Lidové noviny

Středulův nástupce rezignoval

- Čtk, idnes.cz

Místopředs­eda ČMKOS

který od minulého týdne řídil odbory po Josefu Středulovi, rezignoval. Jako důvod uvedl pro redakci iDNES.cz zdravotní stav, věk a s ním spojenou nutnost odpočinku. Odbory měl vést spolu s místopředs­edkyní Radkou Sokolovou do mimořádnéh­o odborářské­ho sněmu, který má 25. března rozhodovat o novém vedení.

„V oboru jsem pracoval dlouhá léta, odchod jsem již nějakou dobu zvažoval,“řekl Vít Samek serveru iDNES.cz.

Své rozhodnutí sedmdesáti­letý Samek oznámil vedení jednotlivý­ch svazů včera. Ve vyjádření, které zaslal předsedkyn­ím a předsedům, uvádí, že místopředs­edkyni Sokolové předal svou rezignaci na místopředs­ednickou funkci. Odstoupil k včerejšímu dni, je ale připraven se dál plně podílet na přípravě mimořádnéh­o sněmu ČMKOS. Svým krokem chce přispět ke zvolení silného vedení.

„Ke svému rozhodnutí jsem dospěl po zvážení svých schopností a možností plnit nadále s plným nasazením odpovědnou funkci ve vedení ČMKOS s přihlédnut­ím ke svému věku 71 let i přibývajíc­ím zdravotním omezením. Považuji za mimořádně důležité, aby nadcházejí­cí mimořádný sněm ČMKOS zvolil jejího předsedu se silným mandátem k prosazován­í odborových požadavků ČMKOS,“napsal Samek ve své zprávě vedení svazů. Mezi hlavními tématy zmínil novely zákoníku práce či zákona o zaměstnano­sti či důchodovou reformu.

Ve zprávě píše, že svým odstoupení­m chce umožnit volbu silného vedení. „Svým krokem bych chtěl k tomuto výsledku jednání Sněmu ČMKOS přispět a umožnit, aby v případě, kdy shledáte potřebným uskutečnit na tomto sněmu i volbu místopředs­edy ČMKOS, jste měli možnost tak i učinit,“napsal odstupujíc­í místopředs­eda. Dodal, že chce pokračovat ve spolupráci s odbory, ale v nevolené pozici.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Odboráři a odborářky právníka Samka za prvního místopředs­edu zvolili poprvé na svém sjezdu na jaře 2014. Místopředs­ednickou funkci pak obhájil v roce 2018 i 2022.

 ?? FOTO ČTK ?? Důvod? Zdraví a věk. Místopředs­eda ČMKOS Vít Samek (70) odstoupil z čela odborů, které vedl týden po konci bývalého šéfa Josefa Středuly (v pozadí).
FOTO ČTK Důvod? Zdraví a věk. Místopředs­eda ČMKOS Vít Samek (70) odstoupil z čela odborů, které vedl týden po konci bývalého šéfa Josefa Středuly (v pozadí).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia