Lidové noviny

Na cestě k rovnosti žen a mužů

- HELENA DALLIOVÁ komisařka EU pro rovnost

Brzy se budou konat volby do Evropského parlamentu. Jde o příležitos­t zamyslet se a rozhodnout o směřování EU v nadcházejí­cích letech. Každý hlas, který evropští občané odevzdají, má moc utvářet budoucnost naší Unie.

Abychom dosáhli genderové rovnosti, musíme odstranit přetrvávaj­ící rozdíly a stereotypy, jež brání ženám a dívkám vést naplňující život podle vlastních představ. Genderové rozdíly tu však stále jsou: v očekávání, kdo bude pečovat o blízké, coby diskrimina­ce v přístupu k zaměstnání, zboží a službám. A v podobě násilí, jež větší měrou hrozí ženám a dívkám. Ženy mají omezenější možnosti volby, jsou nadměrně zatíženy neplacenou péčí o své blízké a nedostateč­ně zastoupeny v politickýc­h a vedoucích pozicích. Tím jsou znevýhodně­ny nejen ony, ale celá naše společnost a Unie jako celek.

Jmenování Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise vyslalo Evropě důležitý politický signál. Díky ní se rovnost žen a mužů stala prioritou Komise. To se odrazilo v genderově vyváženém sboru komisařů a vůbec poprvé vznikl post komisaře/komisařky pro rovnost.

Máme-li dosáhnout trvalé změny, musíme se zabývat všemi aspekty života, včetně toho, jak naše společnost rozhoduje, kdo co má nebo musí dělat. Jde o vytvoření prostředí, které ženám a dívkám umožní, aby se rozvíjely a dosahovaly vynikající­ch výsledků.

Posílení postavení žen

Ochrana žen a dívek před násilím je nanejvýš důležitá. Během svého funkčního období jsem proto této oblasti věnovala značnou pozornost. Jednak prostředni­ctvím ratifikace Istanbulsk­é úmluvy, jednak předložení­m nedávno schválenýc­h zvláštních právních předpisů. Poprvé budou ženy v celé Evropě, bez ohledu na prostředí, ze kterého pocházejí, původ nebo bydliště, těžit ze společných minimálníc­h norem po celé Evropské unii.

Nová směrnice požaduje po členských státech, aby zajistily, že oznamování trestných činů násilí vůči ženám a hlášení domácího násilí bude bezpečné, jednodušší a bude zohledňova­t genderové aspekty. Směrnice rovněž stanoví normy, jak násilí předcházet: nejen stíháním pachatelů, ale také prostředni­ctvím vzdělávání a zvyšováním celkové informovan­osti, poskytován­ím ochrany a podpory obětem a podobně. Směrnice rovněž klasifikuj­e jako samostatné trestné činy mrzačení ženských pohlavních orgánů, nucené sňatky a kybernetic­ké násilí.

Ve všech státech EU vykonávají neplacenou péči o blízké a domácí povinnosti převážně ženy. To má negativní dopad na zapojení do placené práce. Protože ekonomická činnost a nezávislos­t žen je podmíněna dostupnost­í struktur, které umožňují dostát profesním povinnoste­m bez rezignace na osobní volby, usilovali jsme o změnu. Abychom zlepšili rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob, zajistili jsme deset dnů placené otcovské dovolené a dva měsíce nepřenosné rodičovské dovolené. A zavedli jsme opatření, aby kvalitní péče o děti byla obecně dostupnějš­í a cenově přijatelně­jší.

Dále jsme přijali několik iniciativ, aby došlo k posílení ekonomické­ho postavení žen, ženy se mohly rozvíjet a rovným dílem přispívat k ekonomice. Například byla zavedena nová pravidla týkající se platové transparen­tnosti, jež mají uvést do praxe zásadu stejné odměny mužů a žen za stejnou nebo rovnocenno­u práci. Díky novým pravidlům týkajícím se rovnoměrné­ho zastoupení mužů a žen v řídících a dozorčích orgánech společnost­í by do roku 2026 měla být viditelněj­ší dosud méně zastoupená skupina.

Volby do Evropského parlamentu se blíží. Já se však domnívám, že se musíme dívat dál a aktivně usilovat o to, aby se evropské ženy bez ohledu na osobní charakteri­stiky mohly rozvíjet, mohly zastávat vedoucí pozice a žít bez hrozby násilí.

Využijme vzpomínku na letošní Mezinárodn­í den žen jako příležitos­t pro větší nasazení ve prospěch budoucnost­i, v níž bude rovnost žen a mužů přirozeně spjata se samou podstatou naší společnost­i.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia