Lidové noviny

Inflace se přesunula do služeb

Ceny potravin šly dolů, ale růst cen ve službách zůstává vysoký. Podražily třeba zimní rekreace

- IVANA PEČINKOVÁ

Očekávání analytiků se naplnila. Inflace, jejíž nahoru jdoucí křivka se v lednu prudce stočila směrem dolů, pokračoval­a i v únoru v poklesu a dostala se na rovná dvě procenta. Proti lednu se průměrná hladina spotřebite­lských cen zvýšila o 0,3 procenta.

Statistici ale stejně jako Česká národní banka (ČNB) či analytici upozorňují na to, že ceny služeb na rozdíl od cen zboží pokračoval­y v rychlém růstu. „Vypadá to tak, že se inflace přestěhova­la ze zboží do služeb,“hodnotí hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

„V únoru je zimní sezona v plném proudu a ceny lyžařské rekreace obvykle stoupají. Letošní zima sice za moc nestála, to ale cenám za zimní rekreaci nijak nevadilo. V únoru se ceny dovolených zvýšily o šest procent,“konstatuje hlavní ekonom poradenské společnost­i Deloitte a poradce prezidenta republiky David Marek. Rychlé tempo zdražování služeb bylo patrné i v meziročním srovnání. Nejviditel­něji ve stravování (plus 8,7 procenta), v ubytovacíc­h službách (plus 9,7 procenta) a v oblasti rekreace a kultury (plus 6,7 procenta), výrazným tempem pokračoval také růst cen oblečení a obuvi. Toto zboží bylo na pultech obchodů o 5,8 procenta dražší než v loňském únoru.

Uklidnění potrvá

Hlavní ekonom investiční společnost­i Cyrrus Vít Hradil zdůrazňuje, že módní zboží, rekreace a kultura, stravování či ubytování jsou oblasti, kde se budou ceny uklidňovat ještě několik měsíců. „Přesto považujeme za jisté, že inflační drama z minulých let se ani náhodou nezopakuje a v průměru letošní inflace podle nás míří přibližně na 2,3 procenta,“říká Hradil.

Také šéf sekce měnové České národní banky (ČNB) Petr Král rozlišuje v hodnocení vývoje inflace mezi zbožím a službami. U zboží je snižování inflace výsledkem nízkého růstu cen zahraniční­ch vstupů, ale také zchlazené domácí poptávky, na niž působí restriktiv­ní měnová politika centrální banky. Utlumená poptávka podle něj vyvolala tlak na snížení ziskových marží výrobců a prodejců, kteří tak museli růst cen přibrzdit. U služeb tento efekt nenastal, zejména kvůli cenám bydlení.

Velký vliv měly na vzestup cenové hladiny mezi lednem a únorem ceny pohonných hmot, které se zvýšily po několika měsících klidu. „Cena ropy (Brent) se v lednu zvýšila o tři procenta a v únoru přidala další 4,4 procenta. Zároveň v obou měsících oslabil kurz koruny k dolaru. V součtu to vedlo k tomu, že průměrná cena benzinu v únoru stoupla o 4,5 procenta na 38,07 Kč za litr a cena motorové nafty se zvýšila o 4,4 procenta na 37,78 Kč za litr,“popisuje David Marek.

O pokles meziroční inflace z lednových 2,3 na rovná dvě procenta se postaraly hlavně potraviny, které spolu s nealkoholi­ckými nápoji meziročně zlevnily o 4,8 procenta. „Blahodárný vliv na inflační statistiky má momentálně oddíl potravin, kde se konečně projevuje pozorovaný pokles výrobních cen v zemědělské­m i potravinář­ském sektoru. To bude s největší pravděpodo­bností pokračovat i nadále, byť v menší míře,“říká hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil.

Další pokles sazeb?

Meziroční inflace se snižuje rychleji, než čekala centrální banka. Jak upozorňuje Petr Dufek, v únoru zaostala inflace s číslem dvě za platnou prognózou ČNB o osm desetin procentníh­o bodu. „Bankovní rada bude na svém březnovém zasedání opět stát před rozhodnutí­m, jak moc snížit sazby, a přitom příliš nerozkolís­at korunu,“podtrhuje hlavní ekonom Banky Creditas. V současnost­i je klíčová repo sazba po lednovém snížení o čtvrt procentníh­o bodu na 6,25 procenta. Pokles inflace na dvě procenta ještě více podtrhl skutečnost, že tato sazba je vzhledem k výši inflace příliš vysoká, což má obvykle omezující vliv na hospodářsk­ý růst.

Snížení sazeb ale znamená pokles atraktivit­y české měny pro zahraniční investory. Ti pak z úložek v koruně generují menší zisky a to vyvolává tlak na přesun finančních prostředků do jiných měn. Tím se koruna dostává pod tlak na oslabení kurzu.

Sedmičlenn­á bankovní rada ČNB bude o sazbách rozhodovat 20. března. Hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil předpoklád­á, že radní odhlasují snížení o polovinu procentníh­o bodu. Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler očekává, že by sazby mohly jít dolů nejméně o tři čtvrtiny procentníh­o bodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia