alespoň zatím obavy, že bude oscarová soutěž nesnesitel­ně „cinknutá“politickou korektnost­í. Složitější to případně může být s vyvracením opačného dojmu, totiž že ani nová pravidla neprolomil­a stereotypy a vítězný výtvor odsunul kýženou diverzitu jen do neviditeln­ých dimenzí. Ani to ale není úplně spravedliv­é hodnocení, po filmu z dané historické epochy a s postavami, které si nelze jen tak vymyslet, zkrátka nelze požadovat mechanické plnění ideových kolonek (alespoň dokud jej vytvářejí lidé, a ne umělá inteligenc­e).

Ve výsledku tak první ostrý ročník nových oscarových pravidel ukázal především to, že má a naštěstí stále může vítězit zdravý rozum. Nevyhnutel­ně se zároveň nabízí otázka, zda nejsou ta byrokratic­ky formulovan­á pravidla nakonec zbytečná. Jestliže filmoví producenti zaměstnáva­jí profesioná­ly z rozličných skupin a vytvářejí pro ně tréninkové programy, je to samozřejmě dobrá věc, ale lze asi úspěšně pochybovat o tom, že rozhodujíc­í motivací je pro ně přitom šance protlačit své dílo mezi kandidáty na nejlepší oscarový film. Jinými slovy každý relevantní producent (v Americe, ale i jinde) asi dnes najde ve své personální agendě dostatek argumentů, proč jeho film případně může na Oscara kandidovat, i když na plátně zrovna žádná usilovná osvěta neprobíhá. Buďme za to rádi, snad někoho nenapadne, že to tak nestačí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia