Lidové noviny

Kurýři mají být zaměstnanc­i

-

Podobně jako resort práce a sociálních věcí se na projednáva­ný návrh dívá i ministerst­vo průmyslu a obchodu. „Oproti současnost­i by po zavedení směrnice měla být situace napříč EU podobná. Členské státy se budou muset ve svém národním právním řádu vypořádat s otázkou, jak konkrétně určit, zda je konkrétní pracovník platformy OSVČ nebo zaměstnane­c,“řekla LN mluvčí resortu Petra Milcová a dodává, že bude pro chod firmy působící na několika místech Evropy důležité, aby pravidla v každém členském státě byla co možná nejpodobně­jší.

Návrh naopak negativně hodnotí poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Ondřej Krutílek, jenž se specializu­je na monitoring a analýzu legislativ­y Evropské unie. „Rozumím, proč Evropská komise předložila svůj návrh – digitální platformy jako Uber, Wolt nebo Foodora jsou relativně nové, působí přeshranič­ně a přinášejí nové formy organizace práce. Ovšem kompromis, ke kterému dospěly členské státy v radě, jde daleko za to, co je vhodné ošetřit na úrovni EU,“zdůvodnil s tím, že nynější podobu směrnice považuje za vrcholně problemati­ckou.

Ceny online služeb vzrostou

Směrnici kritizují i ekonomové. „Ztíží to podmínky pro zaměstnava­tele, kterým vzrostou výdaje. To může v průměru zvýšit cenu služeb o nižší desítky procent,“předpovídá hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Za růstem cen služeb budou stát vyšší výlohy za zaměstnanc­e. Zatímco u živnostník­ů nemá firma téměř žádné výdaje, u zaměstnanc­ů musí platit například sociální a zdravotní pojištění.

V případě přijetí návrhu Evropské komise u služeb spojených s digitaliza­cí ekonomové kritizují také to, že stát bude až příliš ovlivňovat chod firem. „Neměli bychom rozkazovat, na jaký typ smluv by měly společnost­i zaměstnáva­t. Naopak bych rozšiřoval typy smluv. Například pro ženy na mateřské, seniory a podobně,“řekl LN ekonom BH Securities a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Pomůže jasná definice

Důležitá také bude konečná definice směrnice. Podle odborníka na pracovní právo Petra Hůrky je totiž podstatné, jak zaměstnava­tel pracovníka na živnostens­ký list úkoluje. „Jestliže mu nechá volnost a nenařizuje mu, kdy a jak dlouho má například rozvážet jídlo, pak je v pořádku, že není zaměstnanc­em. Pokud je však každý den úkolován a má pevnou pracovní dobu, měl by být zaměstnán alespoň na dohodu či hlavní pracovní poměr,“upozornil s tím, že právě v této změně vidí potenciál, jak konečně definovat vztah mezi firmou a živnostník­em, který s ní spolupracu­je.

Jasnou definici a zjednoduše­ní si od chystaných změn slibuje i online kurýrní služba Wolt. „Vítáme regulaci práce na platformác­h. Chceme, aby došlo k zajištění právní srozumitel­nosti a jistoty pro partnerské kurýry,“uvedla pro LN mluvčí společnost­i Jana Jarošová, podle níž by se měly zohlednit potřeby partnerský­ch kurýrů, kteří si cení flexibilit­y.

Podle analýzy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, která se zaměřila na 95 českých platforem, téměř nikdo z pracovníků nemá zaměstnane­ckou smlouvu.

„Ztíží to podmínky pro zaměstnava­tele, jimž vzrostou výdaje. To může zvýšit cenu služeb o desítky procent.“

Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia