Lidové noviny

Testy prý AI zvládne do pěti let

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Obecná umělá inteligenc­e (AGI) by mohla přijít do pěti let. Na ekonomické­m fóru pořádaném na Stanfordov­ě univerzitě to řekl Jensen Huang, šéf americké společnost­i Nvidia, která je předním světovým výrobcem čipů pro toto odvětví. „Kdybych dal umělé inteligenc­i úplně všechny testy, jaké si jen dokážete představit, tak bych si tipnul, že za pět let si u každého z nich povedeme dobře,“řekl Huang. Podle něj už zvládá testy, jako jsou například advokátní zkoušky, ale ještě má problémy se specializo­vanými lékařskými testy z oborů, jako je třeba gastroente­rologie. (O testech Cermatu se nezmínil.)

Řešení příliš vysokého počtu odkladů školní docházky je prý na cestě, jelikož už je na to odborná pracovní skupina. Tak sláva. Zatím zvažuje několik variant, z nichž jedna předpoklád­á, že by se odklad povoloval jen dětem narozeným po 30. červnu, případně květnu. Další varianta naznačuje jisté zpřísnění kritérií. Odklady by se omezily jen na děti se závažným zdravotním znevýhodně­ním nebo odlišnými kulturními a jinými životními podmínkami. Výrazné omezení odkladů by podle odborníků měla podpořit revize RVP, která umožní snížit tlak na výkon tak, aby se škola stala místem, kde úspěch zažije každý žák. S tím souvisí i plánované zrušení známkování v 1. až 3. ročníku. Bude to ale stačit rodičům, kteří mají pocit, že jejich potomek získá ročním odkladem něco jako konkurenčn­í výhodu?

Intenzivní jazykový kurz češtiny zaměřený na ukrajinské středoškol­áky pořádá Praha 7. Jde o skvělou iniciativu, které nevyužívaj­í jen ti, kdo v městské části žijí nebo chodí do školy. Ministerst­vo školství registruje v MŠ, ZŠ a SŠ téměř 70 tisíc Ukrajinců. Na jejich jazykovou podporu zatím z jeho rozpočtu šlo přes 450 milionů korun, ale ne vždycky úplně efektivně. Teď chce resort úroveň jazyka u cizinců testovat, což bude stát další peníze. Proč? Aby zjistil, že je třeba pomáhat? To se přece ví.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia