Lidové noviny

Firmy brojí proti plánu snížit ceny léků

-

Velké farmaceuti­cké firmy ve Spojených státech se bouří proti plánu administra­tivy prezidenta Joea Bidena regulovat ceny léků, především těch běžně užívaných seniory. Právní spory si velmi pravděpodo­bně najdou cestu až k nejvyššímu soudu, napsal včera deník The Washington Post (WP). Pro Bidena, který se už v roce 2020 zavázal snížit finanční tlak na Američany vyššího věku, je v sázce mnoho, stejně jako pro budoucí legislativ­u USA – potenciáln­í rozhodnutí nejvyššího soudu by mohlo ovlivnit širší schopnost vlády regulovat ceny léků.

Stěžejním argumentem současné demokratic­ké administra­tivy jsou vysoké ceny. „Američané platí za léky na předpis víc než lidé kdekoliv jinde na světě. To je špatně a se mnou to končí,“řekl Biden minulý týden při svém projevu o stavu Unie.

Biden v rámci zákona o snižování inflace (IRA) v srpnu 2022 představil prvotní seznam deseti léků, o jejichž ceně by vláda měla vyjednávat s výrobci prostředni­ctvím federálníh­o programu zdravotníh­o pojištění Medicare. V programu Medicare je 65 milionů Američanů, z toho 60 procent z nich užívá nějaký lék na předpis a 25 procent bere alespoň čtyři různé léky, uvádí WP. Výzkum veřejného mínění agentury KFF z loňského léta ukázal, že vládní iniciativu podporuje osm z deseti Američanů.

Nejčastěji užívaný lék z dotyčné desítky, který slouží k léčbě a prevenci krevních sraženin a v USA se prodává pod obchodním názvem Eliquis, užívalo mezi červnem 2022 a květnem 2023 přes 3,7 milionu Američanů v rámci programu Medicare, ukazují vládní údaje. Podle letošní studie nadace The Commonweal­th Fund Američané v roce 2021 za dotyčných deset léků platili třikrát až osmkrát více než v Kanadě nebo Japonsku. Například u antidiabet­ika Januvia to však podle studie bylo až desetkrát více než v Německu.

Velké farmaceuti­cké společnost­i Bidenovo opatření označují za protiústav­ní a uvádějí, že by mohlo zapříčinit konec řady léčebných výzkumů, které nyní společnost­i nebudou schopné financovat. Od minulého roku firmy a jejich lobbisté podali devět podnětů k soudům v New Jersey, Ohiu, ve městě Washington­u a v Bidenově rodném Delawaru.

Proti vládnímu opatření se staví i čtyři z největších amerických farmaceuti­ckých firem – Bristol Myers Squibb, Janssen, Novartis a Novo Nordisk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia