Lidové noviny

Překračová­ní linií. Padne i ta poslední?

- MIROSLAV HUDEC Autor je psycholog a publicista

Společnost je neklidná. U nás, v Evropě, v celém světě. Napětí by se dalo krájet. Mimochodem, ten posledních několik roků tolik propíraný nárůst množství psychickýc­h problémů u dětí a dalších zranitelný­ch sociálních skupin může v tomto kontextu být i varovným hlasem oněch příslovečn­ých kanárků v dole. Ti nemusí příliš rozumět tomu, co se děje, ale dokážou vycítit nebezpečí a ohrožení.

Sice se snažíme předstírat, že věci jdou svými obvyklými cestami, že vždy se ve světě něco dělo, že není třeba se znepokojov­at. Ale je stále těžší tomu uvěřit, když co chvíli někde zahřmí a za blízkým obzorem neustává blýskavice. Ukrajina, Blízký východ, Írán, Severní Korea, Tchaj-wan…

Pomalu se vyhraňují protistojí­cí bloky. A nejen mezi státy, také uvnitř většiny z nich. V reakci na globální klimatické změny ohrožující civilizaci vznikl v Evropě Green Deal, který inspiroval i řadu zemí mimoevrops­kých. Zvolna se tak rodí nová světová ekonomika, mění se pořadí důležitost­i základních hodnot. Sice se stále ještě hovoří o potřebě ekonomické­ho růstu a kontinuáln­ího zvyšování (materiální) životní úrovně, ale viditelně také sílí snahy nedopustit, aby to bylo na úkor základních podmínek pro přežití lidské civilizace.

Blýskavice a hřmění

Ovšem zároveň to vyvolává prudkou odmítavou reakci, jakousi neuroticko­u obranu těch, kdo se změnami cítí ohroženi. Potřeba obrany tradičních hodnot, někdy i hodně nejasně definovaný­ch, se skloňuje ve všech pádech. Shodnou se v tom Putin, Trump, Fico, Orbán, Le Penová a mnozí další, všichni mluvčí a představit­elé silných a vlivných skupin odporu proti změnám ve světě. Nejnovější­m příkladem takového odporu jsou zemědělské demonstrac­e napříč Evropou, které mají sílu podstatným způsobem změnit politiku Evropské unie. Otázka je, jakým směrem a zda prospěch malé skupiny nebude znamenat mnohem větší škodu pro všechny ostatní. Někde už se blýskavice a hřmění změnily v bouři, ta nejnebezpe­čnější zuří už dva roky na Ukrajině. Napadení Ukrajiny Ruskem je jistě způsobem naplňování imperiální­ch ambicí Ruska, jistě že je i geopolitic­kým střetem s NATO a Evropskou unií. Ale zdaleka nejen tím.

Jeho nebezpečí spočívá v tom, že více než jiné hrozí přerůst v celoevrops­ký, neřkuli celosvětov­ý konflikt. Právě i proto, že se v celém světě nahromadil­y zmíněné rozpory a na smír mezi protivnými stranami to nevypadá. Samou logikou války Ruska proti Ukrajině, která velí jedné i druhé straně za žádnou cenu nedopustit porážku, jsou postupně překračová­ny mnohé linie, které ještě včera byly považovány za nepřekroči­telné. Ať už se to týkalo účinnosti zbraní dodávaných Ukrajině, či míry zapojení států protiputin­ovské koalice do této války.

Teď hrozí, že by mohla být překročena linie poslední. Na pařížském jednání o pomoci Ukrajině nevyloučil francouzsk­ý prezident Macron vyslání jednotek NATO na Ukrajinu. Nevíme, jestli je to jen drsné varování Putinovi před dalším postupem na Ukrajině, nebo jestli se o této možnosti vážně uvažuje. V každém případě udeřilo už velmi blízko a napětí zhoustlo skoro k nesnesení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia