Lidové noviny

Plán Liberty: pokles výroby o 60 procent

-

Restruktur­alizační plán, který věřitelům předložila hutní firma Liberty Ostrava, počítá s poklesem výroby o 60 procent. Věřitelům firma dluží šest až sedm miliard korun. Včera to napsaly na svém webu Hospodářsk­é noviny (HN). Věřitelů, jejž budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než 1300. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že restruktur­alizační plán ještě neviděl, a zatím ho tedy nemůže komentovat.

HN uvedly, že restruktur­alizační plán by měl firmě snížit náklady o více než 200 milionů eur (přes pět miliard korun) při produkci 80 tisíc tun oceli měsíčně, které by měla huť dosáhnout za tři měsíce. „To je oproti dřívějšku, kdy jela naplno a měla objem 200 tisíc tun, pokles o 60 procent. Splacení pohledávek Liberty Ostrava předpoklád­á do března 2026,“napsal list. Za období od dubna 2023 do konce letošního ledna podle něj uvádí huť celkovou ztrátu 2,2 miliardy korun.

S Tamehem, nebo bez

Vedle snížení nákladů navrhuje plán podle HN rovněž možnost, jak ze seznamu věřitelů vyloučit jejího dodavatele energií Tameh Czech. Kvůli sporu o ceny energií provozy obou firem od loňského prosince stojí a většina jejich zaměstnanc­ů, celkem asi 6000 lidí, je doma. Tameh skončil v úpadku, což zdůvodnil právě tím, že mu huť neplatila. Podle HN dluží Liberty Tamehu 1,6 miliardy korun. Liberty chrání před věřiteli moratorium, které vyprší 21. března.

Minulý měsíc Liberty navrhla, že by Tameh převzala. Podle HN Liberty v návrhu uvádí, že se „soustavně snažila a nadále snaží o dosažení dohody se společnost­í Tameh, jež by zajistila životascho­pný provoz obou společnost­í v budoucnu, tuto dohodu se dosud nepodařilo uzavřít“.

Minulý týden spolu vedení obou firem jednala. „Liberty Ostrava ale chtěla na úrovni jednatelů mluvit jen o budoucí spolupráci. Úplně odmítala řešit minulé pohledávky,“řekl včera mluvčí Tamehu Patrik Schober.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia