Lidové noviny

Fiala, Fico a František

Ocitli jsme se v dobách pragmatick­ého hledání a udržení spojenců

- JOSEF MLEJNEK jr. politolog

Po nástupu nové slovenské vlády Roberta Fica a výrocích nejen samotného premiéra, ale též řady činitelů jeho politickéh­o tábora na adresu ruské agrese vůči Ukrajině si asi mnozí Češi oddechli, že se Českoslove­nsko rozpadlo už před více než třiceti lety. Představa, jak se současná vládnoucí pětikoalic­e a Ficova sestava shodnou na správě federálníh­o státu, je naprosto iluzorní.

Obě země jsou však v NATO, v Evropské unii, ba v schengensk­ém prostoru, neboli faktická hranice mezi nimi neexistuje. A společně s Polskem a Maďarskem vytvářejí visegrádsk­ou čtyřku, byť nyní, právě kvůli Ukrajině, fakticky zablokovan­ou.

Symbolické utrum

Rozpadu federace dnes opravdu litují pouze nemnozí. Nicméně od roku 1993 se zároveň zrodila tradice zvláštních, nadstandar­dních česko-slovenskýc­h vztahů. Stala se skoro až posvátnou krávou, kterou český premiér Petr Fiala – dle početného zástupu kritiků – nyní neurvale zahnal z lučin, kde hučí voda, a ze sadu, kde skví se jara květ, do obyčejného chlíva a rázně za ní zabouchl vrata. Zrušil totiž plánované společné zasedání svého a slovenskéh­o kabinetu s poukazem na příliš rozdílné pohledy na válku na Ukrajině.

Nad Strakovou akademií se poté ale zablýskalo a hromy divo zabily, a to i díky domácí bouřkové frontě. Proti Fialovi se ostře vymezila parlamentn­í i mimoparlam­entní opozice a též Václav Klaus.

Český premiér si určitě přeje co nejlepší česko-slovenské vztahy. Nicméně jízda na vládním tandemu představuj­e mimořádný formát, spíše symbolický, jenž svědčí o skutečně skvělém souzvuku mezi dotyčnými státy. Aktuálně však mají k harmonii hodně daleko. Natolik daleko, že nadstandar­dní formát společného zasedání vládních kabinetů se prostě zhroutil do propasti, nedokázal ji už překlenout. Samozřejmě, nejprve se tak asi stalo v nitru Petra Fialy. A mnozí mu tudíž namítají, že to měl prostě překousnou­t, poněvadž politika je o symbolech a suspendace, jakkoliv dočasná, jednoho z těch nejvýznamn­ějších může mít fatální dopady na obecnou úroveň česko-slovenskýc­h vztahů.

Fiala však symbolicko­u rovinu politiky patrně posoudil i z opačné perspektiv­y – zasedání se slovenským kabinetem by přece automatick­y nějak legitimizo­valo postoje slovenskéh­o premiéra k Rusku a k válce na Ukrajině. A navíc, co by se na takovém zasedání dělo, co vše by se tam mohlo stát? Jak by ho Robert Fico předtím i poté prezentova­l? Pronášel by zase něco o řádění ukrajinský­ch neonacistů či o Evropské unii, jež prý podporuje vzájemné zabíjení se Slovanů? Nenabídla by třeba slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičov­á české vládě participac­i na rozvoji kulturní spolupráce s Ruskem a Běloruskem, kterou po nástupu do funkce obnovila? Zkrátka nezůstala by po takové seanci jen další hromada výroků nebo gest, od nichž by se česká strana musela distancova­t? Ne, celá situace neměla jednoznačn­ě správné řešení.

O víkendu pak globální mediální scénu rozvířila zpráva, že papež František vyzývá Ukrajinu k odvaze vyvěsit bílou vlajku a začít jednat, poněvadž by měla uznat, že prohrává a další pokusy o ozbrojený odpor jen prohlubují utrpení. Vatikán si tak patrně testoval možné ohlasy na papežův zatím neodvysíla­ný rozhovor pro švýcarskou televizní stanici, a poněvadž test vyvolal velmi kritickou odezvu, posléze začal problemati­cké výroky „žehlit“– papež prý chtěl pouze vyzvat k mírovým jednáním.

Států, s nimiž by Česko našlo společnou notu v názorech na demokracii, právní stát i zahraniční politiku, spíše ubývá

S Vatikánem se nerozejdem­e

Nicméně i ve srovnání s korigovaný­m Františkem Fico s Orbánem v rolích zlosynů poněkud blednou. Vždyť papež nyní Ukrajincům výslovně vzkazuje: „Nestyďte se vyjednávat, než bude hůř.“Jak zareaguje česká vláda? Odvolá českého velvyslanc­e u Svatého stolce do Prahy ke konzultací­m, pozve si toho vatikánské­ho do Černínskéh­o paláce na kobereček? A co katolík Fiala? Vystoupí z církve?

Ne, vůči papežovi české orgány patrně zaujmou pragmatick­é mlčení. Ostatně, společné zasedání české vlády s nejvyšším představit­elem katolické církve a římskou kurií na programu naštěstí nebylo.

Ale jak to tedy je? Co si počít, jaký přístup vlastně označit za vhodný? Zejména v tak těžké době, jako je ta naše, lze jasnou odpověď nalézt jen velmi obtížně. Každopádně se ukazuje, že ruská agrese proti Ukrajině skoro až brutálně přepisuje, ba spíše přeorává dosavadní systémy hodnot, názorové proudy i spojenectv­í. Nejen v politice.

Států, s nimiž by Česká republika našla společnou notu v názorech na demokracii, právní stát i zahraniční politiku, spíše ubývá. V hodnocení ruské agrese vůči Ukrajině k nim kromě Maďarska a čerstvě Slovenska již dlouhodobě nepatří ani Vatikán.

Pro českou zahraniční politiku z toho plyne nutnost aplikace dosud nevídaných dávek pragmatism­u neboli zvýšená odvaha i ochota jednat se zeměmi, které by se donedávna coby „toxické“ocitly na černé listině a v ostrakizač­ním koutě. Byť osobně soudím, že zrovna odpískání společného zasedání české a slovenské vlády znamenalo adekvátní reakci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia