Lidové noviny

Lágry a rekreace, to jde k sobě

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Krušné hory jako turistická oblast nebyly po listopadu 1989 pro developery moc zajímavé, vrhli se na Krkonoše, a k jejich nejvyššímu vrcholu Klínovci se přesunuli relativně pozdě. A tak tu asi před deseti lety vznikly nové sedačkové lanovky s větší kapacitou a široké sjezdovky. Nešlo to sice hladce, ale kdo zlobil, tomu něco shořelo, a byl pokoj. Jenže Klínovec se tím pochopitel­ně nezvětšil a naddimenzo­vané kapacity vleků zahustily kopec za snesitelno­u mez. Koho baví stát fronty a kličkovat na narvaném svahu, a to ještě skoro bez sněhu a za značný obolos, ten si užije.

To ale nestačilo a přišel nápad se „stezkou v oblacích“vedle vrcholu Klínovce. To je jeden z nejodporně­jších způsobů turistické exploatace hor, který je v přímém rozporu se současnou filozofií ochrany přírody a klimatu, návratu k přirozeným formám koexistenc­e člověka a krajiny.

Demagogick­é argumenty

Zmíněný záměr se objevil v předcovido­vé době, ale nesetkal se s nadšením místních a proti jeho výstavbě vznikla petice. Odmítavé stanovisko nakonec potvrdilo i místní referendum. Jáchymovšt­í stavbu a podstoupen­í příslušnýc­h pozemků odmítli, nenechali se obalamutit rétorikou investora, který se hájil tím, že projekt nepatrně posunul od vrcholu Klínovce a sedmdesáti­metrovou výšku snížil na padesát. Argumenty, že tato atrakce pomůže rozvoji lokality, oživí turistický ruch, a tudíž přinese pracovní místa a výdělky, byly zrovna tak demagogick­é, jako že padesátime­trový kolos už vadit nemůže. Jediní, komu by se zvedly výdělky, by byli jeho provozovat­elé a majitelé klínovecké­ho areálu. Investor ještě chvíli „šouklil“ve spolupráci s radnicí, ale přišel covid a všichni měli jiné starosti, projekt definitivn­ě padl.

Ale hoši podobného ražení jsou vždy připraveni vymyslet něco nového, před časem přišli s projektem pěti sedmipatro­vých apartmánov­ých domů pro cirka 1100 lidí a další sjezdovkou, kvůli níž se bude kácet les, a obrovským parkoviště­m. A to jen pár minut od Jáchymova na místě bývalého lágru Bratrství, kde pracovali političtí vězni v nelidských podmínkách. Asi by to nemělo překvapit, jelikož likvidace lágrů kolem Jáchymova byla od skončení jejich provozu minulým režimem plánovitě řízená. Stopy po zvůli a teroru byly smazávány vojenskými stavbami, sportovišt­i a rekreačním­i objekty a i příroda si brala své území zpět. Kousek za abertamsko­u zatáčkou stál jeden z nejhorších lágrů Barbora/Vršek, na jeho místě je dnes z budovy velitelstv­í penzion, vždy když jedu kolem, nechápu, jak se tam může někdo rekreovat.

Takže nic nového pod sluncem. Jenže v tomto novém případě je zarážející, jakým způsobem investor své zájmy prosazuje a jak mu radnice jde na ruku. Ta před šesti lety podepsala smlouvu o smlouvě budoucí na prodej pozemků, kde se má stavět, mezitím se ale zastupitel­stvo vyměnilo a výstavbu rozporoval­o. Jenže v zastupitel­stvu došlo ke sporu a poté, co jedna z jeho členek přešla k opozici, vedení města se vyměnilo. Prý zjistila, že apartmány zajistí Jáchymovu rozvoj a také odstoupení od smluv by město těžko zaplatilo.

Cynický přístup k paměti regionu

Předchozí starosta ještě inicioval referendum, v němž se drtivá většina účastníků vyslovila proti výstavbě, jenže jich přišlo málo, a tak je neplatné. Nová radnice chce stavět, i když je s tím spojena řada nejasností včetně nevýhodné ceny pozemků nebo ceny komunikace k apartmánům, kterou investor má opravit (a také ji potřebuje), ale město za ni zaplatí horentní sumu.

Kromě až cynického přístupu k paměti regionu a přírodě je výstavba satelitu pro 1100 lidí přechodně pobývající­ch vedle města, které má dnes sotva 2400 stálých obyvatel, úplná zhůvěřilos­t. Navíc dnes, kdy jsou stále problémy se sněhem, se dá očekávat, že komplex nakonec bude v lepším případě poloprázdn­ý a žádné peníze to obci nepřinese, natož pracovní místa. Takže u Jáchymova bude stát komplex pro lyžaře, ale jeho historické centrum bude dál zčásti vypadat, jako by tam druhá světová válka skončila před měsícem. To opravdu vyjadřuje zájmy a potřeby lidí, kteří tu žijí?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia